A Balaton-Felvidék Nivegy-völgyében található, több száz éves múltra visszatekintő Dobosi Pincészet igazi családi manufaktúra, akik olyan mélyen hisznek a természetben, a természetességben, hogy vegyszerek nélkül, organikusan készítik a boraikat.

 

A rendszerváltás után a szülők élesztették újra az 1700-as évek óta működő pincészetet, melyet ma már 5 gyermekük közül két fiú, Győző és Bálint visz tovább. 25 és fél hektáron gazdálkodnak, teljesen természetes módon, mindenféle vegyi anyagot elutasítva. Nem használnak felszívódó vegyszereket, se műtrágyát. Nem csak a szőlő bio művelésű, hanem a borkészítés is. Nem használnak tartósítószereket, a kénszint is körülbelül fele annyi, mint a nem bio módra készült borokban.

 

14089220_1435182666495522_861809088178985133_n.jpg

 

 

Munkájuk sikerességét mi sem jelzi jobban, hogy az egyre több nemzetközi elismerés mellett idén megkapták az igen rangos állami kitüntetést is, Köztársasági Elnöki Elismerésben részesültek. 2016 március 15-én az édesapa, Dobosi Dániel vehette át a Belügyminisztérium államtitkárától a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

 

14079743_1435181913162264_5237476371617506838_n.jpg

 

Interjúalanyom Dobosi Győző, aki ugyan beleszületett a borászatba, de természetesen a kamaszévek alatt egészen másról álmodozott. Látta, hogy a szőlő nem az a hamar jutalmat hozó dolog és miközben iskolatársai a pár km-re lévő Balaton partján élvezték a nyári szünetet, nem igazán lelkesen fogta a kapanyelet! Ráadásul egy kis faluban nincsenek titkok, mindenki mindet tud, sok a pletyka, egy tinédzsernek ez nem épp a legjobb terep, így alig várta, hogy nagykorú legyen és elmehessen a szülői háztól, minél messzebb! Ez ugyan nem pont így alakult, kicsit később, 21-22 évesen sikerült álmát valóra váltania. Ahogy meséli, egy szép csütörtöki napon egy repülőjeggyel állított haza és meg sem állt Amerikáig. Rokonokhoz utazott és ugyan a jegye csak egy hónapra szólt, de ő bejelentette: ha megtalálja a Nagy Amerikai Álmot, őt aztán nem látják egyhamar viszont a kisfaluban!

 

14022352_1435182726495516_8193756294416936130_n.jpg

 

 

Ám a honvágy nagy úr! Győző nem is gondolta volna, hogy már egy hét után hiányozni fognak az otthon megszokott dolgok, a második héten pedig kerek perec kimondta, hogy bor, borkészítés nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes! Kint is hamar egy borászatban találta magát, tesztelgetett, kóstolgatott, tanult és már a második ilyen alkalom után elkezdett hiányérzete lenni. Nem voltak ott a megszokott ízek, a könnyű, magyar borok; egy jó olaszrizling, egy könnyed, nyári rozé, így hamar úgy döntött, mégis hazatér. Rádöbbent, a szülők nem azért dolgoztak annyit, hogy nyugdíjas korukra valaki idegennek adják át a sok éves munka gyümölcsét, neki bizony ott a helye!

 

14079629_1435182289828893_3877487605984394364_n.jpg

 

A gondolatot tett követte, “a tékozló fiú hazatért”. Ma már ő csinálja a pincészet marketingjét és értékesítését, bátyja a szőlő- és pincemunkáért felelős. Elsősorban magyar fajtákkal dolgoznak, kéknyelű, juhfark, olaszrizling, de sauvignon blanc is szerepel a repertoárban. A másodlagos termékeket is hasznosítják, így szőlőmagőrleményt és szőlőmagolajat is készítenek. Boraik igen elenyésző részét viszik külföldre, a magyar embereket szeretnék kiszolgálni, a magyar borkultúra fejlesztését tartják szem előtt.

 

Nem csak ezen a téren fejlődnek folyamatosan, hanem - miután maguk is szembesültek azzal a nem kis problémával, hogy a nulltolerancia miatt bizony nehéz egy borturistának egyik pincétől eljutni a másikig- összeálltak a településen található másik három pincével és egy szintén Szentantalfán üzemelő, remek konyhát vivő fogadóval és így együtt, közösen üzemeltetnek egy kisbuszt, amivel Kóbortúra néven szervezetten szállítják egyik helyről a másikra azokat, akik kíváncsiak a környék által nyújtott élvezetekre, szeretnének több helyen több borba belekortyolni, több boros tapasztalatot szerezni, közben azért a helyi konyhakultúrába is belekóstolva. Úgy gondolják, hogy minden csak összefogással fejlődhet, együtt többet érhetnek el, mint külön-külön.

 

14067711_1435181563162299_8012622714414975018_n.jpg

 

Győző egy tündéri, kilenc hónapos kislány büszke édesapja. Követve a családi hagyományt, szeretnének még gyermekeket, akikre majd ők is - ahogy az ő szülei is tették- büszkén és sikeresen szeretnék hagyományozni az immár több generációs pincészetet.

Ehhez kívánunk nekik sok sikert egy pohár Dobosi Juhfarkkal, amely épp a cikk megírása idején kapott egy Németországban megrendezett biobor versenyen - melyen 220 borászat közel ezer bora versenyzett a címekért!- 100/94 ponttal egy újabb aranyérmet! Gratulálunk!

Kóstolják meg Önök is!

 

13879441_1435181533162302_8484282161638115328_n.jpg

 

(A teljes interjú a Recept&Rejtvény Magazin augusztusi számában olvasható, keressétek a kiemelt újságárusoknál)

 

Szöllősi Hajni

 

 

 

 

 

Tekerek az autópályán, nyomom a gázt, annyira, hogy egy lejáróval továbbhajtok. De egy cseppet sem bánom, gyönyörű lankák között vezet visszafelé az út, zöldellik a szőlő, amott a repce sárga tengere borítja be a dombokat, a bekötő utat pedig csodás, bordó levelű fák szegélyezik. Megérkeztem Gyöngyöstarjánba, Benedek Petihez. Jó helyen vagyok.

.

20160520_134856.jpg

(Ez a kép a Sidewayz borkereskedésben készült Petiről, köszönet érte!)

 

.

 Peti gyerekkorától arra készült, hogy a mezőgazdaságban talál magának elfoglaltságot, már gyerekként lenyűgözte őt a természet. Persze, neki is voltak úgymond kilengései, majdnem elcsábította a jogi pálya, hiszen az irodalom, a történelem és úgy általában a humán tárgyak, a művészetek a mai napig nagy becsben állnak nála, de aztán a szíve valahogy mindig visszahúzta a szőlő közelébe.

Olyannyira, hogy 18 évesen, a gimnázium ideje alatt összegyűjtött zsebpénzéből - amit kiegészített a ballagásra kapott “vegyél magadnak valamit, fiam!” rokoni borítékokkal, ő bizony nem a kamaszokra jellemző hévvel vágott bele egy motorvásárlásba, vagy egy tengerparti nyaralásba, hanem megvette élete első parcelláját, éppen az Epres-dűlőben.

.

20160420_083214_richtone_hdr.jpg

 

.

Mi most a Barnatanyán sétálunk, lábunk alatt dús, sötétbarna, majdnem fekete a talaj, alatta több rétegű kő. Szereti a szőlő. Nem véletlen, hogy a fiatal borász két bora, a Cserszegi Fűszeres és egy szép Pinot Noir is ezüstérmet söpört be a nemrég Amerikában, Finger Lakes-ben megrendezett nemzetközi borversenyen! Persze, ebben Peti rengeteg munkája is benne van.

.

.

20160419_202641.jpg

Idáig azonban rögös volt az út. Nem csak az új telepítések miatt, hanem mert a szőlő megfelelő szakértelmet kíván. A borkészítés még inkább, így hiába volt meg a terület, még ha oly jó is, ez még nem garancia semmire. Előbb rengeteg tanulás, iskolák és más borászatokban megszerzett tapasztalatok sora következett. Jött a Corvinus Egyetem, majd egy fél éves ösztöndíj a kaliforniai Napa-völgybe vitte Petit.

Nagyon tanulságos időt töltött el ott, rengeteg élménnyel és tudással tért haza és az ottani, újvilági borkészítési metódusok tetten érhetők a boraiban.

.

20160419_205725_richtone_hdr_20160420072008411.jpg

.

Jelenleg 15 hektáron dolgoznak, a már említett fajtákon kívül a Sauvignon Blanc és a Chardonnay az a két fajta, ami igen fontos szerepet tölt be a pince életében. Ezen a területnagyságon nem is kívánnak a közeljövőben változtatni, úgy gondolják, ez még az a lépték, ami átlátható, ami azon a maguk elé kitűzött magas színvonalon művelhető, amit maximum csak emelni szeretnének. Ennek okán megnyitották vendégházukat is, hogy a szomjas vendégnek ne kelljen sofőr után kajtatnia, ha épp ott kívánja megkóstolni Petiék remek borait. Tegyétek ezt ti is, higgyétek el, érdemes!

.

20160420_081802_richtone_hdr.jpg

.

Az interjú további részletei, illetve a fiatal és tehetséges mátrai borász története a júliusi Recept & Rejtvény magazinban olvasható, keressétek a kiemelt újságárusoknál!

 

Szöllősi Hajni
WSET bortanácsadó
Recept & Rejtvény / HU
Wine Tourist Magazine / USA
.
20160419_163405_richtone_hdr.jpg
.
20160419_193938_richtone_hdr_20160419223152799.jpg

Mentés

 

Interjúalanyom, Maul Zsolt, nem egy tipikus borász. Igazi rendbontó, akinek egyedisége a boraiban is megmutatkozik. Pár éves kitérő után újra Villányba költözött, hogy ott folytassa, ahol anno abbamaradtak a dolgok.. Vagy mégsem?
.
Zsoltról nehéz írnom, hiszen anno a főnököm volt, úgy meg azért ugye, mégsem egy egyszerű dolog. Sommeliére-ként, bortanácsadóként dolgoztam többször is a pincéjükben, ingáztam Villány és Budapest között. De több volt ez, mint munkaviszony, a Maul pincészetnél minden dolgozó mindenkor barát is, ők amolyan igazi, olaszos hangulatú, nagy család.
.
.
20160327_141427.jpg
.
 
Kalandos életem van, ez tényleg elmondható- csap bele rögtön a dolgok közepébe, ahogy amúgy is szokott. 1999-ben kezdett el a borászattal foglalkozni, később ehhez társult egy - a város főutcájának a közepén elhelyezkedő- családi étterem. Ám őket is elkapta az a láz, ami már több borászat életét is átalakította, a növekedéssel együtt jöttek a befektetők. Az elképzelések végül annyira nem egyeztek, hogy 2012-ben Zsolt és családja úgy döntött, elhagyja Magyarországot és Németországban kezd új életet, ahol Zsolt édesanyja él már hosszú évek óta.
 
Ám egyszer csak Zsolt az egyik kereskedelmi televízió képernyőjén bukkant fel újra, ha ismerősnek találják az arcát, az nem véletlen. Nem csak a borkészítés a szíve csücske, a konyha is egyre jobban elvarázsolta, a kinti étteremben egy idő után már ő maga volt a séf. Épp át akarták alakítani az éttermet, látványkonyhát építettek volna, hogy a személyes kontaktus megmaradjon a vendégekkel, amikor egy izgalmas felkérést kapott.
.
.
20160326_191035.jpg
 
Megkeresték a Konyhafőnök című műsortól, amire kis gondolkodás után igent mondott, így estéről estére izgulhattunk érte, hogy vajon a szigorú ítészek is nagykanállal eszik-e, amit a tányérjukra rakott. Ugyan a versenyt nem ő nyerte meg, jó élményekkel távozott és rádöbbent, neki és a családjának itthon, Magyarországon van a helye.
.
20160326_164019.jpg
.
Hogy azóta hova és merre tart az út, hogy Zsolt főz vagy borászkodik, hogy lehet belekóstolni az ételükbe, a boraikba és életükbe, megtudhatják az interjú további részeiből, ami a Recept & Rejtvény magazin júniusi számában olvasható!
Szöllősi Hajni
maul_rohog.jpg
.
20160326_164023.jpg
.
20160326_190914.jpg
.
20160318_212502.jpg

Mentés

 

Bakancslistám kiemelt helyén szerepel Új-Zéland. Nem tudom, hogy az álom egyszer önnön valóságában is realizálódik-e, de a Veritas borkereskedés jóvoltából kicsit közelebb kerültem hozzá, egy igazi élménykóstolóra invitáltak, ahova ezer örömmel mentem. Gyönyörű Sauvignon Blanc-ok és Pinot Noir-ok vártak rám...

 

"Új-Zéland a szőlőtermő területek nagyságát tekintve világszinten benne van az első ötvenben, termelés tekintetében pedig az első harmincban. Viszont amennyire kis szerepet játszik a világ borarculatának meghatározásában, stílusformálás tekintetében legalább annyira meghatározó. Főleg, ha sauvignon blanc-ról vagy pinot noir-ról van szó"

Így indul a kezembe nyomott bemutatóanyag és ezekkel a jól ismert tényekkel nehéz lenne vitatkozni.

Régi vita ez már bizonyos körökben, hogy Újvilág vagy Óvilág, jómagam úgy vagyok ezzel a kérdéssel, mint a "mi a kedvenc borod" témakörrel, alkalom és/vagy hangulatfüggő. De tény, hogy az új-zélandi SB-ok nagyon jellegzetesek, semmivel össze nem keverhetők és megosztók. Van, akinek bejönnek ezek a nagyon harsány füves jegyek, vannak, akik a hagyományos, klasszikus iskola rajongói és erősen berzenkednek, ha egy ilyen bor kerül a poharukba.

A Veritasnal szervezett kóstoló ebben a témakörben is igen professzionális volt, gyönyörűen felsorakoztatták a borokban fellelhető illatjegyeket, külön is beledughattuk az orrunkat kis poharakba, amiben kapor, grapefruit, csalán és társaik "ültek" porítva, ilyen-olyan formában.

.

20160503_170707.jpg

.

Egy konkrét pince borai voltak "az ok", amiért összehívtak bennünket, a Yealands csodái kerültek poharainkba, több etapban, egymás után.

Peter Yealands, az alapító jelszava a másképp gondolkodás. Zöldajkú kagylók tenyésztőjeként indult, majd szarvasokat tenyésztett és most - hogy már szőlő és borok is tartoznak a birtokhoz- sem szakadt el az állatoktól, hiszen a szőlők között a gyomirtást mini, azaz babydoll juhokkal illetve minimalacokkal végeztetik, akik a méretüknél fogva a szőlőt nem érik fel, így annak a hajtásait nem csipegetik le.

1000 hektáron gazdálkodnak, területeiket az ABC betűiről nevezték el.

A Veritas borkereskedés most kilenc tételüket mutatta be nekünk, egyik szebb volt, mint a másik! 7 SB és kettő gyönyörű Pinot került a poharunkba. Jegyzeteimben a legtöbbször a "csalán, csalán, csalán!" felsorolás szerepelt, de volt ott szárított menta, animalitás, némi trópusi gyümölcs, sósság, a vörösekhez nemes egyszerűséggel csak annyit írtam, hogy: BRUTÁL illetve, hogy BRUTÁLISABB!

.

20160503_174814_richtone_hdr_20160503184037417.jpg

.

Crossroads Milestone Series Sauvignon Blanc 2014 - Irányított erjesztés, nagyrészt acéltartályban, 12 % erjedt nem első töltésű francia barrique hordóban. Finom seprőn történő érlelés után házasítják és palackozzák. Illata kicsit visszafogott, ropogós stílusú SB, dinnye, lime, trópusi gyümölcsök, amit a füst és a seprőn érlelésből származó jegyek tesznek komplexé. Gyümölcsös bor, friss savakra építve. 12 % alk.

.

20160503_172318.jpg

.

Peter Yealands Sauvignon Blanc 2015 – Peter Yealands vágya az volt, hogy megalkossa a világ legkörnyezetbarátabb borait. Eredményei bizonyítják, hogy a fenntarthatóság együtt jár a tartós és jó minőséggel. A bor maracuja és guava értett jegyeit hordozza, melyet a gyógynövények valamint a fekete ribizli egészítenek ki. A szájpadláson érett gyümölcsös jegyeket, főleg citrust érezhetünk, amit hosszú ásványos lecsengés simít egyensúlyba.12% alk.

Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc 2015 – Guava, fekete ribizli, friss gyógynövények, tiszta aromái jellemzik, élénk citrusos áthajlásokkal. A korty elegáns és egységes, jellegzetes ásványos lecsengéssel. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

 

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc L5 2015 –  A Single Block sorozat borainak elkészítésekor a gyümölcsösség és a terroir együttes megjelenése, harmóniája a cél. Az L5 dűlőrész, melynél fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodás a környezettudatos szemlélet, a Seaview Vineyard szélén terül el, mindössze 900 méterre a tengertől. Illatában a tiszta kakukkfű is megjelenik, az osztrigahéj ásványos jegyeivel.

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc S1 2014 –  Az S1-dűlő a Seaview Vineyard-on belül, 160 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. A dűlőrész világhírre is szert tett, 2012-ben a 2011-es Single Block S1 Sauvignion Blanc-t választották a legjobb nemzetközi sauvignon blanc-nak, mely illatos, lendületes, fekete ribizli, csonthéjas gyümölcsök jellemzik, élénk, határozott savakkal.

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc M2 2014 – Az alacsonyabb fekvésű Wairau völgyben elterülő M2-es dűlő szintén organikus. Pikáns, izgalmas, illatban érett maracuja, grapefruit és fekete ribizli. Koncentrált, tiszta gyümölcs ízek és lendületes citrusos savak adnak gyönyörű, határozott gerincet bornak. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

 

Yealands Estate Winemakers Reserve Sauvignon Blanc 2014 – Szintén a Seaview Vineyard termése. Gyümölcsössége mellett elegáns hordóból származó krémes jegyek is megjelennek. Szárított kakukkfű és fekete ribizli, valamint fűszeres és krémes illatok jellemzik a bort. A kortyban megjelenik az ásványosság némi csalánra utaló felhanggal. Jó szerkezetű gazdag, elegáns bor.

.

20160503_182141.jpg

.

 

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2013 – Illatát fekete cseresznye, ibolya és fűszeraromák dominanciája jellemzi. Telt, strukturált, elegáns, rengeteg lédús, sötét, érett cseresznyével a kortyban, melyeket a savak hoznak egyensúlyba. A hordós érlelés további fűszeres, pikáns aromákkal gazdagítja a bort.

Yealands Estate Winemakers Reserve Pinot Noir 2014 – A dűlő termése az Awatere völgy folyó menti teraszos területéről került kiválogatásra, az odaadó munka és a terméskorlátozás eredményeként szép savgerincű, tartalmas bor született. Virágos jegyek és elegancia egy pici francia tölgyfa hordóból adódó fűszerességgel. Illatban és ízében egyaránt érett piros bogyós gyümölcsök és virág jelenik meg.

 

Nagyon klassz kóstoló volt, remek, sőt elképesztő borokkal, mindenkinek csak ajánlani tudom!

 

Köszönöm a meghívást!

 

Szöllősi Hajni

 

 

 

 

Ma nem csak nekem van születésnapom, a Borpalotából Dubicz Borászatra nevet változtató pince is ünnepel! Igaz, ők picivel öregebbek, mint én, 110 évesek!
 
antik_1.jpg
.
Ennek apropóján készítettem velük egy izgalmas interjút, mely a Recept & Rejtvény magazin májusi számában olvasható.
 
Évekkel ezelőtt egy gasztrofesztiválon bolyongva tűnt fel egy stand, ami előtt nem állt senki. Furcsa volt, mert a boros kiállítók környékén mindig jelentős csoportosulás van, hiszen a jó borokért az emberek hajlandók sorba állni.
 
Kíváncsi lettem, hogy vajon mi az ok?
 
Meglátva a címkéket azonnal beugrott, hogy találkoztam már a palackokkal, leginkább szupermarketek polcain és be kellett vallanom, hogy az épp felkapott borász kiállítókkal így valóban nehéz volt felvenni az adott helyzetben a versenyt. Gondoltam, itt az alkalom, hogy felülbíráljam a sztereotípiáimat és milyen jól tettem!? Az akkor még Borpalota néven futó pince képviseletében maga a tulajdonos, egy szimpatikus, mosolygós, decens hölgy fogadott, aki nagyon szívélyesen töltögette a poharamba egymás után a borokat.
.
20160216_123045_richtone_hdr.jpg
 
.
Technikailag hibátlan tételek követték egymást, amiből azért már akkoriban is volt bőven a piacon, majd eljött az a pillanat, amikor elkerekedett szemmel pillantottam rá és annyit kérdeztem, hogy:
 
-Ez a csoda micsoda?
 
Dunai Ágnes - mert így hívják a hölgyet- lelkesen mesélni kezdett... ..és kíváncsivá tett. Elkezdtem követni a pince történetét, évek során ahol lehetett, kóstoltam a boraikat és egyre szebb tételeket raktak le az asztalra, egyre jobb minőségű borokat töltöttek a palackokba! Úgy éreztem, eljött az idő, hogy tüzetesebben is megismerjem őket. Így amikor meghívást kaptam egy sajtótájékoztatóra, amit az okból tartottak, hogy a minőségi megújulást egy új névvel ünnepelik, ezer örömmel mondtam igent!
.
 
20160330_134938.jpg
.
Később elutaztam Gyöngyösre, ahol már a következő generáció, Ágnes lánya, Dunai Bernadett fogadott és kalauzolt végig a Pincemúzeumon és a modern szárnyon.
.

- A filoxéra vész után készült el Gyöngyösön az az épület, a korábbi Oroszlán Fogadó helyén, amelyben ma a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok készíti a borait, a legmodernebb technológiákat alkalmazva. Közel 1 km hosszú, körbejárható pincénkben tehetnek sétát a Gyöngyösre látogatók. A borászat 110 éves, tehát régmúltra visszatekintő története van. Ipari múzeumként is látogatható ez a pincerendszer, hiszen a 100 év technológiáját lehet végigkísérni. Például egy 179 hektoliteres régi, szépen felújított fahordó fogadja a vendégeket, de több hasonló nagy hordót is láthatnak, amelyeken még szerepelnek az egyes családnevek.

.

 

 

20160330_133409_richtone_hdr.jpg

 

 
Rengeteg izgalmas dolgot meséltek nekem mindketten, amiket most nem tudok idemásolni, mert olyan hosszú lesz, hogy senki nem olvassa el, vessetek az oldalukra egy pillantást a facebook-on ( https://www.facebook.com/dubicz.hu ), hiszen a pince születésnapja alkalmából igazán fergeteges bulit tartanak, koncertekkel, neves fellépőkkel és az már csak hab a tortán, hogy a boraik is kóstolhatók!
 
..és mindenképpen szerezzetek be egyet az újságból, mert nagyon jó kis interjú lett!
 
Addig is ízelítőnek mutatnék pár képet, hogy érdemes elutazni hozzájuk:
dubiczkoncert.jpg
.
20160330_141352_lls.jpg
.
20160330_141608.jpg
.
20160330_141207_richtone_hdr.jpg
.
20160330_134627_richtone_hdr.jpg
.
20160330_133239_richtone_hdr.jpg
.
20160330_134151_richtone_hdr.jpg
.
20160330_135250.jpg
.
20160216_123436_richtone_hdr.jpg
.
20160330_134739_richtone_hdr.jpg
.
Szép hétvégét!
Szöllősi Hajni
 

INDICIUM / VALLOMÁS

2016.05.03. 22:54

Mily furcsa az élet és a benne lévő tudásszomj! Mennél többet tudsz valamiről, annál inkább rádöbbensz, hogy a már meglévő tudásod mily kevés!
 
Nem tudom, hogy pontosan mikor és hogyan és miért - de a szerelemben épp ez a legcsodálatosabb, hogy nem kell tudnod az okát!- de elvarázsolt az a mérhetetlenül sok információ, ami minden egyes csepp borban benne van.. és időnként kicsit lassabban ég a tűz, néha majdnem elhal a parázs, de aztán újra fellobbantja valami, amitől újra elvarázsolódom, ami újra lázba hoz, amitől újra csillogó, ámuló szemekkel bámulok a pohárban hullámzó csodára, ami illatjegyekkel és egy-egy korttyal olyan titkokat tár fel, ami újabb és újabb kérdéseket vet fel, ami újabb és újabb ajtókat nyit ki, ami újra eufórikus állapotba hoz!
 
20160429_130628_richtone_hdr_20160430192321707.jpg
.
Nem, ez nem az alkohol! A borban pont ez a csodálatos, hogy sokkal több, mint egy alkoholos ital! Egy mesevilág.. egy olyan mesevilág, aminek több ezer éves (!) története van.. van benne dráma és bánat, öröm és olyan pillanatok, amiért érdemes újra és újra beleszagolni.. meséket mond, verejtékkel végzett munkáról regél, talajról, esőről, napsütésről, az emberről, aki készíti, a helyről, ahonnan származik, elmondja értő nyelvnek, fülnek, ajaknak, toroknak, hogy honnan származik, melyik országból, milyen magas területről, milyen ott a talaj, abban az évben fújt-e sokat a szél, sokat sütött és tűző vagy épp langymeleg volt e a nap, milyen a borász, aki elkészítette, mesél a szőlőről, regél a fajtáról, elmondja neked, hogy tartályban vagy hordóban érett és hogy a hordó honnan, melyik országból származik, de ha mindezt nem is érted, az sem baj!
.
20160428_184918.jpg
.
Jókedvűvé tesz, bátorít, elandalít, barátod a bajban, az örömben, élvezetesebbé lesz általa nemcsak az élet, az étel is, ha jól párosítod - pont, mint a szerelemben!- élvezetesebbé teszi a pillanatot, az ünnepet, néma társad mindenhol, ha szeretve kezeled.. ha tiszteletben tartod, ha tisztelettel nyúlsz hozzá, ha nem vedeled, hanem értékeled.. a bort, az embert, aki készíti és a természetet, aki nélkül nem születhet meg!
.
20160428_190511.jpg
.
 
Szerelmes vagyok. ..és boldog is.. hogy olyan szerelmet találtam, ami sok millió másik embernek is örömet okoz..
 
Emelem poharam azokra, akiknek köszönhetjük az élet ezen apró, cseppenként boldogító csodáit!
.
SzH
.
.
pinot.jpg

A HOLD ÁDRÁNDOS VÖLGYE

2016.04.21. 08:23

Szeretitek a születésnapokat? ..és a romantikát?

Ha igen, imádni fogjátok a Bortúra rovat következő alanyának sztoriját, hiszen a mádi Holdvölgy pince története éppen így kezdődött!

Dr Demko Pascal édesapja azon ritka szerencsések közé tartozik, akit a családja nem a századik nyakkendővel, sállal , de nem is egy palack jófajta aszúval, furminttal vagy champagne-nyal lepett meg, hanem egy kis parcellával a Dorgó tetőn, ami hazánk egyik legszebb és legismertebb borvidékén, Tokajban, azon belül is Mádon található.

Úgy gondolták, csináljon magának bort, ha netán arra lenne kedve!

2615.jpg(Fotó: Holdvölgy)


Okkal ez, s nem valami más lett a díszes csomagba nem pakolható meglepetés, hiszen az ünnepelt mezőzombori, így ez is jelentős szerepet játszott a terület kiválasztásában.

A terület egy történelmileg klasszifikált dűlőben fekszik, régebben a Mezőzombori hegyközséghez tartozott, de napjainkban a közel a borvidék 1/5-ét területei között tudható Mádi hegyközség része.
A másik ok természetesen az volt, hogy ennek a borvidéknek, azon belül is a Mádi dűlőknek vannak az egyik legkiválóbb adottságai az egész világon.

 

20160301_141416.jpg

 

Pascal francia származású édesanyja a fiát bízta meg a feladattal, hogy járja körbe a borvidéket és keresse meg az ajándéknak valót. Ez a feladat olyan jól sikerült, hogy az ifjú Pascal beleszeretett a vidékbe, átvette édesapjától a szőlővel való foglalatosságot és a kis parcellával induló ajándékból mára már egy 26 hektáros, magyarországi viszonylatokban közepes méretű, csodaszép borászat lett, ahol a szőlő és a bor mellett nem csak az innováció, hanem a hagyományok tiszteletére építve igyekeznek újraálmodni a tokaji álmot.

Ez nem csak a borokban, hanem a mögötte lévő pincében is érvényre jut, hiszen a 1.8 km hosszan elnyúló pincerendszer egyes részeit több, mint 600 éve kezdték el építeni!

A meglepetés annyira jól sikerült, hogy ma már számos díjjal büszkélkedhetnek, úgy a borok, mint a kalandos pinceépület tekintetében, mind borászatilag, mind építészetileg komoly elismeréseket bezsebelve a különféle versenyeken.

 

20160301_141717_richtone_hdr.jpg

 

Na, de hogyan jutottak el eddig, ki és hogyan rendezi a pincészet sorsát, ki készíti a borokat, kiderül a Recept & Rejtvény magazin áprilisi számából!

...és itt a hétvége..  koccintsatok ti is a mádi Holdvölgy folyékony arany nedűivel!   Egészségetekre!

 

Szöllősi Hajni

 

20160301_141853.jpg

 

 

BOROK???  Röhögnék, ha nem lenne annyira szánalmas, mint amennyire az.

Értem én, hogy ma Magyarországon már mindenki borszakértő és sommelier, aki már legalább kétszer berúgott egy borizű almától, még akkor is, ha kimondani sem tudja, hogy "szomellié", de úgy látom, az Auchan "borválasztékát" valaki, aki még életében nem ivott tisztességes bort, random állította össze..  mert másra már inkább gondolni sem merek..

auchan_sommelier.jpg

 

Van "tejkészítmény", "húsjellegű élelmiszer" és "tejalapú" bárakármi. A borász szakma mikor harcolja már ki - önnönmaga munkájának és becsületének a védelmében!- hogy ezek a hulladékok, amiket a francia szupermarket "MIKOR ÉREZTED MAGAD UTOLJÁRA SOMMELIERNEK?" szlogennel pakol a polcokra, ne lehessenek borok, hanem maximum "borjellegű, alkoholos ital" néven kerülhessenek kereskedelmi forgalomba!?

 

20160417_162927_1.jpg

 

Nem kell se szőlésznek, se borásznak, de még közgazdásznak sem lenni ahhoz, hogy levonva a ÁFA-t, a szállítási, palackozási, egyéb költségeket, az előállítást, a munkaerő díját, a járulékokat, a palackot, címkét, kapszulát, dugót/csavarzárat, a kisker-, nagyker árrést, a polcpénzt és a nem legális, de mégis létező borítékokat, akkor nyilvánvaló legyen, hogy szőlőbort ennyi pénzből képtelenség előállítani!

20160417_163833.jpg

 

Mikor áll már fel mondjuk Tiffán képviselő úr és foglalkozik olyan dolgokkal, amik lényegesek, amik mindenki számára fontosak?

Mikor és miért kap OBI/NÉBIH/bármilyen engedélyt egy ilyen termék és miért kell akkor borászoknak a boraikat ugyanolyan elbírálás alá tenniük, mint amik ezek a "ki tudja, mik" keresztül mennek?

 

20160417_163714.jpg

(NEMZETI BORVÁLOGATÁS !!!  ÉDES MERLOT!)

Ha az élelmiszeripari ágazat megkülönböztet "olyan" és "olyan jellegű" termékeket, akkor miért nincs egy egységes összefogás, ami eltüntetné vagy legalábbis a helyére tenné ezeket a borzalmakat? Ha törvénnyel van szabályozva minden kutyafüle, akkor a borászati szakágazat miért nem érdemli meg ugyanezt a védelmet és a borászati szakágazat képviselői miért nem lépnek ez ügyben, hiszen ez minden tisztességes szőlész, borász egységes érdeke lenne!?

Miért is?

 

20160417_161855.jpg

 

20160417_161903.jpg

20160417_162020.jpg20160417_163205.jpg

 

További képek a csodálatos és "kalandos" Auchan "bor"szortimentről itt:

 

https://www.facebook.com/hajni.szollosi/media_set?set=a.1321207304559726.1073741865.100000114083825&type=3

 

WINE TOURIST MAGAZINE

2016.04.08. 11:19

ÁPRILISTÓL MEGHÓDÍTJUK AMERIKÁT! ..ÉS NEM CSAK AMERIKÁT, HANEM AZ ANGOL NYELVTERÜLETEKET. TE IS! TI IS! HISZEN VELETEK EGYÜTT INDULUNK!

A magyar borvidékek amerikai turnéja fotókon keresztül a WINE TOURIST MAGAZINE-ban! Áprilistól rendszeresen!

 

winetouristmagazine.jpg

 

Izgalmas felkérést kaptam, aminek nagyon szívesen teszek eleget, mert mindig is szívügyem volt a magyar bor, a magyar bor élete, története s mindazoké, akik ezeket a borokat megalkotják.

Ennek ellenére szinte minden borbemutatómon el szoktam mondani, hogy a magyar bor csak Magyarországon világhírű.

Mint tudjuk, ennek sok oka van.  Első körben a kommunista érában kiirtott és tömegtermelésre átállított szőlőgazdálkodás igen nagy mértékben rombolta le a magyar bor értékét, hírét és hozzá kell tennünk, hogy sajnos, jogosan..   azok az ipari mértékben előállított, futóhomokra telepített szerencsétlen, gyökértelen szőlőkből cukorral turbósított "aszúk", bikavérek, hárslevelűk valóban inkább a szégyen, semmint a bor kategóriájába tartoztak, de a 'nagytestvér", a Szovjetunió cipőtalpból főzött vodkán szocializálódott elvtársi közössége mindent alkoholos jellegű terméket felszippantott, minőségi kritérium nélkül.

 

20160327_114409_20160329134923422.jpg

 

A rendszerváltás itt is elhozta végül a fejlődés lehetőségét, de tudjuk a szőlő nem az a terület, ahol elültetem és már folyik is a tőkéről a minőségi lőre, hosszú évek kellenek ahhoz is, hogy egyáltalán termőre forduljon..  de ez a hosszú idő még mindig nem elég, hogy elfelejtessük azokat a borzalmakat, amikkel majd negyven évig elárasztottuk a piacot...  ráadásul egy olyan közegben kell csatasorba állnunk, ahol a többi ország több száz éves töretlen fejlődéssel indul velünk szemben, ahol 60, 80, 100 éves tőkékről szüretelnek, ahol nem voltak kitéve a politika ostoba döntéseinek, ahol szövetkezetekben, együtt húzzák előre a szekeret..

Ám ahogy a szőlők cseperedtek, úgy tanultak bele az újkori borászok is a szakma igazi rejtelmeibe, mostanság pedig már a másodgenerációs borászok, borászpalánták abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy külföldön tanulhatják el a szakma csínját-bínját, szélesíthetik a látókörüket és közben már olyan szőlővel dolgozhatnak, melyek húsz- huszonöt év alatt szépen kigyökeresedtek.

 

antik.jpg

 

Lassan, de biztosan, apró lépésekkel, de haladunk előre. Már ott vannak a magyar borok a top gasztronómiában, már megtalálható egy-egy tétel a Michelin-csillagos helyeken, már egyre többször jutnak el a borok, borászok nemzetközi kiállításokra és egyre többször tekintenek elkerekedett szemekkel, pozitív bírálattal fel azok, akik beledugták ezeken a kiállításokon a magyar borral töltött poharakba az orrukat.

Amerikában (igen, tudom, tudom, pfúúúj, Újvilág! :D ) is egyre nagyobb kultusza van a bornak. Mostanság amolyan második hulláma indult el a borélvezetnek, de már nem szűkül a palackokra, ma már sokkal többet szeretnének tudni az emberek annál, minthogy mennyi a savtartalma és hogy milyen volt a borász inge aznap, amikor préselték a szőlőt.

 

20160328_115642_richtone_hdr_20160329135558354.jpg

 

Igazi borturizmus vette kezdetét. Már nem egy palack mellett ücsörögve akarnak egy étteremben hallani történeteket,  már a részeivé akarnak válni!  Be akarják szippantani a dombok friss levegőjét, ki akarnak szabadulni a városból, gumicsizmát akarnak, a vidék romantikáját..  hordót, termésköves épületet, vasvillát, közelről látni egy prést, egy tartályt és élményeket akarnak,  ízeket, illatokat, tehéntrágyaszagot.

Úgy lepték el a Napa-völgyet, mint eső előtt a hangyák..  már bejárták minden szegletét..  főiskola előtt mostanság nem Velencébe és Párizsba küldik a kölköket, hanem Toscana és Bordeaux az úticél.

De már unják..  mert szép, szép, de azt már látta mindenki..   apa és anya is..  valami más kell.. nekik és a kölyköknek is..  valami még romantikusabb.. valami vadabb..  valami izgalmas, sosem látott, valami borzongató..

 

20160328_121855_lls_20160329135634438.jpg

 

..és így találtak meg bennünket.

 

Így talált meg engem az amerikai Wine Tourist Magazin ( http://www.winetouristmagazine.com/ ), akik látták az Instagramon a magyar borokról, borvidékekről, gasztronómiáról, borászokról készült/készülő képeimet és felkértek az együttműködésre.

Ezentúl minden hónapban hat képem jelenik meg Magyarország boros szépségeiről, eldugott pincék titkairól, palackokról, emberekről, történetekről, melyeket a képek mellett pár mondatos kísérőszöveggel színesítek, ezzel is hirdetve hazánk büszkeségeit.. mert bárhova is vitt, visz a sors, ennél szebb, mint ahova születtünk, úgysem lesz soha.

..és úgy gondolom, van annyi és olyan csodánk, amiért érdemes, amiért jönni kell, amit itt kell megtapasztalni, látni, enni, inni, megérinteni, megélni..  hogy megérezzenek valamit abból, ami a miénk.

 

20160328_121433_richtone_hdr.jpg

 

Ízelítőnek megosztok itt is pár fotót, köztük azokat is, amik az első számba bekerültek már..  rólunk. Rólatok.

További képekért keressétek az Instagram oldalamat:

https://www.instagram.com/szollosihajni/

20160327_132004.jpg

 

 

20160129_130043_richtone_hdr.jpg

 

20160318_201334.jpg

20160328_122227_richtone_hdr.jpg

 

20160318_210502_richtone_hdr.jpg

 

 

 

20160406_145236_richtone_hdr.jpg

 

20160327_114859.jpg

20160327_114723.jpg

 

20160328_123628_richtone_hdr_20160328135010124.jpg

 

20160327_132327.jpg

 

Ha nektek is van tippetek, javaslatotok, kérésetek, hogy kit, mit és merre, osszátok meg velem!

bortabor@gmail.com

 

Ha úgy gondoljátok, más is örülne a jó hírnek, ha már is szívesen nézné/látná ezeket a képeket, kérlek, osszátok meg a bejegyzést!  Köszönöm!

 

Szöllősi Hajni

 

VÖRÖSLŐ FŰSZERKERT

2016.03.22. 10:10

Itt a tavasz, hamarosan burjánzani kezdenek a kertek, virágok és fűszerek illatával, látványával csiklandozva az érzékszerveinket.

A tavasszal a várva várt napsütés is megérkezik, egyre melegebbek lesznek a napok..  a vörösek helyét lassan, de biztosan átveszik a könnyedebb fehérborok.

 

Ám ne temessük még a vörösöket, hadd ajánljak figyelmetekbe egy olyan bort, amit most kell jó áron megvenni és épp egy fél év múlva éri el a csúcsát, amikor újra jönnek a hűvösebb, melengetésre vágyat keltő, őszi napok.

 

De amondó vagyok, hogy ezt a bort most is vétek kihagyni, így úgy vegyetek belőle, ha megkóstoljátok, lehet, hogy őszre nem is marad! ;)

 

Leírás a kép után..

 

20160309_163935.jpg

 

2014 nem sikertörténetként fog bevonulni a magyar borászat történetébe.

A szép nyarat egy durva esőhullám zárta és rontotta el, ami szinte minden területet érintet, kimosta a szőlőből a testet, a lényeget, az addig gyönyörű napsütésben fürdőző, telt, anyaggal teli fürtöket ledarálta a váratlan, hetekig tartó csapadék..

De ugyanúgy, mint ahogy 2010-ben, ami hasonlóan rossz évre sikeredett, 14-ben is születtek ellenpéldák és/vagy pont az időjárás szokatlanságának köszönhető atipikus és/vagy egészen más stílusú borok.

A Vincellér ház 2014-es zweigelt-je aláhúzza ezt az érvelést, "neki" elfelejtettek szólni, hogy 14 nem jó év.

Vadélesztős, a borász - nagyon bölcsen!- a természetre bízta azt, amit addig is ő adott.

Gyönyörű illatú bor! Friss bors, kakukkfű, fűszerkert és néha ráúszik finoman, érzékien, halkan egy csöppnyi édes, lédús,érett málna!

Ízben még kissé fiatal, de fél- egy év múlva utol fogja érni a palackban töltött idő, érés okán az illatot, akkor lesz a csúcsán.

3 év potenciál van benne.

Tessék megvenni és hűvösön tárolni.. néha előkapni egy.egy palackot és kóstolgatni.. vidám és élvezetes játék, ha figyelemmel kísérjük, hogyan "nő", hogyan alakul..

Bevallom, én is hoztam belőle magamnak is.

Alig várom, hogy kibontsam!

Ajánlom szeretettel!
.
.
Szöllősi Hajni

 

 

 

Jó hely ez a Mátra..   ott ilyenkor is buják a kertek.. ;)

 

Benedek Péternél legalábbis igen. Epreskert sorozatában most egy Sauvignon Blanc-nal örvendeztette meg a T. Nagyérdeműt, 2015 forró nyarának minden örömét belecsempészve a palackba.

A megfejthetetlen.. a varázslatos.. a buja,a fülledt, a romlottan édes, az izgató, a kacér, a bűnre csábító nő..

Igen, az Epreskert Sauvignon Blanc egy leírhatatlan, nőben testet öltött csoda, vagy egy borban testet öltött nő..
Peti egy újabb összetéveszthetetlenül rá jellemző, megfoghatatlan és megfejthetetlen, titokzatos bort készített.. atipikus, aki az egyenfajélesztős SB jegyeket keresi, csalódni fog!

Ellenben aki izgalomra vágyik, valami MÁS-ra, valami különlegesre, az kóstolja meg ezt a tételt.. ez egy egész estés bor.

Ezt élvezni kell! Kortyolgatva, szagolgatva, nézegetve, újabb korty, merengés, "ki vagy?" .. ezt rohanva nem lehet..

Kell! Ennyi...


Ma még ott találjátok Petit a Hold utcai csarnokban, ha módotokban áll, ki ne hagyjátok! Érdemes!
.
Szöllősi Hajni
.
epreskert.jpg

A MÁDI LÁZADÓ

2016.03.16. 08:35

 

Nem ez az első interjúm Demeter Endrével, régi ismeretség már a miénk, írtam róla annyiszor és annyit, hogy szerintem már külön dossziéban tartja az általam jegyzetteket.

Ismeretségünk kezdete már balladai homályba vész, ám kalandok sora jegyzi az utat. 

 

20160202_142733_richtone_hdr.jpg

 

A Demetervin pincészet borásza, aki nem mellesleg végzett jogász, fanatikus bicikliőrült, nem csak száguldozik rajtuk, hanem építi is őket, igazi technikai megszállott, nemcsak biciklit, hanem versenyautót, sőt, repülőt is épített már, mindezek mellett publikáló újságíró, a család feketebárányaként riogatta a szüleit, szerintem manapság sincs ez másként.

Nehéz objektíven írni valakiről, aki ennyire közel áll hozzánk, pláne, ha ismerjük az összes apró, piszkos kis titkait! :)

 Bandi - hisz szinte mindenki így hívja, szólítja Endrét - Mádon, a Tokaji borvidéken készíti szebbnél szebb borait, családi borászatban, melyet édesapja, Demeter Ervin, volt országgyűlési képviselő, jelenlegi kormánymegbízott alapított, édesanyja is tevőlegesen részt vesz a munkában, igazi családi cég ez, mindenkinek megvan a maga dolga, feladata. 

 Bandi szőlész-borász.  Ez két külön szakma,  de az az igazi, ha egy borászat életében mindkét szakma  képviselője jelen van. 

Szerencsés esetben, mint például az ő helyzetükben is, a két szakmát egy és ugyanazon személy képviseli.

 

-Szőlész. Szőlész vagyok. Szőlész-borász- mondja ő.  A szőlő az alap. Az a legfontosabb! Ha az nem jó, semmi sem jó.- mondta nekem egyszer és ehhez azóta is szigorúan tartja magát.

 Példaképeiként, mestereiként Orosz Gábort és Szepsy István említi, tőlük csikóként rengeteget tanult. 

 

mad3.jpg

 

8 és fél hektárt művelnek, Szepsyvel “szőlőszomszédok” az Úrágyán és a Király dűlőben is, az előbbi Tokaj egyik-ha nem a legjobb!- területe, de a Danczka és a Kakas dűlőiben is van szőlejük. A Mesterrel régi családi barátság főzi őket össze.

 -Együtt iszunk, együtt eszünk, együtt főzünk és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy karnyújtásnyira, egy telefonnyira van a szakmai segítség, ha valamiben elakadnék, bármikor kereshetem akár az Öreget, akár a fiát, kis Szepsyt is.

 

20160202_142451_richtone_hdr.jpg

 

Bandi további titkai a Recept & Rejtvény magazin márciusi számában olvashatók, mely már kapható az újságárusoknál!

 

Szöllősi Hajni

 

 

 mad.jpg

KÁVÉBÁR BAZÁR 2016

2016.02.18. 13:03

KávéBár-hétvége a Nagykörúton

Ötven kiállító, több száz kóstolható termék, versenyek és előadások a belépő árában!

 

header.jpg

 

Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág 

meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet körúti, 

ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy 

megvásárlásával ötven kiállító több mint kétszáz termékét – kávékat, borokat, 

párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. A kiállítás nemcsak a szakmabeliek, 

hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos 

programokat kínál. 

 

A kétnapos KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, 

elsajátíthatják, hogyan kell profin készíteni a kávékat vagy koktélokat, s rengeteg 

izgalmas terméket fedezhetnek fel. Jól ismert márkák és a piac új szereplői egyaránt 

jelen lesznek, s előadások, bajnokságok kísérik a hétvégi rendezvényt.

 

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan 

kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok tételes, ingyenes 

kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. 

 

A napi belépő 3800 forintba kerül a helyszínen, az elővételes jegyek 

(napijegy 3000 Ft, kétnapi jegy 5500 Ft, napi párosjegy 2 fő részére 5500 Ft) 

budapesti partnerpontokon vásárolhatók és online is megrendelhetők. 

Jegyértékesítéssel és a programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon 

található bővebb információ

 

 

BŐVEBBEN:

A baristák és bártenderek munkája legalább annyira izgalmat, kreativitást és 

kihívást jelenthet, mint a séfeké, és itthon is egyre népszerűbb a pult mögött alkotni. 

Nemcsak az éttermi konyhákban zajlik látványos fejlődés, nemzetközi színtéren

 is számon tartott bárjaink, kávézóink vannak, nem is beszélve a világbajnoki címeket 

és hírnevet szerzett magyar barista és bártender szakemberekről.   

A kávé- és italszakma legjobbjai is jelen lesznek a KávéBár-hétvégén, ugyanis a két nap során öt országos bajnokság zajlik: a baristák szombaton 

Cup Tasting, vasárnap pedig a Latte Art versenyen mérkőznek meg, a nyertesek 

tavasszal a Sanghajban zajló világbajnokságon képviselik hazánkat. 

 

Magyar Koktél- és Flair Bajnokság szintén vasárnap zajlik, a klasszikus és 

flair kategória nyertesei 2016-ban Tokióba utaznak a világbajnokságra. 

 

 

A baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is 

a kétnapos rendezvény keretében szerveződik február 21-én, a szálloda impozáns 

báltermében. A Magyar Sommelier Szövetség által alapított „PAR EXCELLENCE” a 

magyar borkultúráért díj ünnepélyes átadására a verseny szünetében, kora délután 

kerül sor, majd ezt követi az idei nyilvános döntő, ahol a pezsgő felszolgálástól a hibás 

borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig kell számot adni felkészültségükről 

a versenyzőknek. 

 

 

A versenyek mellett számos előadásnak is helyt ad a rendezvény, a szombati 

programok között a tengerentúli kávékultúráról, vagy az alternatív otthoni 

kávéuniverzumról, s annak minden eszközéről is hallhatnak előadást a vendégek. 

Exkluzív kóstolókban sem lesz hiány,  otthonra csúcsminőségű, speciality teák, 

francia párlatok, méthod traditonelle eljárással készülő pezsgők, valamint top 

prémium forró csokoládék, kakaóhéj-tea vagy a kávéhéjból főzött cascara is 

kóstolópohárba kerül az előadások alatt. 

A KávéBár Bazáron mutatkozik be a február végi Bacardi Legacy verseny három döntőse, 

akik különleges koktéljaikat is itt prezentálják, s a rendezvény előadója lesz Lizzy Evdokimova

a Bacardi nemzetközi márkanagykövete. 

 

A két nap során a korlátlan kávékóstolás mellett borász kiállítók is kóstoltatnak a

rendezvényen, s több mint 20 tételnyi borkóstolót, valamint pálinkák és párlatok kóstolását 

tartalmazza a belépőjegy ára. A kortyolgatás mellé ínyenc kísérőfalatokból sem lesz hiány,

s a vendégeket számos kiállítói stand várja a nagyszabású italhétvégén a Corinthia szálló termeiben. 

 

KÁVÉ

Beyond Within, Black Sheep Micro Roastery, Caffé MOAK, Carraro Caffé, Casino Mocca, 

Cellini Caffé-MONIN, Coffee 42, Kávéműhely, Caffeine,

Kávétársaság, La Mocca, Lucky Cap Micro Roastery, Mantra Speciality Coffee 

Minibar, Nespresso, Pellini Caffé, Progast

 

BOR/PÁRLAT

Agárdi Pálinkafőzde, Barnabás Pince, Bükkaljai Hegyközség, Csobánci Bormanufaktúra, 

DLB, Fabbri-Villa Sandi, Fekete Pince, Gedeon Birtok, Kertész Pincészet, Koch Borászat, 

Kristinus Borbirtok, Petrény Pincészet, Revolution WineZ, Royal Cognac, Schiszler Pálinkák, 

Stolichnaya vodkabár, Zelna Borászat

 

kavebar.jpg

 

GASZTRO

BUBEE, Chococard, Gelato Italiano, Ízes Mix Cookbooks, Magos Varázs, Mayer Szörp, 

MONIN Frappé, Sarki Fűszeres, Stelázsi, Süss-Édes Élet, Teavolution

 

VÍZ

BWT Hungária, BWT Aqua Bar, 

ESZKÖZÖK, KIEGÉSZÍTŐK

AMSA Higiénia, Kötény Manufaktúra, Csiribee, Trezi Art, Winterhalter

 

Ott találkozunk!

AZ ÜGYVÉD ÚR RIZLINGJE

2016.02.08. 10:41

 

Bortúra a Recept & Rejtvény magazinban, II. rész

 

Az olaszrizling reneszánszát éli és már ugyan leírtam többször is, hogy engem még nem nagyon tudott elcsábítani, egy bornak már majdnem sikerült!

Sőt, ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor ez az olaszrizling bebizonyította, hogy ez a szőlőfajta is képes igazán komoly, szép borokat adni.

Ez nem volt más, mint Jásdiék dűlőszelektált Siralomvágója.

 

20151116_210455_lls_1.jpg

 

Így amikor nekikezdtem a Recept & Rejtvény magazin Bortúra rovatának a második szereplőjét előkeresni, Jásdi Attila automatikusan "adta magát"

Az ominózus olaszrizling teszten találkoztam vele először, nagyon dinamikusan beszélt a borról, a szőlőfajtáról, minden szavából áradt a szenvedély.

Úgy gondoltam, ennek utána kell járnom.

..s a gondolatot tett követte.

 

Budapesti irodájában kerestem fel őt, ahol kiderült, nem csak a szőlőben, hanem a konyhában is igencsak otthon érzi magát!

 

20160108_141116.jpg

 

Aki járt már a Balaton északi partján, találkozhatott a névvel, hiszen Jásdiék ikonokussá váltak Csopakon. 

Bármilyen irányból érkezünk is, a Jásdi Vinotéka előtt haladunk el.  De ha kicsit többre vágynánk, mert uram 

bocsá’, nem csak szomjasak vagyunk, hanem a borok mellé egyszerűbb ételeket ennénk, érdemes kicsit 

kerülni is, hiszen az édesapa, Jásdi István által alapított birtokon, a Borterasz nevű kóstolóhelyiségükben 

erre is van már lehetőség, nem csak a borok igen szépek, az épület, a kilátás is megér egy misét!

 

Most mégsem Csopakon, hanem egy budapesti ügyvédi irodában találkozunk, ahol Attila praktizál, 

így puhán behavazott tőkék, katonás sorban ácsorgó hordók helyett papírhalmok között folyik a beszélgetés. 

 

- Amikor a család borászkodni kezdett, én utolsó éves joghallgató voltam, amikor az első  évjáratunk, 

a 99-es kikerült a polcokra, én már gyakornokként dolgoztam ebben az irodában és soha nem gondoltam 

volna, hogy én valaha borokkal fogok foglalkozni, mert az olyan zsenant! Az ember ne csinálja azt, amit az apja, 

az egy hülyeség, a szülők munkáját folytatni! Arra sem gondoltam volna 27 évesen, hogy én valaha vidéki

 fiú leszek. Sosem laktam olyan városban, ahol kevesebben éltek, mint egymillióan és ha lelépek a járdáról 

és nem dudálnak, akkor rosszul érzem magam. 

Azóta eltelt tizenhat év, nekem valamennyire benőtt a fejem lágya, egy ideje elfogadtam azt a gondolatot, 

hogy a miénk egy családi vállalkozás, a családi vállalkozások esetében nem árt, hogyha azt valaki a

családból viszi tovább, nekem pedig olyan irgalmatlanul nagy mázlim van, hogy egy olyan családi vállalkozást 

kell továbbvinnem, amit lehet szívvel-lélekkel csinálni.

 

img_2196.jpg

 

A birtok 17 hektár, elsősorban olaszrizling, ami Jásdiék fő fajtája, hiszen ahogy ők vallják a honlapjukon, 

az olaszrizling.   „Jól lejáratott fajta. De Csopakon alacsony és közép-kordonon, rövid csapra metszve 

csodákat tud. Tud persze későit is 100 gramm maradékcukorral, Botrytiszest, vastagot, teltet. 

Ernyőművelésben vékony kocsmabort, jó savút – fröccshöz, hosszú lépéshez valót. Ez is fontos.

Mi mostanában már a kevesebb alkoholt, frissebb, élénkebb ízeket keressük. 

Ha jókor szüretelünk, az alkohol 12,5 és 14% között marad, a csopaki talajok semmihez nem hasonlítható 

ásványossága nagyot emel az amúgy nem túl magas, elegáns savak érzetén. Harmonikus, karakteres és jó inni. 

Nem csak egy-egy pohárkával.”

 

Interjú előtt kutakodtam egy kicsit Attila után és kiderült, hogy nem csak a paragrafusok és a tőkék 

között érzi jól magát, hanem igen lelkesen és remekül főz! 

 

-Voltak olyan romantikus elképzeléseim, hogy majd nekem egyszer egy saját éttermem lesz, de egyrészt láttam

 már belülről éttermet, ez nem az én életformám, én annál lustább vagyok, hogy az életem hajnali kettőig tartson

 minden nap, másrészt pedig szeretem, ha van magánéletem, ha jól látom, a vendéglátásban ez azért ritkábban 

adódik,  azt is tudom, hogy egy éttermet tisztességes színvonalon vinni milyen befektetésekkel, milyen 

költségekkel jár, ez nekem nem kell, köszönöm szépen, én ezt nem kívánom! 

 

Attila ennek ellenére mégsem tud megválni a konyhától, ha hiszik, ha nem, egy kedvenc

receptjét is megosztotta velünk!

 

lazac_rillette.jpg

 

Ha kíváncsiak arra, hogy mely - igen elismert és nagynevű- étteremben sztázsolt Attila és hogy vajon mi a képen látható lazac rillette elkészítése módja, milyen tervei, álmai vannak úgy a borokkal, mint az ételekkel, az élettel kapcsolatban, az interjú további részeit a Recept & Rejtvény magazin februári számában találják!

 

Kellemes szórakozást!

 

Szöllősi Hajni

 

 

 

 

 

SAJTIMÁDÓK PARADICSOMA

2016.02.02. 09:55

 

 Jaj! A sajt olyan, mint a csoki! 

 

A sajt függőséget okoz! 

 

A sajt Gombóc Artúrrá tesz! 

 

20151128_175252.jpg

 

Ha beleszeretsz, mindegy, hogy kerek, szögletes, lukas, gömbölyű, penészes, érett, érlelt, folyós, szilárd, 

kemény vagy lágy, csak sajt legyen!

 

...és persze friss!  ..és finom! 

 

20151128_175513.jpg

 

Gianni Annoni is hasonlóan gondolkodhat a sajtról.

 

Is.

 

Őt nem kell bemutatnunk, széles kishazánkban nincs olyan, aki nem ismeri különböző televíziós csatornák 

műsoraiból, ahol az is kiderült, hogy a hazánkba beleszerető talján nem csak vetélkedőket vezet, hanem a 

gasztronómiában is igencsak otthonosan mozog!

 

Hogy is lehetne ez másként egy olasznál, aki a vérében hordja a konyha, az étel, az élet szeretetét!?

 

Ginnani a már ismert étterme mellett most egy újabb gasztrokalandba fogott, egy delicates üzlettel lepi meg 

az arra fogékony gourmekat, a legújabb kulináris zarándokhelyen, a Hold utcai gasztropiacon.

 

20151128_175601.jpg

 

Miután Gianni Annoni az éttermének köszönhetően az elmúlt években sikerre tudott vinni az Arany János utcában 

egy delikátesz üzletet, majd egy kézműves fagylaltozót, főzőiskolát és borbárt, elérkezettnek látta az időt, hogy a 

Belvárosi Piacon is kialakítsa „az olasz sarkot”. Tavaly egy tésztázóval, a Pasta e Sugo-val indult minden, 

majd néhány héttel ezelőtt a piac földszintjén megnyitotta a Via Latte Gourmet Shop-ot, ami a gasztronómiai 

szakemberre jellemzően, szinte csak kuriózumokat tartogat. A pultban az olasz sajtokon, sonkákon és szalámikon

kívül megtalálható összesen 37 fajta francia, belga, holland és spanyol termék is, köztük olyan olasz 

egyediségekkel, mint a Castelmagno di Montagna, ami régi eljárás szerint készül, nem pasztőrözött tejből

vagy a 110 napos érlelésű gorgonzola. Valamint, egy Carpigiani gépnek köszönhetően, különleges eljárással, 

helyben készült, friss sajtok, túrók, ricották, mascarponek és joghurtok is. 

 

20151128_172950_richtone_hdr_20151128194218369.jpg

 

Gianni a tejtermékekhez négyfajta magyar tejet – juh, kecske, tehén és bivaly – használ hol egyben, hol külön. 

A gép leginkább a lágy sajtokra specializálta az üzletet, de hamarosan maximum három hónapig érlelt sajtokkal is 

várni fogja a vásárlókat. S ha valaki nagyon kíváncsi lenne a sajtok készítésére, bármikor megnézheti a minimum 

4 óra hosszat tartó folyamatot, hiszen az üzlet hátuljában található üzem fala üvegből készült, ezzel is garanciát 

vállalva a minőségre. 

 

20151128_175452.jpg

 

A szaktudást Carlo Piccoli sajtkészítő mester biztosítja az üzletnek, aki megalapította néhány évvel ezelőtt az 

Accademia Internazionale dell’Arte Casearia-t, a sajtkészítő mesterek szövetségét, aminek magyarországi 

referenciaüzlete a Via Lattea Gourmet Shop.  

 

vialattea_20151128_ek_085.JPG

 

Carlo Piccoli a negyedik generációs sajtkészítő a híres családban, és ő maga már 32 éve dolgozik sajtokkal. 

Termékeiket 1933-ban díjazták először Brüsszelben a ”Salon des Arts Ménagers” megmérettetésen, ahonnan 

aranyéremmel tértek haza a felmenők. A mester 10 éve kísérletezik a biológiai érlelésű kecskesajttal, 

aminek köszönhetően laboratóriumi körülmények között készítette el többek között azt az enzimcsaládot, 

amivel a Via Lattea Gourmet Shop-ban is készülnek a termékek. Legutóbbi elismerését 2015. május 9-én 

Bagnolo San Pietro di Felettoban vehette át feleségével, Emanuel Perenzinnel – aki szintén világhírű 

sajtkészítő családból származik -, az Alma Caseus CIBUS legnívósabb szakmai versenyen, mint a legjobb 

történelmi sajtokat készítő szakember. 

 

20151128_175446.jpg

 

De nem lenne piac a piac, ha nem lenne legalább egy valaki, aki hamisítatlan lángossal várja az érkezőket. 

Gianni Annoni erre is gondolt a Fritú-val, ahol a két kultúrát igyekszik összekapcsolni. 

A magyar lángoson kívül ezért pizza fritta és montana is kapható. De Dél-Olaszország sem hiányozhat a palettáról

a pizza fritta al forno-val, ahol a lángost beleteszik egy formába, majd megsütik, hogy a feltétek összeérjenek.

20151128_173602.jpg

 

Hogy teljes legyen a kép, egy pizzázó is megnyitotta ablakait, a Margherita, rögtön a Fritú mellett. Az alapanyagok

 nagy része a Via Lattea-ból érkezik ide is, ahogy a Fritú-ba. Mivel a kézzel pörgetett pizzák nagyok, negyedelve is

 vásárolhatók, nem csak egészben. 

 

S ha már igazi olasz vircsaftról beszélünk, crespelle-t, azaz olasz palacsintát is kínálnak sós és édes változatban.

 

Gianni igazi olaszos tempóban mindent megtesz azért, hogy elcsábítson bennünket! 

 

20151128_175615.jpg

 

20151128_175726_richtone_hdr.jpg

 

Nincs nehéz dolga..    és hogy miért került ide, a BORtáBOR blogra ez az ajánló?

 

Naná, hogy borok is vannak Gianninál!   Nem is akármilyenek! 

 

20151128_175647.jpg

 

Legközelebb majd arról is szól egy kis szösszenet..

 

 

Szöllősi Hajni

 

20151128_175929_richtone_hdr_-1.jpg

 

 

 

HA EGY BOR A CSÚCSRA ÉR

2016.01.15. 08:15

A bornak ugyanúgy, mint minden másnak, van egy csúcspontja. 

 

Ebben is hasonlít az emberre, hiszen elindul valahonnan, érik, majd a csúcsra ér és ha akkor nem fogyasztjuk el - a legnagyobb tisztelet mellett- akkor biza’ ugyanúgy, mint az ember, hanyatlásnak indul.

 

Nem véletlenül született a mondás, hogy a csúcson kell abbahagyni!  J

 

Vannak azonban köztünk is olyanok, akik nem hogy nem hagyják abba, hanem újabb és újabb, az átlag számára elérhetetlen csúcsokat döntenek, olyan kihívásokat állítanak önmaguk elé, amire mi a legtöbben inkább csak álmodozva gondolunk.

 

Ilyen valaki a BODRI PINCÉSZET által támogatott Klein Dávid is, aki azokat a havas csúcsokat győzi le, amikre még igen kevesen jutottak el a földi halandók közül.

 

Mámoros, megrészegítő élmény lehet, bár azon a magasságon és légköri körülmények között nem ajánlott az alkohol, Dávid így nyilatkozik erről:

 

 

„A sikernek Optimus QV íze van… Tanúsíthatom. Persze nem ezt ittam 8000 méter felett, amikor oxigénhiányos mámorban sodródtak a gondolataim és döcögve lépegettem előre a havas gerincen…

De ezt az ízt vártam, erről fantáziáltam, miközben fáradtan, a felvitt sátrak, üres gázpalackok, egyéb felszerelések súlya alatt görnyedezve bandukoltam lefelé a gleccseren, az alaptábor és a jól megérdemelt Bodri Optimus QV felé.” (Klein Dávid)

 

 

 bodri_a_hegyen.jpg

 

Persze, az élmény ennél sokkal összetettebb és sokkal kalandosabb, ha ti is szeretnétek egy kicsit részesei lenni, ha ti is szeretnétek átélni azt a borzongást, ha szeretnétek első kézből tudni, milyen érzés a csúcson lenni, ha szeretnétek ti is megkóstolni az Optimus QV-t, ami Dávidnak is -előbb gondolatban, majd a valóságban is- erőt adott, akkor most itt a remek alkalom, hiszen Dávid 2016.01.28-án személyes élménybeszámolót tart az érdeklődőknek egy-egy jó pohár bor és vacsora mellett a Bodri birtokon.

 

 

Izgalmas menü lesz és a vacsora ideje alatt – a menük mellé passzított borokon felül - Bodriék korlátlan fogyasztást biztosítanak a Rozi rozé 2015-ből , Bodrikutya 2014-ből  és a Bodri szódából is.

 

VACSORA ÉTELSORA:

 

  • A „Lélek-hegy kincse” csicseriborsó terrine szójaszósz zselével

és ropogós malaccsászár hússal -

Szekszárdi Civilis Fehér Cuvée 2015

  • Kutangi Sherpa leves bambuszrüggyel
  • Mascarponés kacsa momo* spenóttal és garam masalával -

Szekszárdi Fehér Cuvée Válogatás „Faluhely” 2013

(*Gőzben párolt töltött tésztabatyu)

  • Kecske curry „Manaslu” pirított zöldségekkel, chapatival* -

Szekszárdi Siller Civilis Cuvée 2014

(*Indiai kelesztetlen kenyér)

  • 8163 /Érlelt marha nepáli fűszerekkel, basmati rizsgolyóval,

kesudió mártással, fekete lencsepürével/ -

Szekszárdi Bikavér Válogatás „Faluhely” 2013

  • Zöldcitromos joghurttorta mangó kaviárral –

Szekszárdi Sauvignon Blanc „Blanka” 2015

  • Optimus trilógia / Szekszárdi Optimus Cuvée 2009,

Optimus törkölypálinka, Optimus Bon /

 

Belépő: 12.000 Forint/fő

 

Asztalfoglalás: 74/67-67-00, vendeglatas@bodribor.hu

 

További részletek a Bodri pincészet honlapján és/vagy facebook oldalán olvashatók!

 

(Folytatás a kép után)

 

 bodri.jpg

 

Érdemes mihamarabb jelentkezni, hiszen helyek csak korlátozott számban kaphatók és a Bodri birtok önmagában is megér egy misét!

 

Nem véletlenül írtam ezt, hiszen a birtokon- a remek konyhájú étterem és a gyönyörűen felépített római fürdő és jakuzzi mellett- még egy kis kápolna is található!

 

Ha szeretnének bort is kóstolni – márpedig ki nem szeretne egy pincében, ahol mindenhonnan a jobbnál jobb nedűk csábítják, ugye? ;) - barátságos árú taxit is biztosítanak, illetve szállással is rendelkezésre állnak, egy igen kerek és kellemes csomagot kínálva ezzel a csúcsdöngető program mellé.

 

Optimális esetben lehet ez akár az évkezdés csúcspontja, a jakuzziban kortyolgatni egy pohár  Optimus QV-t..  vagy bármi mást.. lehet ez bárki számára egy Etalon..

 

 

Irány a csúcsra fel!

 

 

https://www.facebook.com/events/1688373158105478/

 

 bodri_etalon2.jpg

 

 

 

2016 januárjától a BORtáBOR vendégszerzőként havonta jelentkezik a Recept & Rejtvény Magazinban, minden hónapban bemutatva egy-egy borászt, pincészetet.

Első pincetúránk Etyekre, Kertész Zolihoz vezet.

 

20151203_132831.jpg

 

Zoli üzletemberként járta a borvidékeket, lelkes borrajongóként olyan mély szerelembe esett az ágazattal, hogy egyszer csak azon kapták magukat a feleségével, hogy immáron egy régi, 1862-ben épített pince tulajdonosai.

 

A pince felújítása, bővítése 2008-ra fejeződött be, egyszerre hagyományosan etyeki és modern, mediterrán stílusban.  Technológiai felszerelése is modern, a legújabb hűthető-fűthető acéltartályoktól kezdve a legjobb magyar tölgyfahordókon át az amerikai tölgyből készült spanyol barrique hordókig minden megtalálható a gyönyörűen felújított pince mélyén. A gazda nem titkolt célja az volt, hogy olasz mintára elkészítse saját etyeki gyöngyöző- és habzóborait, frizzante-it.

 

2015-12-03_21_59_33.jpg

Közel 9 hektáron dolgoznak, elsősorban szürkebarát, zöldveltelini, zenit, chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir, valamint királyleányka fajtákkal.

 

Zoli terveiről, új borászáról, a frissen átadott Carla Pezsgőházról bővebben a Recept & Rejtvény januári számában olvashatnak, amely már kapható az újságárusoknál.

 

20151203_133649.jpg

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó

 

20151203_133833-1_20151203162918672.jpg

 

süti beállítások módosítása