SAJTIMÁDÓK PARADICSOMA

2016.02.02. 09:55

 

 Jaj! A sajt olyan, mint a csoki! 

 

A sajt függőséget okoz! 

 

A sajt Gombóc Artúrrá tesz! 

 

20151128_175252.jpg

 

Ha beleszeretsz, mindegy, hogy kerek, szögletes, lukas, gömbölyű, penészes, érett, érlelt, folyós, szilárd, 

kemény vagy lágy, csak sajt legyen!

 

...és persze friss!  ..és finom! 

 

20151128_175513.jpg

 

Gianni Annoni is hasonlóan gondolkodhat a sajtról.

 

Is.

 

Őt nem kell bemutatnunk, széles kishazánkban nincs olyan, aki nem ismeri különböző televíziós csatornák 

műsoraiból, ahol az is kiderült, hogy a hazánkba beleszerető talján nem csak vetélkedőket vezet, hanem a 

gasztronómiában is igencsak otthonosan mozog!

 

Hogy is lehetne ez másként egy olasznál, aki a vérében hordja a konyha, az étel, az élet szeretetét!?

 

Ginnani a már ismert étterme mellett most egy újabb gasztrokalandba fogott, egy delicates üzlettel lepi meg 

az arra fogékony gourmekat, a legújabb kulináris zarándokhelyen, a Hold utcai gasztropiacon.

 

20151128_175601.jpg

 

Miután Gianni Annoni az éttermének köszönhetően az elmúlt években sikerre tudott vinni az Arany János utcában 

egy delikátesz üzletet, majd egy kézműves fagylaltozót, főzőiskolát és borbárt, elérkezettnek látta az időt, hogy a 

Belvárosi Piacon is kialakítsa „az olasz sarkot”. Tavaly egy tésztázóval, a Pasta e Sugo-val indult minden, 

majd néhány héttel ezelőtt a piac földszintjén megnyitotta a Via Latte Gourmet Shop-ot, ami a gasztronómiai 

szakemberre jellemzően, szinte csak kuriózumokat tartogat. A pultban az olasz sajtokon, sonkákon és szalámikon

kívül megtalálható összesen 37 fajta francia, belga, holland és spanyol termék is, köztük olyan olasz 

egyediségekkel, mint a Castelmagno di Montagna, ami régi eljárás szerint készül, nem pasztőrözött tejből

vagy a 110 napos érlelésű gorgonzola. Valamint, egy Carpigiani gépnek köszönhetően, különleges eljárással, 

helyben készült, friss sajtok, túrók, ricották, mascarponek és joghurtok is. 

 

20151128_172950_richtone_hdr_20151128194218369.jpg

 

Gianni a tejtermékekhez négyfajta magyar tejet – juh, kecske, tehén és bivaly – használ hol egyben, hol külön. 

A gép leginkább a lágy sajtokra specializálta az üzletet, de hamarosan maximum három hónapig érlelt sajtokkal is 

várni fogja a vásárlókat. S ha valaki nagyon kíváncsi lenne a sajtok készítésére, bármikor megnézheti a minimum 

4 óra hosszat tartó folyamatot, hiszen az üzlet hátuljában található üzem fala üvegből készült, ezzel is garanciát 

vállalva a minőségre. 

 

20151128_175452.jpg

 

A szaktudást Carlo Piccoli sajtkészítő mester biztosítja az üzletnek, aki megalapította néhány évvel ezelőtt az 

Accademia Internazionale dell’Arte Casearia-t, a sajtkészítő mesterek szövetségét, aminek magyarországi 

referenciaüzlete a Via Lattea Gourmet Shop.  

 

vialattea_20151128_ek_085.JPG

 

Carlo Piccoli a negyedik generációs sajtkészítő a híres családban, és ő maga már 32 éve dolgozik sajtokkal. 

Termékeiket 1933-ban díjazták először Brüsszelben a ”Salon des Arts Ménagers” megmérettetésen, ahonnan 

aranyéremmel tértek haza a felmenők. A mester 10 éve kísérletezik a biológiai érlelésű kecskesajttal, 

aminek köszönhetően laboratóriumi körülmények között készítette el többek között azt az enzimcsaládot, 

amivel a Via Lattea Gourmet Shop-ban is készülnek a termékek. Legutóbbi elismerését 2015. május 9-én 

Bagnolo San Pietro di Felettoban vehette át feleségével, Emanuel Perenzinnel – aki szintén világhírű 

sajtkészítő családból származik -, az Alma Caseus CIBUS legnívósabb szakmai versenyen, mint a legjobb 

történelmi sajtokat készítő szakember. 

 

20151128_175446.jpg

 

De nem lenne piac a piac, ha nem lenne legalább egy valaki, aki hamisítatlan lángossal várja az érkezőket. 

Gianni Annoni erre is gondolt a Fritú-val, ahol a két kultúrát igyekszik összekapcsolni. 

A magyar lángoson kívül ezért pizza fritta és montana is kapható. De Dél-Olaszország sem hiányozhat a palettáról

a pizza fritta al forno-val, ahol a lángost beleteszik egy formába, majd megsütik, hogy a feltétek összeérjenek.

20151128_173602.jpg

 

Hogy teljes legyen a kép, egy pizzázó is megnyitotta ablakait, a Margherita, rögtön a Fritú mellett. Az alapanyagok

 nagy része a Via Lattea-ból érkezik ide is, ahogy a Fritú-ba. Mivel a kézzel pörgetett pizzák nagyok, negyedelve is

 vásárolhatók, nem csak egészben. 

 

S ha már igazi olasz vircsaftról beszélünk, crespelle-t, azaz olasz palacsintát is kínálnak sós és édes változatban.

 

Gianni igazi olaszos tempóban mindent megtesz azért, hogy elcsábítson bennünket! 

 

20151128_175615.jpg

 

20151128_175726_richtone_hdr.jpg

 

Nincs nehéz dolga..    és hogy miért került ide, a BORtáBOR blogra ez az ajánló?

 

Naná, hogy borok is vannak Gianninál!   Nem is akármilyenek! 

 

20151128_175647.jpg

 

Legközelebb majd arról is szól egy kis szösszenet..

 

 

Szöllősi Hajni

 

20151128_175929_richtone_hdr_-1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr818347236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása