SAJTIMÁDÓK PARADICSOMA
2016.02.02. 09:55
Jaj! A sajt olyan, mint a csoki!
A sajt függőséget okoz!
A sajt Gombóc Artúrrá tesz!
Ha beleszeretsz, mindegy, hogy kerek, szögletes, lukas, gömbölyű, penészes, érett, érlelt, folyós, szilárd,
kemény vagy lágy, csak sajt legyen!
...és persze friss! ..és finom!
Gianni Annoni is hasonlóan gondolkodhat a sajtról.
Is.
Őt nem kell bemutatnunk, széles kishazánkban nincs olyan, aki nem ismeri különböző televíziós csatornák
műsoraiból, ahol az is kiderült, hogy a hazánkba beleszerető talján nem csak vetélkedőket vezet, hanem a
gasztronómiában is igencsak otthonosan mozog!
Hogy is lehetne ez másként egy olasznál, aki a vérében hordja a konyha, az étel, az élet szeretetét!?
Ginnani a már ismert étterme mellett most egy újabb gasztrokalandba fogott, egy delicates üzlettel lepi meg
az arra fogékony gourmekat, a legújabb kulináris zarándokhelyen, a Hold utcai gasztropiacon.
Miután Gianni Annoni az éttermének köszönhetően az elmúlt években sikerre tudott vinni az Arany János utcában
egy delikátesz üzletet, majd egy kézműves fagylaltozót, főzőiskolát és borbárt, elérkezettnek látta az időt, hogy a
Belvárosi Piacon is kialakítsa „az olasz sarkot”. Tavaly egy tésztázóval, a Pasta e Sugo-val indult minden,
majd néhány héttel ezelőtt a piac földszintjén megnyitotta a Via Latte Gourmet Shop-ot, ami a gasztronómiai
szakemberre jellemzően, szinte csak kuriózumokat tartogat. A pultban az olasz sajtokon, sonkákon és szalámikon
kívül megtalálható összesen 37 fajta francia, belga, holland és spanyol termék is, köztük olyan olasz
egyediségekkel, mint a Castelmagno di Montagna, ami régi eljárás szerint készül, nem pasztőrözött tejből
vagy a 110 napos érlelésű gorgonzola. Valamint, egy Carpigiani gépnek köszönhetően, különleges eljárással,
helyben készült, friss sajtok, túrók, ricották, mascarponek és joghurtok is.
Gianni a tejtermékekhez négyfajta magyar tejet – juh, kecske, tehén és bivaly – használ hol egyben, hol külön.
A gép leginkább a lágy sajtokra specializálta az üzletet, de hamarosan maximum három hónapig érlelt sajtokkal is
várni fogja a vásárlókat. S ha valaki nagyon kíváncsi lenne a sajtok készítésére, bármikor megnézheti a minimum
4 óra hosszat tartó folyamatot, hiszen az üzlet hátuljában található üzem fala üvegből készült, ezzel is garanciát
vállalva a minőségre.
A szaktudást Carlo Piccoli sajtkészítő mester biztosítja az üzletnek, aki megalapította néhány évvel ezelőtt az
Accademia Internazionale dell’Arte Casearia-t, a sajtkészítő mesterek szövetségét, aminek magyarországi
referenciaüzlete a Via Lattea Gourmet Shop.
Carlo Piccoli a negyedik generációs sajtkészítő a híres családban, és ő maga már 32 éve dolgozik sajtokkal.
Termékeiket 1933-ban díjazták először Brüsszelben a ”Salon des Arts Ménagers” megmérettetésen, ahonnan
aranyéremmel tértek haza a felmenők. A mester 10 éve kísérletezik a biológiai érlelésű kecskesajttal,
aminek köszönhetően laboratóriumi körülmények között készítette el többek között azt az enzimcsaládot,
amivel a Via Lattea Gourmet Shop-ban is készülnek a termékek. Legutóbbi elismerését 2015. május 9-én
Bagnolo San Pietro di Felettoban vehette át feleségével, Emanuel Perenzinnel – aki szintén világhírű
sajtkészítő családból származik -, az Alma Caseus CIBUS legnívósabb szakmai versenyen, mint a legjobb
történelmi sajtokat készítő szakember.
De nem lenne piac a piac, ha nem lenne legalább egy valaki, aki hamisítatlan lángossal várja az érkezőket.
Gianni Annoni erre is gondolt a Fritú-val, ahol a két kultúrát igyekszik összekapcsolni.
A magyar lángoson kívül ezért pizza fritta és montana is kapható. De Dél-Olaszország sem hiányozhat a palettáról
a pizza fritta al forno-val, ahol a lángost beleteszik egy formába, majd megsütik, hogy a feltétek összeérjenek.
Hogy teljes legyen a kép, egy pizzázó is megnyitotta ablakait, a Margherita, rögtön a Fritú mellett. Az alapanyagok
nagy része a Via Lattea-ból érkezik ide is, ahogy a Fritú-ba. Mivel a kézzel pörgetett pizzák nagyok, negyedelve is
vásárolhatók, nem csak egészben.
S ha már igazi olasz vircsaftról beszélünk, crespelle-t, azaz olasz palacsintát is kínálnak sós és édes változatban.
Gianni igazi olaszos tempóban mindent megtesz azért, hogy elcsábítson bennünket!
Nincs nehéz dolga.. és hogy miért került ide, a BORtáBOR blogra ez az ajánló?
Naná, hogy borok is vannak Gianninál! Nem is akármilyenek!
Legközelebb majd arról is szól egy kis szösszenet..
Szöllősi Hajni
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.