VÖRÖSLŐ FŰSZERKERT

2016.03.22. 10:10

Itt a tavasz, hamarosan burjánzani kezdenek a kertek, virágok és fűszerek illatával, látványával csiklandozva az érzékszerveinket.

A tavasszal a várva várt napsütés is megérkezik, egyre melegebbek lesznek a napok..  a vörösek helyét lassan, de biztosan átveszik a könnyedebb fehérborok.

 

Ám ne temessük még a vörösöket, hadd ajánljak figyelmetekbe egy olyan bort, amit most kell jó áron megvenni és épp egy fél év múlva éri el a csúcsát, amikor újra jönnek a hűvösebb, melengetésre vágyat keltő, őszi napok.

 

De amondó vagyok, hogy ezt a bort most is vétek kihagyni, így úgy vegyetek belőle, ha megkóstoljátok, lehet, hogy őszre nem is marad! ;)

 

Leírás a kép után..

 

20160309_163935.jpg

 

2014 nem sikertörténetként fog bevonulni a magyar borászat történetébe.

A szép nyarat egy durva esőhullám zárta és rontotta el, ami szinte minden területet érintet, kimosta a szőlőből a testet, a lényeget, az addig gyönyörű napsütésben fürdőző, telt, anyaggal teli fürtöket ledarálta a váratlan, hetekig tartó csapadék..

De ugyanúgy, mint ahogy 2010-ben, ami hasonlóan rossz évre sikeredett, 14-ben is születtek ellenpéldák és/vagy pont az időjárás szokatlanságának köszönhető atipikus és/vagy egészen más stílusú borok.

A Vincellér ház 2014-es zweigelt-je aláhúzza ezt az érvelést, "neki" elfelejtettek szólni, hogy 14 nem jó év.

Vadélesztős, a borász - nagyon bölcsen!- a természetre bízta azt, amit addig is ő adott.

Gyönyörű illatú bor! Friss bors, kakukkfű, fűszerkert és néha ráúszik finoman, érzékien, halkan egy csöppnyi édes, lédús,érett málna!

Ízben még kissé fiatal, de fél- egy év múlva utol fogja érni a palackban töltött idő, érés okán az illatot, akkor lesz a csúcsán.

3 év potenciál van benne.

Tessék megvenni és hűvösön tárolni.. néha előkapni egy.egy palackot és kóstolgatni.. vidám és élvezetes játék, ha figyelemmel kísérjük, hogyan "nő", hogyan alakul..

Bevallom, én is hoztam belőle magamnak is.

Alig várom, hogy kibontsam!

Ajánlom szeretettel!
.
.
Szöllősi Hajni

 

 

 

Jó hely ez a Mátra..   ott ilyenkor is buják a kertek.. ;)

 

Benedek Péternél legalábbis igen. Epreskert sorozatában most egy Sauvignon Blanc-nal örvendeztette meg a T. Nagyérdeműt, 2015 forró nyarának minden örömét belecsempészve a palackba.

A megfejthetetlen.. a varázslatos.. a buja,a fülledt, a romlottan édes, az izgató, a kacér, a bűnre csábító nő..

Igen, az Epreskert Sauvignon Blanc egy leírhatatlan, nőben testet öltött csoda, vagy egy borban testet öltött nő..
Peti egy újabb összetéveszthetetlenül rá jellemző, megfoghatatlan és megfejthetetlen, titokzatos bort készített.. atipikus, aki az egyenfajélesztős SB jegyeket keresi, csalódni fog!

Ellenben aki izgalomra vágyik, valami MÁS-ra, valami különlegesre, az kóstolja meg ezt a tételt.. ez egy egész estés bor.

Ezt élvezni kell! Kortyolgatva, szagolgatva, nézegetve, újabb korty, merengés, "ki vagy?" .. ezt rohanva nem lehet..

Kell! Ennyi...


Ma még ott találjátok Petit a Hold utcai csarnokban, ha módotokban áll, ki ne hagyjátok! Érdemes!
.
Szöllősi Hajni
.
epreskert.jpg

A MÁDI LÁZADÓ

2016.03.16. 08:35

 

Nem ez az első interjúm Demeter Endrével, régi ismeretség már a miénk, írtam róla annyiszor és annyit, hogy szerintem már külön dossziéban tartja az általam jegyzetteket.

Ismeretségünk kezdete már balladai homályba vész, ám kalandok sora jegyzi az utat. 

 

20160202_142733_richtone_hdr.jpg

 

A Demetervin pincészet borásza, aki nem mellesleg végzett jogász, fanatikus bicikliőrült, nem csak száguldozik rajtuk, hanem építi is őket, igazi technikai megszállott, nemcsak biciklit, hanem versenyautót, sőt, repülőt is épített már, mindezek mellett publikáló újságíró, a család feketebárányaként riogatta a szüleit, szerintem manapság sincs ez másként.

Nehéz objektíven írni valakiről, aki ennyire közel áll hozzánk, pláne, ha ismerjük az összes apró, piszkos kis titkait! :)

 Bandi - hisz szinte mindenki így hívja, szólítja Endrét - Mádon, a Tokaji borvidéken készíti szebbnél szebb borait, családi borászatban, melyet édesapja, Demeter Ervin, volt országgyűlési képviselő, jelenlegi kormánymegbízott alapított, édesanyja is tevőlegesen részt vesz a munkában, igazi családi cég ez, mindenkinek megvan a maga dolga, feladata. 

 Bandi szőlész-borász.  Ez két külön szakma,  de az az igazi, ha egy borászat életében mindkét szakma  képviselője jelen van. 

Szerencsés esetben, mint például az ő helyzetükben is, a két szakmát egy és ugyanazon személy képviseli.

 

-Szőlész. Szőlész vagyok. Szőlész-borász- mondja ő.  A szőlő az alap. Az a legfontosabb! Ha az nem jó, semmi sem jó.- mondta nekem egyszer és ehhez azóta is szigorúan tartja magát.

 Példaképeiként, mestereiként Orosz Gábort és Szepsy István említi, tőlük csikóként rengeteget tanult. 

 

mad3.jpg

 

8 és fél hektárt művelnek, Szepsyvel “szőlőszomszédok” az Úrágyán és a Király dűlőben is, az előbbi Tokaj egyik-ha nem a legjobb!- területe, de a Danczka és a Kakas dűlőiben is van szőlejük. A Mesterrel régi családi barátság főzi őket össze.

 -Együtt iszunk, együtt eszünk, együtt főzünk és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy karnyújtásnyira, egy telefonnyira van a szakmai segítség, ha valamiben elakadnék, bármikor kereshetem akár az Öreget, akár a fiát, kis Szepsyt is.

 

20160202_142451_richtone_hdr.jpg

 

Bandi további titkai a Recept & Rejtvény magazin márciusi számában olvashatók, mely már kapható az újságárusoknál!

 

Szöllősi Hajni

 

 

 mad.jpg

süti beállítások módosítása