-Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza! 

Fazekas Mihály örökbecsű művét mindenki ismeri. A Gellért szálló Márton napi Borfesztiválját valószínű sokkal kevesebben.  Attól tartok, azok a boldog szerencsések, akik nem jártak ott. 

2013-11-09 09.48.26.jpg

Mi tegnap elmentünk. Immáron másodszorra, bár az idei happening már a III. a szálló rendezvényeinek a történetében.   A tavalyi elég amatőrnek tűnt, de ezt betudtuk a gyerekcipőben topogó kezdeményezésnek és adtunk neki még egy sanszot, hátha -levonva az előző évek tapasztalataiból a konzekvenciákat- majd most változik.

Változott is.  Még amatőrebb, még szánalmasabb lett az egész rendezvény.  Egy veszettül drága prolishow. 

Szakmai partnerként kiemelten említi a Bortársaságot, amin több ok miatt is csodálkozom.  A kiállítók nagy része nem hogy eddig, hanem valószínűleg sosem fog üzleti kapcsolatba kerülni velük, annyira színvonalon aluliak.  Amennyiben mégis a Bortársaság által keveredtek ide ezek  a -borászatoknak csak gúnyolódva említett akárm/kik- akkor nem értem, hogy ez hogy fordulhatott elő, mi történt az eddigi elvárásokkal..  ha pedig -és ezt a verziót tartom valószínűbbnek- mégsem általuk kerültek ide az olyan kiállítók, mint az "eddig csak lédig és kannás borokat értékesítettünk, most kezdtük el palackozni is a borainkat" kiállítók, akkor miért adják a nevüket ehhez a szakmai dillettantizmushoz?

A helyszín lepukkantsága maga is megér egy misét, de ezt inkább meghagyom a városvédő és/vagy építészeti blogoknak. Azért bennem igen maradandó nyomot hagyott egy tavalyi sajtótájékoztató, ahol egy különben nagyon gusztusos terméksort mutattak volna be, kóstolóval egybekötve és ahol csótány szambázott át több ízben is a gyönyörűen kipakolt falatkák között..  

A boros kiállítók feleannyian voltak, mint tavaly.  ..és ennek a feleannyinak a fele volt ismert és/vagy ismeretlen, ám minőségi bort kínáló kiállító, a másik felét még mindig nem értem és még mindig nem sikerült feldolgoznom, hogy hogy kerültek oda és mit keresnek ott..  

Azokat, akik nem állítottak ki, megértem, hiszen a hely az épület szépségének romjain kívül semmit nem tud nyújtani egy ilyen jellegű rendezvényhez. A hangosítás most is ugyanolyan pocsék volt, mint eddig, ami miatt tavaly az egyik teremben egyáltalán nem lehetett beszélgetni a borászokkal, hiszen semmit, de semmit nem lehetett érteni az asztal túloldalán álló szerencsétlen emberek szavaiból..   Mi kb. 3 perc alatt kimenekültünk, ők ott álltak 3 napot.  Lévén, kifizették a helyet..  A tartós fülzúgás borítékolható volt.. azok közül, akik abban a teremben voltak, idén senki sem jelent meg.  Vajh' miért?   

Ennek ellenére a Gellért most is elkövette ugyanezt a hibát, ám most saját dolgozóit kárhoztatta teljes süketségre. A melegkonyhás ételeit pakolta egy csinos körformában a színpad elé, vicces pantomimre kényszerítve mindenkit, aki volt oly botor, hogy belekóstolt - a már szemre sem gusztusos ételek- valamelyikébe. Erről később még megemlékezünk, előbb azonban megmutatnám a Gellért hotel szakmai fesztiváljára biztosított pálinkás poharat:

2013-11-08 19.27.58.jpg

Ugye, milyen csodálatos? A szétálló forma és az a gyönyörű, vésett díszítés!  LOL!  Übergagyi! 

A baj az, hogy ez a pohár tökéletes szimbóluma az egész fesztiválnak. Balkáni gulyáskommunista eszköztár és felfogás, némi modern marketintupírral és elképesztő árakkal.

A belépő 4900,- Ft. Ezért "jár" bor, pálinka rogyásig.  De gondoltak arra is, hogy a sok ivás közben az ember megéhezik, így ők maguk is kínáltak ennivalót és kiállítókat is beengedtek a rendezvényre. Volt ott rétes, szalámitál, lepény, sólet libával, Váncsa és bonbon rogyásig!

Biztos sokat válogattak a jelentkezők közül, mire sikerült a következő termékeket a következő árakon  a béka segge alatti szinten   kínálgató versenyzők mellett dönteniük: 

2013-11-08 19.39.44.jpg

2013-11-08 19.39.28.jpg

2013-11-08 19.42.07.jpg

2013-11-08 19.42.49.jpg

2013-11-08 19.43.27.jpg

De az igazi kedvenceim nem ők voltak..  volt ennél sokkal, de sokkal ijesztőbb/gusztustalanabb is..  nem hiszik?  Íme:

2013-11-08 20.14.06.jpg

2013-11-08 20.14.22.jpg

2013-11-08 20.14.14.jpg

Ugye, milyen nívós, hivogató és ár/érték arányban is egyben lévő étkek ezek?

 

Persze, mint említettem, a Gellért is kitett magáért.  A koncertteremben rendezte be a melegkonyhás étterem/borbárt, kettő, azaz 2 darab asztallal és egy sörpaddal és ahol az aranyárú belépő mellett ugyanazokat a borokat, amiket a többi termekben már külön fizetés nélkül lehetett kóstolni, 400 Ft/deci áron kínálták.  Mondjuk sor nem volt a bárpult előtt..   remélem, azért előbb-utóbb nekik is sikerül megfejteni majd, hogy miért..    Volt ott Bájgúnár és Buta Liba koktél is. Ugye milyen frappáns?  :D

..és igen.  Étel. Miután kiválasztottuk -nehéz volt, mindegyik pocsékul nézett ki, de éhesek ÉS bátrak voltunk-  szenvedésünk alanyát, egy jó negyedórás mutogatás és pantomim után értettük meg, hogy egy külön kasszánál előbb fizetni kell és csak a blokk ellenében kapjuk meg a mannát..   hosszú sorbanállás következett.  Nem a sor volt hosszú -ketten álltak előttünk- hanem Manyika és Incike nem tudta kezelni a NAV által jóváhagyott pénztárgépet, így újabb negyedóra kellett ahhoz, hogy az ordító zenében boldog blokktulajdonosokká váljunk. 

Visszakutyagoltunk a kiválasztott tálalóedényhez, ahol újabb balettelőadás keretein belül eltáncoltuk, mi fáj.  Meg is kaptuk -immáron előre kifizett- méltó jutalmunkat.  Sólet lett.  Libával. 880,- Ft-ért.   Tessen parancsolni:

2013-11-08 19.08.26.jpg

2013-11-08 19.08.46.jpg

Ezt már inkább nem is taglalom, legyen elég a kép.  Azért a tojás méreteiből adódón sejtjük ugye, hogy jól nem laktunk itt sem. 

Szóval, ha valaki hajlandó a gasztronómia és a kulinaritás oltárán majd 15.000 Ft-ot áldozni két főre, ennyi pénzért már vehet több palack minőségi bort és/vagy egy igen kellemes vacsorára is futja egy ennél sokkal színvonalasabb és igényesebb helyen. 

A Gellért helyében én roppant kínosan érezném magam, bár nyilván nem teszik, hiszen akkor ezekkel a borzalmakkal sem találkoztunk volna, ha ezt ők maguk is szégyenteljesnek éreznék.  

Liba?   Volt az is..   a tányéron és a recepció előtt egy szűk ketrecben is kínoztak néhányat. Dekorelemként funkcionáltak, bár szerintem minden jóérzésű embert inkább elborzaszt..  a higiéniáról már nem is beszélve..  azért arra kiváncsi lennék, hogy az ÁNTSZ erre hogy adott engedélyt:

2013-11-08 21.32.46.jpg

2013-11-08 21.32.35.jpg

Summa summarum: erőltetett, izzadságszagú, gagyi..   ha jót akartok, menjetek máshova! 

BORISSZA CLARISSA

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr825622139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olcsibácsi 2013.11.10. 20:04:03

Face-n sajnos nem tudom kommentelni, viszont annyira indulatossá tett a beszámoló, hogy muszáj vagyok itt.
Elképesztő. Nem ez a szó önmagában véve nem fedi le azt, ami elsőre eszembe jutott. Gyomorforgató és vérlázító. Egészen biztosan végigcsináltam volna az estét én is, már csak azért is, hogy hasonlóképpen kivesézhessem a sznobéria eme fura v(.ˇ˘.)áll-faját amit, feltételezem ott egyesek magukra erőltettek. Szinte biztos, hogy vissza követeltem volna a pénzem és még a vendégkönyvben is hagytam volna egy rövidke "kivonatot" a véleményemből, majd átslattyogtam volna egy kevésbé nívós helyre (pl.: Trófea) fele árban jóllakni. A képek alapján a salátákhoz sehol nem nyúlnék hozzá, a réteses legalább készült és laminált kivitelezésű eladáshelyi árukínáló táblákkal tette gusztusosabbá a "standját". Nem igazán tudom elképzelni, hogy mi tette ezt a rendezvényt ennyire költségessé, de a jövőre nézve nem ígér túl sok jót, sőt remélem, hogy ezzel a színvonaltalan Borfesztivál-nak csúfolt valamivel jövőre már nem csak próbálkoznak, hanem csinálják is! Egy biztos én szívesebben beülök inkább egy piroskockásterítős, hazai ízvilágot képviselő pici ámde annál hangulatosabb és családiasabb étterem-étkezdébe, sem minthogy a Gellértben rázzam a rongyot. :)
süti beállítások módosítása