BOROK???  Röhögnék, ha nem lenne annyira szánalmas, mint amennyire az.

Értem én, hogy ma Magyarországon már mindenki borszakértő és sommelier, aki már legalább kétszer berúgott egy borizű almától, még akkor is, ha kimondani sem tudja, hogy "szomellié", de úgy látom, az Auchan "borválasztékát" valaki, aki még életében nem ivott tisztességes bort, random állította össze..  mert másra már inkább gondolni sem merek..

auchan_sommelier.jpg

 

Van "tejkészítmény", "húsjellegű élelmiszer" és "tejalapú" bárakármi. A borász szakma mikor harcolja már ki - önnönmaga munkájának és becsületének a védelmében!- hogy ezek a hulladékok, amiket a francia szupermarket "MIKOR ÉREZTED MAGAD UTOLJÁRA SOMMELIERNEK?" szlogennel pakol a polcokra, ne lehessenek borok, hanem maximum "borjellegű, alkoholos ital" néven kerülhessenek kereskedelmi forgalomba!?

 

20160417_162927_1.jpg

 

Nem kell se szőlésznek, se borásznak, de még közgazdásznak sem lenni ahhoz, hogy levonva a ÁFA-t, a szállítási, palackozási, egyéb költségeket, az előállítást, a munkaerő díját, a járulékokat, a palackot, címkét, kapszulát, dugót/csavarzárat, a kisker-, nagyker árrést, a polcpénzt és a nem legális, de mégis létező borítékokat, akkor nyilvánvaló legyen, hogy szőlőbort ennyi pénzből képtelenség előállítani!

20160417_163833.jpg

 

Mikor áll már fel mondjuk Tiffán képviselő úr és foglalkozik olyan dolgokkal, amik lényegesek, amik mindenki számára fontosak?

Mikor és miért kap OBI/NÉBIH/bármilyen engedélyt egy ilyen termék és miért kell akkor borászoknak a boraikat ugyanolyan elbírálás alá tenniük, mint amik ezek a "ki tudja, mik" keresztül mennek?

 

20160417_163714.jpg

(NEMZETI BORVÁLOGATÁS !!!  ÉDES MERLOT!)

Ha az élelmiszeripari ágazat megkülönböztet "olyan" és "olyan jellegű" termékeket, akkor miért nincs egy egységes összefogás, ami eltüntetné vagy legalábbis a helyére tenné ezeket a borzalmakat? Ha törvénnyel van szabályozva minden kutyafüle, akkor a borászati szakágazat miért nem érdemli meg ugyanezt a védelmet és a borászati szakágazat képviselői miért nem lépnek ez ügyben, hiszen ez minden tisztességes szőlész, borász egységes érdeke lenne!?

Miért is?

 

20160417_161855.jpg

 

20160417_161903.jpg

20160417_162020.jpg20160417_163205.jpg

 

További képek a csodálatos és "kalandos" Auchan "bor"szortimentről itt:

 

https://www.facebook.com/hajni.szollosi/media_set?set=a.1321207304559726.1073741865.100000114083825&type=3

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr48644174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2016.04.20. 17:05:20

Csak pár gondolatot fűznék hozzá.
Azt írod, hogy ennyi pénzért lehetetlen szőlőbort csinálni. Mi a véleményed, akkor miből vannak ezek a borok? Szerinted hogyan készülnek a nagyon olcsó borok?

Másik, ehhez szorosan hozzákapcsolódó gondolat:
a friss föl azért nem tejföl, mert növényi zsiradékból készül, nem tejből. A reggeli ital is ezért nem tej. Húsjellegű készítményt még nem láttam, de felteszem, szója, nem hús. Tehát itt mindenhol arról van szó, hogy más alapanyagokból készül az adott élelmiszer. Namost a borra ugyanez vonatkozik. Nem tudom az idevágó szabályozást idézni, de mint ahogy a tejfölnek tejből kell készülnie alvasztással/fölözéssel, ugyanúgy a bornak szőlőből, erjesztéssel. A törvényi szabályozás tehát a bor fogalmára megvan, nem kell sem Tiffán úrnak, sem senki másnak felállnia. Ha nem szőlőből készül a bor, akkor nem lehet ráírni, hogy bor. Mint ahogy a növényi akármire sem, hogy tejföl. És itt érdemes tudni, hogy ezek a nagyon alsókategóriás borok hogyan is készülnek.

Többnyire amúgy rommáterhelt, két számjegyű kilogrammnyi szőlőtől roskadozó szőlőtőkékről éretlenül szüretelt szőlőből, mustsűrítményezéssel feldobva. A törvényi aktegóriába belefér. Szőlőből készülnek. Csak úgy-ahogy. Olyasmit pedig, hogy teszem azt, a mustsűrítményezést tiltsuk be, és ami úgy készült, ne lehessen bornak hívni, nem nagyon lehet elérni - márcsak azért sem, mert a mustsűrítmény alapanyaga is szőlő.

Ilyenkor mi van? Ilyenkor az van, hogy bevezetünk eredetvédelmi kategóriákat, amibe már kevesebb dolog fér bele. A régi asztali bor/tájbor/minőségi bor kategóriákat felváltotta a három alapvető eredetvédelmi kategória: A földrajzi jelzés nélküli (FN), az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM) bor. Mindegyiknek megvan a maga általános követelménye, illetve OEM alatt hegyközségenként szabályozva. Megvan a maximum hektáronkénti hozam, néhány OEM-nél az, hogy csak üvegpalackba lehet tölteni, megvannak az engedélyezett borfajták, sok minden. Így is elképesztően megengedő a szabályozás, de van.
Aztán erre épülve lehet szigorúbb szabályozást felállítani, egyes termékekre, ha a hegyközség úgy akarja. Egri OEM-en belül ugye a Klasszikus, Superior és Grand superior kategóriák. Grand superiornál 35hl/ha maximális terméshozam, seprős újborban kifejezve, valamint minimum 20 magyar mustfok a szüretkor. Ez már nem rossz, akárhogy is. Vagy Csopakon a csopaki kódex is ilyen szabályozás. Villányban a Villányi Franc. Balaton felvidéken a káli királyi bor és káli királyi főbor. És még lehetne sorolni.

Szóval szabályozás van bőven. Megengedő és szigorú is. A problémát én nem abban látom, hogy ne lenne eléggé szabályozva a magyar bor, ellenkezőleg: abban, hogy túl sok a kategória. Egy egyszerű ember nem fogja tudni, hogy most miben más egy klasszikus, meg superier egri bor és a káli medencében sem a királyi jelzőket fogja keresni, a csopaki kódexről meg azt fogja hinni, hogy valami lovagkorból maradt relikvia. Egyszerű, átlátható és egységes eredetvédelmi kategóriákkal lehetne szerintem továbbhaladni.

Ettől függetlenül a postban felvetett kérdést én nem érzem validnak. Mert tényleg nem a törvényi szabályozás hiánya a gond.

Bandiahegyről123 2016.04.20. 18:50:13

@Szten00: Jogos a felvetés. Én egyszerű borkedvelőként egyszerű szűrőt tudok alkalmazni: az árat. 1500 forint alatt nem szoktam bort venni, ettől függetlenül el lehet tévedni rendesen a sokféle megnezevés miatt. A villányi borok például "classicus" nevet viselik, ami elég zavaró, mert még csak az sincs ráírva, hogy száraz, félszáraz, esetleg félédes-e az adott bor
süti beállítások módosítása