A HOLD ÁDRÁNDOS VÖLGYE

2016.04.21. 08:23

Szeretitek a születésnapokat? ..és a romantikát?

Ha igen, imádni fogjátok a Bortúra rovat következő alanyának sztoriját, hiszen a mádi Holdvölgy pince története éppen így kezdődött!

Dr Demko Pascal édesapja azon ritka szerencsések közé tartozik, akit a családja nem a századik nyakkendővel, sállal , de nem is egy palack jófajta aszúval, furminttal vagy champagne-nyal lepett meg, hanem egy kis parcellával a Dorgó tetőn, ami hazánk egyik legszebb és legismertebb borvidékén, Tokajban, azon belül is Mádon található.

Úgy gondolták, csináljon magának bort, ha netán arra lenne kedve!

2615.jpg(Fotó: Holdvölgy)


Okkal ez, s nem valami más lett a díszes csomagba nem pakolható meglepetés, hiszen az ünnepelt mezőzombori, így ez is jelentős szerepet játszott a terület kiválasztásában.

A terület egy történelmileg klasszifikált dűlőben fekszik, régebben a Mezőzombori hegyközséghez tartozott, de napjainkban a közel a borvidék 1/5-ét területei között tudható Mádi hegyközség része.
A másik ok természetesen az volt, hogy ennek a borvidéknek, azon belül is a Mádi dűlőknek vannak az egyik legkiválóbb adottságai az egész világon.

 

20160301_141416.jpg

 

Pascal francia származású édesanyja a fiát bízta meg a feladattal, hogy járja körbe a borvidéket és keresse meg az ajándéknak valót. Ez a feladat olyan jól sikerült, hogy az ifjú Pascal beleszeretett a vidékbe, átvette édesapjától a szőlővel való foglalatosságot és a kis parcellával induló ajándékból mára már egy 26 hektáros, magyarországi viszonylatokban közepes méretű, csodaszép borászat lett, ahol a szőlő és a bor mellett nem csak az innováció, hanem a hagyományok tiszteletére építve igyekeznek újraálmodni a tokaji álmot.

Ez nem csak a borokban, hanem a mögötte lévő pincében is érvényre jut, hiszen a 1.8 km hosszan elnyúló pincerendszer egyes részeit több, mint 600 éve kezdték el építeni!

A meglepetés annyira jól sikerült, hogy ma már számos díjjal büszkélkedhetnek, úgy a borok, mint a kalandos pinceépület tekintetében, mind borászatilag, mind építészetileg komoly elismeréseket bezsebelve a különféle versenyeken.

 

20160301_141717_richtone_hdr.jpg

 

Na, de hogyan jutottak el eddig, ki és hogyan rendezi a pincészet sorsát, ki készíti a borokat, kiderül a Recept & Rejtvény magazin áprilisi számából!

...és itt a hétvége..  koccintsatok ti is a mádi Holdvölgy folyékony arany nedűivel!   Egészségetekre!

 

Szöllősi Hajni

 

20160301_141853.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr448649134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása