A HOLD ÁDRÁNDOS VÖLGYE
2016.04.21. 08:23
Ha igen, imádni fogjátok a Bortúra rovat következő alanyának sztoriját, hiszen a mádi Holdvölgy pince története éppen így kezdődött!
Dr Demko Pascal édesapja azon ritka szerencsések közé tartozik, akit a családja nem a századik nyakkendővel, sállal , de nem is egy palack jófajta aszúval, furminttal vagy champagne-nyal lepett meg, hanem egy kis parcellával a Dorgó tetőn, ami hazánk egyik legszebb és legismertebb borvidékén, Tokajban, azon belül is Mádon található.
Úgy gondolták, csináljon magának bort, ha netán arra lenne kedve!

Okkal ez, s nem valami más lett a díszes csomagba nem pakolható meglepetés, hiszen az ünnepelt mezőzombori, így ez is jelentős szerepet játszott a terület kiválasztásában.
A terület egy történelmileg klasszifikált dűlőben fekszik, régebben a Mezőzombori hegyközséghez tartozott, de napjainkban a közel a borvidék 1/5-ét területei között tudható Mádi hegyközség része.
A másik ok természetesen az volt, hogy ennek a borvidéknek, azon belül is a Mádi dűlőknek vannak az egyik legkiválóbb adottságai az egész világon.
Pascal francia származású édesanyja a fiát bízta meg a feladattal, hogy járja körbe a borvidéket és keresse meg az ajándéknak valót. Ez a feladat olyan jól sikerült, hogy az ifjú Pascal beleszeretett a vidékbe, átvette édesapjától a szőlővel való foglalatosságot és a kis parcellával induló ajándékból mára már egy 26 hektáros, magyarországi viszonylatokban közepes méretű, csodaszép borászat lett, ahol a szőlő és a bor mellett nem csak az innováció, hanem a hagyományok tiszteletére építve igyekeznek újraálmodni a tokaji álmot.
Ez nem csak a borokban, hanem a mögötte lévő pincében is érvényre jut, hiszen a 1.8 km hosszan elnyúló pincerendszer egyes részeit több, mint 600 éve kezdték el építeni!
A meglepetés annyira jól sikerült, hogy ma már számos díjjal büszkélkedhetnek, úgy a borok, mint a kalandos pinceépület tekintetében, mind borászatilag, mind építészetileg komoly elismeréseket bezsebelve a különféle versenyeken.
Na, de hogyan jutottak el eddig, ki és hogyan rendezi a pincészet sorsát, ki készíti a borokat, kiderül a Recept & Rejtvény magazin áprilisi számából!
...és itt a hétvége.. koccintsatok ti is a mádi Holdvölgy folyékony arany nedűivel! Egészségetekre!
Szöllősi Hajni
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.