Ugye, ugye, néha téged is elkap a harctéri idegesség, amikor repkednek körülötted az olyan szavak, amiket se kiejteni, se leírni nem tudsz rendesen, ráadásul akik dobálóznak ezekkel, amolyan bennfentesként összekacsintva, mintegy jelzik, hogy: Öcsisajt, ehhez te hozzá se tudsz szólni!

 

Ne aggódj, nem vagy egyedül, akinek cseng a füle és rángatózik az arca, de ha ennek ellenére, vagy épp ezért érdekel, kik ezek az emberek, mik ezek a szakmák, mi fán teremnek, eszik-e vagy isszák, akkor itt van egy remek alkalom, ahol beleleshetsz a kulisszatitkokba, kipróbálhatod magadat, sőt, két mozijegy áráért partnert is hozhatsz magaddal, hiszen kóstolni is lehet, az pedig társaságban esik igazán jól az embernek!

 

Hogy mit, hol és mikor?

 

Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.

 

kvbar2014logoweb.jpg

 

Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap.

Úgy érzed, ismered a borokat?  Vagy te is azok közé tartozol, akiknek jó barátjuk Irsai Olivér, sőt, már a pincéjében is jártak? ;)

 

Nos, vele nem fogtok találkozni, lévén, az Irsai egy szőlőfajta, így max. palackban és/vagy pohárban lesz jelen, de ha ti is itt lesztek, tesztelhetitek a borismereteteket,  a szaglásotokat, az eddig felhalmozott kóstolótapasztalatotokat, kipróbálhatjátok – ha eddig nem tettétek- milyen fekete pohárból nem csak megsaccolni, hanem el is találni, hogy a benne lévő bor vajon fehér, rose vagy vörös, milyen szőlőből készült, melyik országból származik, melyik területről, melyik évből, uram bocsá’, melyik pincéből..

 

Hogy ilyen nincs?  Hogy ezt nem lehet?  De bizony!  Gyere el, nézd meg magad is!

 

07pour_span_6001.jpg

 

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista vagy egy sommelier, és a mixerek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az ízkísérletezés mesterei. Mára mindez változóban van, a kávézók, bárok, éttermek és borbárok italszakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé. A KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, az előadásokon kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, s barista világbajnokok mutatják meg a kávéízlelést és a pörkölési módok különbségeit. Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen, de különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is, köztük a világ egyik legjobb kávégépének tartott LaMarzocco, aki az idén első alkalommal zajló, pénzdíjas B1-Be the One Barista Bajnokságra biztosítja a versenygépeket. Idén nemcsak az új barista bajnokság, hanem a II. AeroPress Bajnokság is a program része, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, amely kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2014-ben a fokvárosi világbajnokságon képviselik hazánkat. Újdonságnak számít idén a már említett Magyar Sommelier Bajnokság is, melyhez kapcsolódóan borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen.

 

press1.jpg

 

De lesz ott ezenkívül étel-ital rogyásig, kiállításokkal, előadásokkal tarkítva, íme:

 

 PROGRAMOK

 

Február 22., szombat

 EXHIBITION CENTER

11.00 II. AeroPress Bajnokság

Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok

 

WINE&BAR LOUNGE

 10.30 Cserjétől a csészéig – kávé cuppingolás világbajnokokkal

Horváth Lajos és Kis Zoltán barista világbajnokok bemutatója        

11.30  Óvilági tea és csokoládékóstoló                  

Szántó Tibor csokoládémester bemutatója

12.30 Brew bar – kávékészítés másképp, otthon is                

Várady Tibor AeroPress-bajnok bemutatója

13.30 Ízek és illatok, avagy a (bor)kóstolás tudománya

Dr. Káli Ildikó elnök/Magyar Sommelier Szövetség

14.30 Exkluzív vodkakóstoló és molekuláris vodkakoktélok 

Keresztes Ferenc vezető bartender/Godunov Vodkabár

15.30 Luxus a pohárban – cognac-különlegességek kóstolója Egyeztetés alatt

16.30 Párlat a kávéban      

Orosz Ákos Coffee in Good Spirits világbajnok bemutatója

17.30 Kávé?Desszert!

Egyeztetés alatt

 

ATRIUM  TERASZ

10.00 – 17.00 Lounge

20.00 LaMarzocco Party -  zártkörű esemény

 

Február 23., vasárnap

 EXHIBITION CENTER

10.30 – 17.00 B1 Barista Bajnokság

Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok

 

WINE&BAR LOUNGE

10.00 -18.00 Magyar Sommelier Bajnokság

Moderátor: Klemens Ádám

 

COCKTAIL ROOM

10.00 -19.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság

Moderátor: egyeztetés alatt

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)

 

 

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A rendezvény előtti héten felvezető események is várhatók, s a jegyek elővételes értékesítése is megkezdődött. A kétnapos jegy, illetve a napi párosjegy kedvezményes ára 5000 forint, a napi belépő 3000 forintba kerül a helyszínen. Jegyértékesítéssel és programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.

 

Ott találkozunk!

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó, szakíró

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr585810966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ottó Szöghy 2014.03.08. 15:27:26

Megint lemaradok a szuper programokrol.A sommeliereket nagyon megneztem volna.Szoghy Otto Hotel Sommer Fussen!
süti beállítások módosítása