SOMMELIER? BARISTA? MIXER? WHAAAT?
2014.02.12. 12:55
Ugye, ugye, néha téged is elkap a harctéri idegesség, amikor repkednek körülötted az olyan szavak, amiket se kiejteni, se leírni nem tudsz rendesen, ráadásul akik dobálóznak ezekkel, amolyan bennfentesként összekacsintva, mintegy jelzik, hogy: Öcsisajt, ehhez te hozzá se tudsz szólni!
Ne aggódj, nem vagy egyedül, akinek cseng a füle és rángatózik az arca, de ha ennek ellenére, vagy épp ezért érdekel, kik ezek az emberek, mik ezek a szakmák, mi fán teremnek, eszik-e vagy isszák, akkor itt van egy remek alkalom, ahol beleleshetsz a kulisszatitkokba, kipróbálhatod magadat, sőt, két mozijegy áráért partnert is hozhatsz magaddal, hiszen kóstolni is lehet, az pedig társaságban esik igazán jól az embernek!
Hogy mit, hol és mikor?
Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.
Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap.
Úgy érzed, ismered a borokat? Vagy te is azok közé tartozol, akiknek jó barátjuk Irsai Olivér, sőt, már a pincéjében is jártak? ;)
Nos, vele nem fogtok találkozni, lévén, az Irsai egy szőlőfajta, így max. palackban és/vagy pohárban lesz jelen, de ha ti is itt lesztek, tesztelhetitek a borismereteteket, a szaglásotokat, az eddig felhalmozott kóstolótapasztalatotokat, kipróbálhatjátok – ha eddig nem tettétek- milyen fekete pohárból nem csak megsaccolni, hanem el is találni, hogy a benne lévő bor vajon fehér, rose vagy vörös, milyen szőlőből készült, melyik országból származik, melyik területről, melyik évből, uram bocsá’, melyik pincéből..
Hogy ilyen nincs? Hogy ezt nem lehet? De bizony! Gyere el, nézd meg magad is!
Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista vagy egy sommelier, és a mixerek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az ízkísérletezés mesterei. Mára mindez változóban van, a kávézók, bárok, éttermek és borbárok italszakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé. A KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, az előadásokon kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, s barista világbajnokok mutatják meg a kávéízlelést és a pörkölési módok különbségeit. Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen, de különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is, köztük a világ egyik legjobb kávégépének tartott LaMarzocco, aki az idén első alkalommal zajló, pénzdíjas B1-Be the One Barista Bajnokságra biztosítja a versenygépeket. Idén nemcsak az új barista bajnokság, hanem a II. AeroPress Bajnokság is a program része, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, amely kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2014-ben a fokvárosi világbajnokságon képviselik hazánkat. Újdonságnak számít idén a már említett Magyar Sommelier Bajnokság is, melyhez kapcsolódóan borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen.
De lesz ott ezenkívül étel-ital rogyásig, kiállításokkal, előadásokkal tarkítva, íme:
PROGRAMOK
Február 22., szombat
EXHIBITION CENTER
11.00 II. AeroPress Bajnokság
Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok
WINE&BAR LOUNGE
10.30 Cserjétől a csészéig – kávé cuppingolás világbajnokokkal
Horváth Lajos és Kis Zoltán barista világbajnokok bemutatója
11.30 Óvilági tea és csokoládékóstoló
Szántó Tibor csokoládémester bemutatója
12.30 Brew bar – kávékészítés másképp, otthon is
Várady Tibor AeroPress-bajnok bemutatója
13.30 Ízek és illatok, avagy a (bor)kóstolás tudománya
Dr. Káli Ildikó elnök/Magyar Sommelier Szövetség
14.30 Exkluzív vodkakóstoló és molekuláris vodkakoktélok
Keresztes Ferenc vezető bartender/Godunov Vodkabár
15.30 Luxus a pohárban – cognac-különlegességek kóstolója Egyeztetés alatt
16.30 Párlat a kávéban
Orosz Ákos Coffee in Good Spirits világbajnok bemutatója
17.30 Kávé?Desszert!
Egyeztetés alatt
ATRIUM TERASZ
10.00 – 17.00 Lounge
20.00 LaMarzocco Party - zártkörű esemény
Február 23., vasárnap
EXHIBITION CENTER
10.30 – 17.00 B1 Barista Bajnokság
Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok
WINE&BAR LOUNGE
10.00 -18.00 Magyar Sommelier Bajnokság
Moderátor: Klemens Ádám
COCKTAIL ROOM
10.00 -19.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság
Moderátor: egyeztetés alatt
(A programváltozás jogát fenntartjuk!)
A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A rendezvény előtti héten felvezető események is várhatók, s a jegyek elővételes értékesítése is megkezdődött. A kétnapos jegy, illetve a napi párosjegy kedvezményes ára 5000 forint, a napi belépő 3000 forintba kerül a helyszínen. Jegyértékesítéssel és programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.
Ott találkozunk!
Szöllősi Hajni
WSET bortanácsadó, szakíró
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.