Bakancslistám kiemelt helyén szerepel Új-Zéland. Nem tudom, hogy az álom egyszer önnön valóságában is realizálódik-e, de a Veritas borkereskedés jóvoltából kicsit közelebb kerültem hozzá, egy igazi élménykóstolóra invitáltak, ahova ezer örömmel mentem. Gyönyörű Sauvignon Blanc-ok és Pinot Noir-ok vártak rám...

 

"Új-Zéland a szőlőtermő területek nagyságát tekintve világszinten benne van az első ötvenben, termelés tekintetében pedig az első harmincban. Viszont amennyire kis szerepet játszik a világ borarculatának meghatározásában, stílusformálás tekintetében legalább annyira meghatározó. Főleg, ha sauvignon blanc-ról vagy pinot noir-ról van szó"

Így indul a kezembe nyomott bemutatóanyag és ezekkel a jól ismert tényekkel nehéz lenne vitatkozni.

Régi vita ez már bizonyos körökben, hogy Újvilág vagy Óvilág, jómagam úgy vagyok ezzel a kérdéssel, mint a "mi a kedvenc borod" témakörrel, alkalom és/vagy hangulatfüggő. De tény, hogy az új-zélandi SB-ok nagyon jellegzetesek, semmivel össze nem keverhetők és megosztók. Van, akinek bejönnek ezek a nagyon harsány füves jegyek, vannak, akik a hagyományos, klasszikus iskola rajongói és erősen berzenkednek, ha egy ilyen bor kerül a poharukba.

A Veritasnal szervezett kóstoló ebben a témakörben is igen professzionális volt, gyönyörűen felsorakoztatták a borokban fellelhető illatjegyeket, külön is beledughattuk az orrunkat kis poharakba, amiben kapor, grapefruit, csalán és társaik "ültek" porítva, ilyen-olyan formában.

.

20160503_170707.jpg

.

Egy konkrét pince borai voltak "az ok", amiért összehívtak bennünket, a Yealands csodái kerültek poharainkba, több etapban, egymás után.

Peter Yealands, az alapító jelszava a másképp gondolkodás. Zöldajkú kagylók tenyésztőjeként indult, majd szarvasokat tenyésztett és most - hogy már szőlő és borok is tartoznak a birtokhoz- sem szakadt el az állatoktól, hiszen a szőlők között a gyomirtást mini, azaz babydoll juhokkal illetve minimalacokkal végeztetik, akik a méretüknél fogva a szőlőt nem érik fel, így annak a hajtásait nem csipegetik le.

1000 hektáron gazdálkodnak, területeiket az ABC betűiről nevezték el.

A Veritas borkereskedés most kilenc tételüket mutatta be nekünk, egyik szebb volt, mint a másik! 7 SB és kettő gyönyörű Pinot került a poharunkba. Jegyzeteimben a legtöbbször a "csalán, csalán, csalán!" felsorolás szerepelt, de volt ott szárított menta, animalitás, némi trópusi gyümölcs, sósság, a vörösekhez nemes egyszerűséggel csak annyit írtam, hogy: BRUTÁL illetve, hogy BRUTÁLISABB!

.

20160503_174814_richtone_hdr_20160503184037417.jpg

.

Crossroads Milestone Series Sauvignon Blanc 2014 - Irányított erjesztés, nagyrészt acéltartályban, 12 % erjedt nem első töltésű francia barrique hordóban. Finom seprőn történő érlelés után házasítják és palackozzák. Illata kicsit visszafogott, ropogós stílusú SB, dinnye, lime, trópusi gyümölcsök, amit a füst és a seprőn érlelésből származó jegyek tesznek komplexé. Gyümölcsös bor, friss savakra építve. 12 % alk.

.

20160503_172318.jpg

.

Peter Yealands Sauvignon Blanc 2015 – Peter Yealands vágya az volt, hogy megalkossa a világ legkörnyezetbarátabb borait. Eredményei bizonyítják, hogy a fenntarthatóság együtt jár a tartós és jó minőséggel. A bor maracuja és guava értett jegyeit hordozza, melyet a gyógynövények valamint a fekete ribizli egészítenek ki. A szájpadláson érett gyümölcsös jegyeket, főleg citrust érezhetünk, amit hosszú ásványos lecsengés simít egyensúlyba.12% alk.

Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc 2015 – Guava, fekete ribizli, friss gyógynövények, tiszta aromái jellemzik, élénk citrusos áthajlásokkal. A korty elegáns és egységes, jellegzetes ásványos lecsengéssel. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

 

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc L5 2015 –  A Single Block sorozat borainak elkészítésekor a gyümölcsösség és a terroir együttes megjelenése, harmóniája a cél. Az L5 dűlőrész, melynél fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodás a környezettudatos szemlélet, a Seaview Vineyard szélén terül el, mindössze 900 méterre a tengertől. Illatában a tiszta kakukkfű is megjelenik, az osztrigahéj ásványos jegyeivel.

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc S1 2014 –  Az S1-dűlő a Seaview Vineyard-on belül, 160 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. A dűlőrész világhírre is szert tett, 2012-ben a 2011-es Single Block S1 Sauvignion Blanc-t választották a legjobb nemzetközi sauvignon blanc-nak, mely illatos, lendületes, fekete ribizli, csonthéjas gyümölcsök jellemzik, élénk, határozott savakkal.

Yealands Estate Single Block Sauvignon Blanc M2 2014 – Az alacsonyabb fekvésű Wairau völgyben elterülő M2-es dűlő szintén organikus. Pikáns, izgalmas, illatban érett maracuja, grapefruit és fekete ribizli. Koncentrált, tiszta gyümölcs ízek és lendületes citrusos savak adnak gyönyörű, határozott gerincet bornak. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

 

Yealands Estate Winemakers Reserve Sauvignon Blanc 2014 – Szintén a Seaview Vineyard termése. Gyümölcsössége mellett elegáns hordóból származó krémes jegyek is megjelennek. Szárított kakukkfű és fekete ribizli, valamint fűszeres és krémes illatok jellemzik a bort. A kortyban megjelenik az ásványosság némi csalánra utaló felhanggal. Jó szerkezetű gazdag, elegáns bor.

.

20160503_182141.jpg

.

 

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2013 – Illatát fekete cseresznye, ibolya és fűszeraromák dominanciája jellemzi. Telt, strukturált, elegáns, rengeteg lédús, sötét, érett cseresznyével a kortyban, melyeket a savak hoznak egyensúlyba. A hordós érlelés további fűszeres, pikáns aromákkal gazdagítja a bort.

Yealands Estate Winemakers Reserve Pinot Noir 2014 – A dűlő termése az Awatere völgy folyó menti teraszos területéről került kiválogatásra, az odaadó munka és a terméskorlátozás eredményeként szép savgerincű, tartalmas bor született. Virágos jegyek és elegancia egy pici francia tölgyfa hordóból adódó fűszerességgel. Illatban és ízében egyaránt érett piros bogyós gyümölcsök és virág jelenik meg.

 

Nagyon klassz kóstoló volt, remek, sőt elképesztő borokkal, mindenkinek csak ajánlani tudom!

 

Köszönöm a meghívást!

 

Szöllősi Hajni

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr918747948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása