BÚÉK 2016!

2015.12.31. 15:49

 

Békében, boldogságban, borban és buborékban gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

 

bortabor_buek_2016.jpg

 

Az egyetem bora

2015.12.17. 11:27

.

Igen szép felkérést kaptam a napokban, aminek jó szívvel és büszkén tettem eleget, meghívtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem borválasztására, illetve a rendezvény levezénylésére.

 

20151216_154729_richtone_hdr.jpg

 

Régi vicc már boros körökben, hogy mindenki a vörösboros kólával kezdi, csak a többség továbbtanul. 

 

Nos, mindannyiunknak vannak kollégiumi élményei, így ezzel a humorba csomagolt igazsággal nehéz lenne vitatkozni, de pont ezért örülök annak, hogy az egyetemek ilyen komolyan veszik az ifjúságot, illetve a képzésüket, hogy az ez irányú ízlésüket is finoman formálva próbálják őket a minőség felé terelgetni.

 

Az is remek hír, hogy a borászatok, pincészetek is támogatják az ötletet, így ennek örömére tegnap 15 beküldött bor versenyezhetett a megtisztelő címért.

 

A borokat nem vakon kóstoltuk, illat - és ízélmény alapján döntöttek a dékán, rektor hölgyek, urak, egytől tízig pontozva a poharaikba került nedűket.

 

Azon borokat, amelyeknek a borásza és/vagy a pince képviseletében valaki megjelent, ők maguk konferálták fel, a többi borról, borvidékről, pincészetről jómagam szóltam pár szót, hogy a közönség el ne tévedjen a 15-ös borsorban.

 

Nagy megtiszteltetés volt, hogy körünkben köszönthettük Prácser Hajnit és kedves férjét, Ronn Wiegand MW-t is, igazi meglepetésvendégek voltak! 

 

20151216_160157_lls.jpg

 

Hajni bora is indult a versenyben, rajta kívül megtisztelt bennünket személyes jelenlétével Kis Tamás Somlóról, Matóczay Gábor, a Vylyan pince képviseletében, illetve Élő Csenge, aki a Laposa pincét képviselte, igen bájosan.

 

A versenyen induló borok a következők voltak:

 

 1, Kovács Borház Irsai Olivér 2015

2, Vylyan Villányi Boszorkány Rizling 2015

3, Erzsébet Pince Lunée Sárgamuskotály 2013

4, Laposa Bazalt Cuvée 2013

5, Somlói Vándor Pince Nagy-Somlói Cuvée 2014

 

 

1,Dúzsi Tamás Rosé cuvée primőr 2015

2, Vylyan Pincészet Kakas Rozé 2015

3, BGB-Bauer Kékfrankos Rozé 2015

4, Laposa Rosé 2015

5, Kovács Borház Pipacs Rosé 2015  

 

1, Heimann Merlot 2014

2, Dúzsi Tamás Szekszárdi Vörös Cuvée 2013

3, Jackfall Duett 2013

4, Kovács Borház Syrah 2014

5, Vylyan Pincészet Villányi Montenuovo Cuvée 2009

 

20151216_164455_lls.jpg

20151216_181843_lls.jpg

20151216_182821_lls.jpg

2015-12-17_07_52_51.jpg

2015-12-17_07_54_54.jpg

2015-12-17_07_56_32.jpg

2015-12-17_08_04_15.jpg

 

Igen, én már tudom a végeredményt.  De nem, nem árulhatom el..   nem, nem, egy karton bor sem cserealap..  ;)

 

Amint megvan a hivatalos eredményhirdetés, ígérem, közzé tesszük!

 

 

Szöllősi Hajni

 

20151216_160206_lls.jpg

 

Az amerikai Wine Tourist Magazin átvette a Kertész Családi Pincészet-ről készült képemet az Instagram-on, ahol pontos földrajzi megjelenítés is van, térképpel, minden kutyafülével, így már semmi sem állíthatja meg Kertész Zoli-t és a Kertész CARLA-t a világhírnévtől! 

 

Katt az Instagram linkre!

 

OLASZRIZLING TESZT

2015.11.17. 09:13

 

Olaszrizling tesztre kaptam meghívót, a Wine Shock szervezésében 4 magyar és 4 osztrák tétel került a poharakba és górcső alá, Angermann Öcsi, az Onyx sommelier-jének szakavatott vezetésével.

20151116_185529_lls.jpg

 

Érdekes párbaj volt, vakon próbáltuk elcsípni a szőlőfajta szépségeit.

 

20151116_195229_lls.jpg

 

 

 

Bevallom, engem még mindig nem sikerült meggyőznie.  Korrekt, szép tételek, kellemes fröccsborok és persze, egy-egy kiemelkedő évjáratban és/vagy területen előfordulhatnak nagy tételek is talán, de szerintem a mostani hipe "tumacs" és túl nagy elvárásokat támaszt a fajtával szemben, aminek nem igazán tud/ lesz képes megfelelni.

 

20151116_211435_lls.jpg

 

Ez nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne az olaszrizlinggel, csak méltatlan hasonlítgatni akár a furminthoz, akár a névrokon, de amúgy egyéb rokonságot nem igazán felmutató rajnai rizlinghez.  Értéken és helyén kezelve a szó jó értelmében vett asztali, vagy másképp nevezve : mindennapok kellemes bora lehet.

 

20151116_193250_lls.jpg

 (Jásdi Attila és Angermann László)

Az esthez igen sokat hozzáadott Török Csaba  (2Ha Borászat)  illetve Jásdi Attila (Jásdi Pince ) jelenléte, különösen Attila volt az, aki csillogó szemmel és szenvedélyes lelkesedéssel beszélt Csopakról, a szőlőről, borról, engem levett a lábamról. 

 

20151116_191440_lls.jpg

 (Török Csaba (2HA ), a borsor fotózása közben)

Már csak azt a bombasztikus olaszrizlinget várom, amitől a fajtába is beleszeretek.. ;)

 

 

Szöllősi Hajni

 

 

20151116_210455_lls.jpg

 

20151116_210536_lls.jpg

 

20151116_210603_lls.jpg

 

20151116_210945_lls.jpg

 

20151116_210845_lls.jpg

 

20151116_210728_lls.jpg

 

20151116_211138.jpg

 

20151116_211102.jpg

 

20151116_211328_lls.jpg

 

20151116_203338_lls.jpg

20151116_195234_lls.jpg

20151116_185941.jpg

 

20151116_185641_lls.jpg

 

 

 

"A kis pincészeteknek nem kell bajlódni az adminisztrációval, de a nagyokat bekötik a NAV-hoz.' - írja a HVG.

http://hvg.hu/kkv/20151031_Konnyebb_lesz_az_eletuk_jovore_a_borterme

 

 

 Most akkor örülünk vagy sírunk, Vincent?

 

Vajon több lesz a kispince?

Vajon lesznek a nagy borászatoknak kisebb "leánypincészetei"?

Vajon milyen hatással lesz ez a termelőkre, az árakra? Vajon kinek előnyös és kinek kevésbé?

Vajon a fogyasztói oldal tud ebből profitálni?

Vajon így jobban kiszűrhetőek azok a "borok", amit éjjel, titokban, tartályautóban beszállított, gyenge minőségű olasz és/vagy szlovén szőlőből/mustból/borszerű szmötyiből gyártanak, hogy majd olcsó magyar borként landoljon a szupermarketek alsó polcain vmi hülye fantázianéven, vagy rosszabb esetben a nagy nevek palackjaiba kerülve csapjanak be minden vásárlót?

 

 

Ti hogyan látjátok a jövőt? Örülünk vagy sírunk?

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=907240925978808&id=581275028575401

 

 

 Borissza Clarissza

 

 

9015257-janisson-baradon-champagne-winery-epernay-champagne-region-france.jpg

 

Ma Dining Guide-on vendégszerepelünk, kicsit "kelletjük" a Gellért Szálló Márton napi rendezvényét, amiről anno jól lerántottuk a bőrt, aminek sértődés helyett egy koprodukció lett az eredménye, immáron második alkalommal - a BORtáBOR és a Gellért Szálló között - az V. Márton napi Borfesztiválon!

 

http://www.diningguide.hu/vilagpremier-a-gellertben-szenzacios-osszefogas/?ref=fooldal

 

 Olvassátok el, miket találtunk ki nektek és gyertek el, győződjetek meg magatok is arról személyesen, hogy mennyit változott, hova fejlődött a rendezvény!  

 

borito.jpg

 

Érdemes alaposan végigböngészni a cikkben szereplő linkre kattintva az esemény oldalát, hiszen hamarosan két értékes belépőjegyért indul a játék!

 

Figyeljetek, olvassatok, játsszatok, nyerjetek! 

 

Jó szórakozást!

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó, szakmai tanácsadó

 

pekingi-liba-es-tarsai-sunday-brunch.jpg

 

 

 

 

A NYÁR BORA

2015.07.01. 11:34

Nehéz év volt 2014, amilyen szépen indult, olyan durván nyúlt bele a természet a rengeteg csapadékkal az év boraiba.

 

Kedvenc borvidékem kedvenc pincészeteinek borai is savhiányosak, test nélküliek, laposabbak lettek, mint egy átlagos, de pláne egy kiemelkedő évben, sok helyen mintha még a talajt, a terroir-át is kimosta volna a borokból az eső.

 

Lógó orral kóstoltam egyiket a másik után, nyárra kell egy kis frissesség, egy kis játékos pezsgés, nem kellenek nagy fajsúlyú komoly borok a teraszokra, könnyű üdeség kell asszonynak, embernek, laza beszélgetésekhez, szódával vagy tisztán, harmat szőtte gyolcsingben, libbenő szoknyácskákban, mosollyal fűszerezve.

 

Jelentem, megvan!  Megvan a nyár bora.  

 

Egy amúgy veresboros vidékről, Szekszárdról, Bodriéktól, ahol mostanság volt alkalmam eltölteni két csodás napot!

 

Hogy mi épült ott, atyaég!  Kápolna, mesepince, tíz ujjat nyalogattató konyha, rusztikus szállás pilledunyhával, római fürdő olyan visszhanggal, hogy a bor és ez bárkiből Maria Callast varázsol, csupa-csupa olyan dolog, ami miatt érdemes felkeresni őket, de róluk külön is megemlékezem.

 

Most csak örömködjünk ennek a könnyű, jó ivású, üde bornak, amit pl. a Sparban is láttam és amit kiskartonos rendelésnél ( 6 palack) Bodriék Budapesten akár ingyen házhoz is szállítanak! 

 

..és hogy ki lenne ő?

 

Blanka!

 

Bodriék 2014-es Sauvignon Blanc-ja annyira eltalált bor, hogy szerintem ez lesz a nyár bora! Játékos, szép savak, bodza, egres illat, nem a tucat fajélesztő, szkepticizmusom ellenére beleszerettem, azonnal! Vegyétek, amíg van!

 

..és írjatok!  Szerintetek milyen?

 

BC

 

 

bodri_blanka.jpg

 

BORBAN AZ IGAZSÁG?

2015.05.29. 07:58

 

 Pörög az internet, jönnek-mennek a nyílt, célzott és/vagy névtelenül írt posztok, levelek, kommentek, egy ismert és elismert kollega visszavonult, a másik oldalon harapósan és hangosan vagdalkozva reagálnak, szomorú történet ez, akárhonnan nézem. 

 

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_akov_somlai_szeljegyzet

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_jenei_balazs_egy_blogger_visszavonulasanak_a_margojara

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_cartwright_eva_nyilt_level_kovacs_andrasnak

 

cimke5.jpg

 ( A kép illusztráció, ilyen pince nincs, a címkét egy másik pince felkérésére készítettem. )

 

 

A Facebook-on van egy olyan app, ami az egy évvel vagy akár korábbi években ugyanezen a napon beírt bejegyzéseket mutatja meg, tehát napra pontosan egy éve írtam pont a témába vágó sorokat, mert bár akkor még ez a somlói botrány nem volt sehol, már akkor is csípte a szememet bizonyos szakmabeliek hozzáállása.

 

Íme, a tavalyelőtt leírt bejegyzés:

 

Mindenképpen szeretnék -nem keveset- fizetni olyan rendezvényekért, amikre már ingyen se megyek el, annyira behányok a sunyi képmutatástól és attól, hogy csak az a vélemény a vélemény, ami nyal.. ha nem bírjátok a kritikát, minek hívtok oda és kérdezitek meg a véleményemet, ami csak akkor oké, ha tetszik? Azok mások, baby! Őket hívjátok LOL! Kösz! Meg a "Karton borért becsületet!" típusú rajongóitokat!

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy vannak olyanok is -hála az égnek!- akik azért kérdezik meg mások véleményét, mert tudják, hogy az objektivitás saját produktumnál nehéz és építkeznek az esetleges hibajelzésekből is.. na, ők vannak kevesen, de ők azok, akik évek múlva is porondon lesznek még.. az operettborászatokat, az ilyen csak design éttermeket meg előbb-utóbb szelektálja az idő és talán a közönség is..

Mindannyian hibázunk, te is, én is, csak..

Nincs csak.. vagyunk mi, meg vannak ők..

Na, oda nem akarok menni, deal? Úgyhogy ne hívjatok!"

 

 

Jómagam már régóta azon a véleményen vagyok, hogy aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon, ha kurvának nézik, ugye..

 

Zsűriztem én is olyan borversenyen, ahol a zsűrielnök folyamatosan visszadobálta az értékelőlapokat, hogy erre még adni kell pontot, meg erre is és a végén pl. a legjobb vörösbor díját egy siller nyerte el (nem falusi borversenyről van szó, Balaton-felvidék, tokától bokáig, 144 tétel, a zsűriben ismert és neves szakemberekkel) és amikor hangot adtam (a többiek is az asztal körül, de már megint én voltam az, aki hangosan is felvállalta) a nem tetszésemnek és jeleztem, hogy így a verseny okafogyott és tisztességtelen, szimpla csalás, ami a jelenlévő szakemberekre nézve is igen kellemetlen (gondolj bele, pocsék, hibás borok és amikor értetlen fejjel nézel, hogy: na, de kérem és ez hogy? - akkor hivatkoznak X-re és Y-ra, hogy ő is ott volt és nagyaranyra pontozta a poharadban kókadozó rémséget! ), közölték velem, hogy többet nem hívnak el zsűrizni.

 

Tehát nem az volt a konklúzió, hogy nem csalunk, nem pontozunk hibás, káposztás, muskátlis borokat, hanem hogy nem hívunk olyan szakmai szereplőt, akit zavar a simlisség és akit zavar, ha rossz minőségű termék kerül előtérbe (holott ki kellene zárni!) a jól elkészített, korrekt borok elé.

 

Lehet, hogy el kellene végre gondolkodnia a szakmának mindkét oldalon, úgy a készítőin, mint az értékelőn, mert úgy gondolom, hogy ez a fajta rossz attitűd azokkal szemben is igen tisztességtelen, akik becsülettel végzik a munkájukat minden nap, nem trükköznek, nem csalnak, se a bor készítésénél, sem a versenyeken, bírálatokon, tiszteljük már meg egymást és legfőképpen a fogyasztót, hogy se a pohárba, se a szakmaiságba nem engedünk bele semmit, ami zavaros..

 

20.jpg

 

 

Az érintett somlaiak helyében én erősen elgondolkodnék egy bocsánatkérésen..  már csak azért is, mert ezzel a rossz ízű történettel a többi somlói borászt is igen kellemetlen helyzetbe hozzák.

 

Somló nem csak az ország legkisebb, hanem az egyik legizgalmasabb borvidéke is!

 

Sokkal több tiszteletet érdemel annál, semmint hogy sértődött kirohanásokkal, vagdalkozva rontsuk azt a képet, amit az ott élők sok-sok év alatt felépítettek!

 

Tessék korrekt, tisztességes borokat készíteni. ..és ha kiállunk vele a nyilvánosság elé, akkor tessenek tudomásul venni, hogy ott kritika is születik. 

 

..és legeslegfontosabb dologként: tessenek olyan képviselőt választani maguknak, aki előre viszi az ügyet, aki kulturáltan kezeli a problémákat és tessenek megtanulni beismerni a tévedést!   

 

Abban is, ha hibás a bor és abban is, ha rossz döntés születik!

 

Emberek vagyunk!  Hibázunk..  Te is, ő is, én is..

 

De csak akkor tudunk rajta javítani, ha hőbörgés helyett dolgozunk..

 

Én szurkolok Somlónak!  Remélem, okulnak és javítanak! 

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó

 

 

1.jpg

Vagy mégsem?

 

Úgy tűnik, idén ismét hatalmas érdeklődés övezi - az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő- VinCE-t, méltán népszerű úgy a hazai, mint a külföldi borrajongók, borértők között.

Épp az előbb jelezték, hogy péntekre megteltek, egy darab jegyük sincs, a szombat is olyan, hogy már csak azok csúsznak át, akik nagyon loholnak, de vasárnapra még lehet jegyet szerezni és higgyétek el, érdemes is!

 

Hogy miért?

 

Íme, egy kis ízelítő a vasárnapi csemegékből:

 

A világ legszebb reggelije – 10 méthode traditionelle pezsgő extrákkal
Vasárnap, 9.30–11.00, Mesterkurzusterem


Előadók: Essi Avellan MW, Frédéric Panaïotis, Christian Forget, Antonio Alvarez, Stefano Gava, Garamvári Vencel, Márkus György, Romsics László


Nem egy pezsgőmestert / pezsgőszakértőt ültetünk a pulpitusra, hanem mindjárt tízet! Mindannyian azt kapták feladatként, hogy mutassanak valami különlegeset. Lesz champagne, cava, olasz pezsgő, crémant és persze a hazai méthode traditionnelle-ek közül is kóstolhatunk! A panelben ott ül majd Essi Avellan MW, a világ talán legelismertebb női pezsgőszakértője, ő is megmutatja kedvenc pezsgőjét. Az előadáson a város talán legfinomabb macaronját is kóstolhatjuk a Chez Dodo jóvoltából!

 

champmac.jpg

 

(Fotó: internet)

 

Na és a varázslatos Provence!?

Provence visszanyeri lelkét – új trend / Vasárnap, 11.30–13.00, Mesterkurzusterem

Előadó: Louise Sydbeck MW


Louise Sydbeck MW nizzai luxusjachtoknak ad el borokat, tudja, „milyen boron él” egyik-másik filmsztár vagy mágnás. Most egy olyan oldalát mutatja meg Provence-nak, ami sokkal több a halvány, „kommersz” rozéknál. Szó lesz az egyre terjedő prémium rozék trendjéről – ott lesz a világ legdrágább rozéja is –, de kóstolhatunk gondosan elkészített, a terroirt tükröző provence-i fehér- és vörösborokat is!

 

cheese-wine-and-grapes-in-provence-desktop-wallpaper.jpg

 

(Fotó: internet)

 

De lesz ott még Syrah/Shiraz "vetélkedő", bemutatásra kerül egy angol pezsgő (say what?), lesz olasz pezsgő is annak, aki a mediterrán tájak étkeit, italait kedveli, bemutatkozik Azerbajdzsán és még annyi, annyi minden, hogy ide sem fér!

 

Részleteket ezen a linken találsz, időpontokkal, előadókkal, minden pontos, fontos információval:

http://vincebudapest.hu/mesterkurzusok-workshopok/

 

Ezen kívül is tartogat még a vasárnap meglepetéseket, íme az órarend:

 

vince_orarend_vasarnap_2015.jpg

 

Siessetek, le ne maradjatok!

 

 

Remélem, ott találkozunk!

 

Szöllősi Hajni

VINCE 2015

2015.02.27. 11:38

 

VINCE 2015 – Valami régi, valami új, valami kék.

 

vince_budapest_mesterkurzusok.jpg

 

Ja, nem!  Az utóbbi talán mégsem, hiszen nem esküvőre vagyunk hivatalosak, hanem az év legnagyobb boros eseményére, a VinCE 2015-re, amit idén március 6. és 8. között  immáron hatodik alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére és olyan meglepetésekkel készülnek idén is, amikre még nem volt példa!

 A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

 

vince-budapest-2015.jpg

 

Aki eljön olyan élményekkel lehet gazdagabb, amivel még soha sehol nem találkozhatott, ilyen lesz pl. a sajtótájékoztatón általunk már kipróbált  DIGITÁLIS BORTESZT, a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek.

 

2.jpg

 

 

De nem csak ebben lesz az idei VinCE más, mint az eddigiek, hiszen 2015-ben először adják át a

 

VinCE AWARDS díjat!

 

„A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkező előadóink és a kivételes értéket képviselő borsorok adják. Nemzetközi sztenderdek szerint alapítottuk meg idén a VinCE Awards díjat is. Célunk, hogy a szakma és jeles szakértői zsűrink segítségével megtaláljuk és példaként állítsuk mások elé azokat a hazai sikereket, amelyekre nemcsak itthon, de az egész borvilág előtt büszkék lehetünk.” – mondta el Németh Ágnes, a rendezvény főszervezője.

 A díjátadó gálát idén először, hagyományteremtő céllal szervezik meg. A 10 kategóriában kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedő személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A legaktívabb társulás, legkreatívabb bormarketing kampány és legjobb weboldal szintén inspirációként szolgálhat, hogy egyre inkább előremutató megoldások szülessenek.

A nevezéseket a gasztronómia és a borvilág elismert szakértői, egy 21 fős zsűri állította össze; nemzetközi borakadémikusok, borászok, szakírók, valamint a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai. A közreműködők között volt Darrel Joseph, a régió specialistája, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Dr. Mészáros Gabriella, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség első elnöke, Zilai Zoltán, Jásdi István és Kamocsay Ákos. A hazai gasztronómia meghatározó szereplői közül többek között Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Csapody Balázs, Zsiday Roy, Széll Tamás, Bíró Lajos és Molnár Attila vett részt a jelölésben.

A nevezések alapján most tíz kategóriában keresik a legjobbakat; a VinCE Awards díjra jelöltek között van több étterem, borhotel, kereskedés, borbár, borászat és társulás. A VinCE további díjait a bortesztjein legeredményesebb borászat és borkereskedést veheti majd át.

 

5.jpg

 

 Kategóriák és jelöltek

  1.     A legjobb borlap – Onyx, Kistücsök, Borkonyha
  2.     A legjobb borhotel – Crocus Gere Bor Hotel & Resort, Bock Ermitage Hotel, Andrássy Rezidencia Wine & Spa
  3.     A legjobb borvacsora – Biarritz étterem, Gusteau Kulináris Élményműhely, Kistücsök
  4.     A legjobb borkereskedés – Bortársaság, Veritas, Radovin
  5.     A legjobb borbeszerző – Rutka Zoltán (METRO), Vincze Árpád (CBA), Harcz Ádám (Lidl)
  6.     A legjobb borbár – DropShop, DiVino Bazilika, Doblo
  7.     A legjobb weboldal – St. Andrea Szőlőbirtok, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Gál Tibor Pincészet
  8.     A legjobb pincelátogatás – Szepsy Pince, Szent Donát Birtok, Dobogó Pincészet
  9.     A legjobb bormarketing kampány – Kreinbacher Birtok, Nemzeti Borkiválóság Program, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet
  10.   A legaktívabb társulás – Balatoni Kör, Csopaki Kódex, Pannon Bormíves Céh

 

 A rengeteg kiállító és tesztelhető bor mellett azonban érdekesebbnél érdekesebb előadások, workshopok is lesznek, erről majd még írunk külön, hiszen igazi csemegére is lehet bukkanni közöttük azoknak, akik maguk is azt vallják, hogy a bor sokkal több, mint egy színes ital..

 

borkost2.jpg

 

Azért a türelmetleneknek ideteszünk egy linket, ahol részletesen tájékozódhatnak a programokról, a jegyárakról, a jegyvásárlási lehetőségekről, rendelkezésükre áll az egész hétvége.

 

http://vincebudapest.hu/mesterkurzusok-workshopok/

 

De én amondó vagyok, ne halogassa senki, mert az eddigi évek tapasztalatai alapján sajnos mindig sokkal kevesebb a hely, mint az érdeklődő.

 

Kellemes hétvégét, szép borokat, jó ételeket kíván mindenkinek:

 

Szöllősi Hajni

 

 

2015-02-04_15_07_36.jpg

 

 

http://vincebudapest.hu/

ROSSZ REKLÁM IS REKLÁM?

2015.02.26. 08:59

Nem jelen lenni a facebook-on ma már akkora luxus egy vállalkozásnak, borászatnak, étteremnek, amit csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak, ha egyáltalán..

Ennél már csak egy nagyobb öngyilkosság van.. a rosszul menedzselt oldal..

Évente összesen 2-3 megjelenés, poszt az oldalon, rossz fotók, semmiről sem szóló hírek, ugyanazon hír 2-3-4-5, kismilliószori megosztása, stb..

 

facebook-restaurant-marketing.jpg

 

Könyörgöm! Mikor értitek már meg, hogy ha - amúgy jogosan! - büszkék vagytok arra, hogy a legfrissebb, legminőségibb alapanyagokból dolgoztok, innovatívak vagytok, kerestek, terveztek, kísérleteztek, hogy a legjobbat tegyétek a tányérra, az asztalra, a vendég elé.. már odáig is sikerült eljutni, hogy ne ti fotózzátok sötétben, homályosan, konyhai kupi előtt, háttérben a fekete mosogató hastájéki, harmadik köpenygombjával- az ételeket, hanem megbíztok egy-egy profi fotóst, mikor értitek meg, hogy a suszter maradjon a kaptafánál és ha senki nem ért hozzá, akkor ugyanúgy meg kell ezzel is bízni egy hozzáértő szakembert!?

Milliókat áldoztok a konyhákra (helyesen), végre talán a személyzetre is (épp ideje már!) és akkor elcsúsztok egy 100.000 Ft-os tételen..

 

facebook-restaurants-300x200.png

 

Csillagokra, szakácssapkákra, pontokra hajtotok (helyes, kell is a versenyszellem, az ambíció), oda sem raktok a versenytányérra két napos elájult zöldet.. a rossz netes megjelenés pont ilyen..

Ne csak a zsűrit csábítsátok el, foglalkozzatok a közönséggel is, aki eltartja a helyet! ;)

De legelsősorban önmagatok miatt figyeljetek oda már erre is!

Apróságnak tűnik, de nem az.

Nincs mit!

 

licking-tacos-large570.jpg

 

SzH

SZEM-SZÁJNAK INGERE

2015.02.16. 05:37

 

 

Február 21-22-én immár hatodik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával ötven kiállító több mint kétszáz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. A kiállítás nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál.

 

kave2015.jpg

 

Ötven kiállító, több száz kóstolható termék, versenyek és előadások a KávéBár Bazáron

A szakma legjobbjai közé tartozó baristák és bártenderek munkája legalább annyira izgalmas és kreatív, mint a séfeké, és itthon is egyre népszerűbb a bárpult mögött alkotni. Nemcsak Michelin-csillagos éttermeinkre, hanem a nemzetközi színtéren is számon tartott bárjainkra, kávézóinkra is büszkék lehetünk, nem beszélve a világbajnoki címeket és hírnevet szerzett magyar barista és bártender szakemberekről.  

A kétnapos KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, elsajátíthatják, hogyan kell profin kóstolni az italokat, s számos új terméket fedezhetnek fel. Jól ismert márkák és a piac új szereplői egyaránt jelen lesznek, s előadások, bajnokságok kísérik a hétvégi rendezvényt. Az illycaffé olaszországi képviselőinek témája elsősorban az eszpresszó kultúra lesz, de szóba kerül az idei milánói világkiállítás is, ahol az illycaffé feladata a Coffee Cluster létrehozása. Kaido Laanet Franciaországból érkező cognac-szakértő az eredetvédett, exkluzív párlatokkal ismerteti meg a közönséget. Különleges programnak ígérkezik Dr. Csernus Imre Kávé-Bor-Mámor előadása társaival közös pincészetéről és sajátmárkás kávéjáról, valamint ifj. Szepsy István gondolatai a mádi földről és borokról. Nem mindennapi kortyokra számíthatunk Márton János pálinkamester érlelt pálinkakóstolóján, Los Péter bártender pedig a világ legjobb rumjait mutatja be a közönségnek. Szántó Tibor csokoládémester idén is hatalmas érdeklődésre számíthat, hiszen az óvilági forró csokoládék mellett olyan specialitásokkal is készül, mint a kakaóhéj-tea vagy a kávéhéjból főzött cascara.

 

szanto_csoki.jpg

(fotó: Szántó Tibor/ facebook)

Az előadások mellett szombaton zajlik a III. AeroPress Bajnokság, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, ami kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A verseny nyertese Seattle-ben képviselheti Magyarországot az áprilisi világbajnokságon. Látványos, kreatív program, s egyúttal pénzdíjas megmérettetés lesz a II. Latte Art Throwdown, melyet a Barista School Budapest szervez vasárnap délután, előtte pedig barista világbajnokok tartanak cup tasting előadást a kávék pörköléséről.

 

A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság szintén vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2015-ben a szófiai világbajnokságon képviselik hazánkat.

A baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik február 22-én. Nemcsak a hazai borok, hanem a borász- és sommelier szakma iránt is egyre nő az érdeklődés, a februári rendezvényen pedig a nagyközönség számára is lehetőség adódik az italszakemberek munkájának alaposabb megismerésére.

 

kave_2015_2.jpg

 

A két nap során borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen, s több mint 30 tételnyi szabadon kóstolható bort tartalmaz a belépőjegy ára. A kortyolgatás mellé ínyenc kísérőfalatokból sem lesz hiány, s a vendégeket számos kiállítói stand várja a nagyszabású italhétvégén a Corinthia szálló termeiben.

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok tételes, ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A napi belépő 3500 forintba kerül a helyszínen, elővételes jegy (napijegy 3000 Ft, kétnapi jegy 5500 Ft, napi párosjegy 2 fő részére 5500 Ft) budapesti partnerpontokon vásárolható és online is megrendelhető. Jegyértékesítéssel és a programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.

 

kave_2015_3.jpg

 

PROGRAMOK

 

Február 21., SZOMBAT

 

EXHIBITION CENTER

 

11.00 II. Országos AeroPress Bajnokság

A hazai nyertes képviselheti Magyarországot az áprilisi világbajnokságon Seattle-ben

18.00 AeroPress Bajnokság – díjátadó

 

ÁTRIUM TERASZ        

12.00 Kávé-Bor-Mámor                      

Dr. Csernus Imre - Almagyar-Érseki Szőlőbirtok, Depresso kávé  

13.00 Mád, a tokaji X-faktor

Föld, bor, filozófia Tokaj-Hegyaljáról Ifj. Szepsy Istvánnal – Szent Tamás Pincészet 

14.00 Exkluzív rumok a nagyvilágból                       

Előadás és vezetett kóstoló Los Péter bártenderrel - Bar Pharma

15.00 Luxus a pohárban – cognac-különlegességek kóstolója                                

Kaido Laanet cognac-szakértő/Cognac Maxime Trijol (tolmáccsal)

16.00 Érlelt pálinkák vs párlatok       

Márton János pálinkamester kóstolóval egybekötött előadása

17.00 Tradicionális forró csokoládék

Szántó Tibor csokoládémester bemutatója

20.00 After party@Cirkusz (1074 Bp., Dob utca 25.)

 

Február 22., VASÁRNAP

 

EXHIBITION CENTER

 

11.00 Casino Mocca cup tasting

Pörkölési módok, ízprofilok kezdőknek és haladóknak

12.00 Espresso italiano az illyvel

A világ egyik leghíresebb kávémárkájának olaszországi képviselőinek előadása (tolmáccsal)

14.00 II. Latte Art Throwdown

Pénzdíjas latte art bajnokság helyszíni nevezéssel

17.00 Óvilági folyékony kísérletek: kakakóhéj-tea, cascara és társaik

Szántó Tibor csokoládémester előadása

 

CORINTHIA BÁLTEREM

10.00 – 13.00 Magyar Sommelier Bajnokság (zárt elődöntő)

15.00 - 18.00 Magyar Sommelier Bajnokság (nyilvános döntő)

18.00 Eredményhirdetés, díjátadó

 

COCKTAIL ROOM

 

10.00 -19.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság

19.00 Eredményhirdetés, díjátadó

 

A belépőjegy tartalmazza a programokon való részvételt (helyek függvényében), valamint a kóstolókat. A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Tavaly is nagyon klassz volt, idén is ott leszünk!  ;)

 

Borissza Clarissa

 

kave_2015_log.jpg

 

 

HUNGARIKUM

2015.02.08. 10:52

Betyáros hideg volt a Mangalica Fesztiválon, hiába volt pufidzseki, bundakesztyű, hülyegyereksapka, vacogtam olyan hamar, hogy magam sem hittem volna!

Ez a kellemetlen mínuszáradat igen hamar elveim teljes feladására késztetett, így odasündörögtem egy forralt bor ígérő bodegához, azzal gondolván melegíteni átfagyott testemet-lelkemet.

Elpihegtem, mire vágyom, majd olyat láttam, hogy a szemem majd kiesett!

A pultban a néne - mert máshogy nem igazán tudnám kevésbé sértően megnevezni - térült, fordult, azonnal intézkedett.

Rémült tekintetemet látván, midőn megemelte a 2 literes, benzinkúton kapható műanyag kannát, amiből töltötte azt a bizarr színű izét, megkérdezte, mi a baj?

Én visszakérdeztem, hogy miből készíti a forralt bort és hogy abból a műanyag baszkurából vajon azt gondolta-é kitölteni?

Azt mondta, nyugodjak meg, jó kis kékfrankos az, nem tudja a pince nevét (miért, van???), de higgyem el, ért hozzá, elvégzett egy ilyen szolárium.. izépicsábamá', szomelé tanfolyamot..

Hát, wazz.. most már teljesen nyugodt vagyok!

Éljenek az OKJ-s szomelék!

 

:D

 

Borissza Clarissa

 

termidor_dulce_blanco_590.png

FURMINT, A NAGY SZERELEM

2015.01.21. 12:44

http://www.furmintusa.com/

 

 

Hmm..  eegen..  vannak az ember életében nagy szerelmek, olyanok is, amiket hamar szétszakít a sors és vannak olyanok is, amik egy szempillantás alatt elvarázsolnak és örökre beleégnek az ember szívébe-lelkébe.

 

 Az első ilyen "nagy szerelem" a Zöld Zoli volt, de az óvoda vége a szerelmünk végét is jelentette..  azóta sem tudom, mi lehet vele, nyilván neki is csak a nagycsoport végéig tartott a szerelem..

 

 

 

 Volt olyan is, aki ma már másé, de még mindig elpirul az arcom és hevesebben ver a szívem, a pillangók is verdesnek a gyomromban, ha összefutunk valahol..   sosem fog elmúlni..

 

 

..és van az örök szerelem, a Furmint!

 

 

Ez az a szőlőfajta, ami - az eddig leginkább csak Magyarországon világhírű- magyar bor zászlóshajója tud lenni, sokrétűsége, milliónyi arca elbűvölő, ebben hasonlít a Pinot Noir-ra, olyan széles skálán mozog, hogy egy élet sem elég arra, hogy ez ember mindet megismerje!

 

 

El is indult már itthon pár éve egy nagyon jó gondolat, a Furmint Február, fogyasztók egyre szélesebb rétegeinek megmutatva, hogy ez a kacér fürtű szőlő mire képes, hol ropogós, friss, mint egy serdülő leány, hol nagyvolumenű elegáns dáma, hogy krémesen ledér szerető, hol illatos, hol bódít, hol támaszt és szinte mindenhol megállja a helyét!

 

 

De az igazi terepe, ahol minden arcát - köztük a legszebbeket is! - meg tudja mutatni, az Tokaj.

 

 ..és innen indul egy újabb parádés ötlet, immár nemzetközi síkon továbbgondolva, jogosan a világ elé tárva a fajta és a belőle készült remek borok szépségeit!

 

 

Egy oldal, ahol összeszednek minden érdemi információt, együtt, egymással -és nem egymás ellen- vállat a vállnak vetve és ami a legfontosabb:

 

 ANGOLUL!

 

..így végre mindenki értheti, Kuala Lumpurtól Washington-alsóig, hogy miért vagyunk olyan büszkék, mi motiválja a szerelmünket és hogy érdemes kipróbálni!

 

 

Pátoszosan hangzik, tudom, de engem akkor is nagyon boldoggá tesz, hogy ez van, létrejött, megalakult és hogy folyamatosan ellátja információkkal, tudásanyaggal, érdekességekkel egy nemzetközi nyelven a kíváncsiakat, az érdeklődőket!

 

 

Arra kérek mindenkit, akinek legalább egy olyan ismerőse van, aki nem beszéli a világ egyik legszebb és legnehezebb nyelvét, a magyart, hogy ossza meg ő is ezt a linket, a FURMINTUSA oldalát, hadd jusson el minél több emberhez az, ami a mi szívünknek oly fontos..

 

 

http://www.furmintusa.com/

 

 

..és remélem, hamarosan egyre több pohárba kerül a mi gyönyörű Furmintjaink egyike-másika!

 

Egészségetekre!  Cheers!

 

 

Szöllősi Hajni

 

 

süti beállítások módosítása