BORBAN AZ IGAZSÁG?

2015.05.29. 07:58

 

 Pörög az internet, jönnek-mennek a nyílt, célzott és/vagy névtelenül írt posztok, levelek, kommentek, egy ismert és elismert kollega visszavonult, a másik oldalon harapósan és hangosan vagdalkozva reagálnak, szomorú történet ez, akárhonnan nézem. 

 

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_akov_somlai_szeljegyzet

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_jenei_balazs_egy_blogger_visszavonulasanak_a_margojara

http://bor.mandiner.hu/cikk/20150528_cartwright_eva_nyilt_level_kovacs_andrasnak

 

cimke5.jpg

 ( A kép illusztráció, ilyen pince nincs, a címkét egy másik pince felkérésére készítettem. )

 

 

A Facebook-on van egy olyan app, ami az egy évvel vagy akár korábbi években ugyanezen a napon beírt bejegyzéseket mutatja meg, tehát napra pontosan egy éve írtam pont a témába vágó sorokat, mert bár akkor még ez a somlói botrány nem volt sehol, már akkor is csípte a szememet bizonyos szakmabeliek hozzáállása.

 

Íme, a tavalyelőtt leírt bejegyzés:

 

Mindenképpen szeretnék -nem keveset- fizetni olyan rendezvényekért, amikre már ingyen se megyek el, annyira behányok a sunyi képmutatástól és attól, hogy csak az a vélemény a vélemény, ami nyal.. ha nem bírjátok a kritikát, minek hívtok oda és kérdezitek meg a véleményemet, ami csak akkor oké, ha tetszik? Azok mások, baby! Őket hívjátok LOL! Kösz! Meg a "Karton borért becsületet!" típusú rajongóitokat!

Itt tartom fontosnak megjegyezni, hogy vannak olyanok is -hála az égnek!- akik azért kérdezik meg mások véleményét, mert tudják, hogy az objektivitás saját produktumnál nehéz és építkeznek az esetleges hibajelzésekből is.. na, ők vannak kevesen, de ők azok, akik évek múlva is porondon lesznek még.. az operettborászatokat, az ilyen csak design éttermeket meg előbb-utóbb szelektálja az idő és talán a közönség is..

Mindannyian hibázunk, te is, én is, csak..

Nincs csak.. vagyunk mi, meg vannak ők..

Na, oda nem akarok menni, deal? Úgyhogy ne hívjatok!"

 

 

Jómagam már régóta azon a véleményen vagyok, hogy aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon, ha kurvának nézik, ugye..

 

Zsűriztem én is olyan borversenyen, ahol a zsűrielnök folyamatosan visszadobálta az értékelőlapokat, hogy erre még adni kell pontot, meg erre is és a végén pl. a legjobb vörösbor díját egy siller nyerte el (nem falusi borversenyről van szó, Balaton-felvidék, tokától bokáig, 144 tétel, a zsűriben ismert és neves szakemberekkel) és amikor hangot adtam (a többiek is az asztal körül, de már megint én voltam az, aki hangosan is felvállalta) a nem tetszésemnek és jeleztem, hogy így a verseny okafogyott és tisztességtelen, szimpla csalás, ami a jelenlévő szakemberekre nézve is igen kellemetlen (gondolj bele, pocsék, hibás borok és amikor értetlen fejjel nézel, hogy: na, de kérem és ez hogy? - akkor hivatkoznak X-re és Y-ra, hogy ő is ott volt és nagyaranyra pontozta a poharadban kókadozó rémséget! ), közölték velem, hogy többet nem hívnak el zsűrizni.

 

Tehát nem az volt a konklúzió, hogy nem csalunk, nem pontozunk hibás, káposztás, muskátlis borokat, hanem hogy nem hívunk olyan szakmai szereplőt, akit zavar a simlisség és akit zavar, ha rossz minőségű termék kerül előtérbe (holott ki kellene zárni!) a jól elkészített, korrekt borok elé.

 

Lehet, hogy el kellene végre gondolkodnia a szakmának mindkét oldalon, úgy a készítőin, mint az értékelőn, mert úgy gondolom, hogy ez a fajta rossz attitűd azokkal szemben is igen tisztességtelen, akik becsülettel végzik a munkájukat minden nap, nem trükköznek, nem csalnak, se a bor készítésénél, sem a versenyeken, bírálatokon, tiszteljük már meg egymást és legfőképpen a fogyasztót, hogy se a pohárba, se a szakmaiságba nem engedünk bele semmit, ami zavaros..

 

20.jpg

 

 

Az érintett somlaiak helyében én erősen elgondolkodnék egy bocsánatkérésen..  már csak azért is, mert ezzel a rossz ízű történettel a többi somlói borászt is igen kellemetlen helyzetbe hozzák.

 

Somló nem csak az ország legkisebb, hanem az egyik legizgalmasabb borvidéke is!

 

Sokkal több tiszteletet érdemel annál, semmint hogy sértődött kirohanásokkal, vagdalkozva rontsuk azt a képet, amit az ott élők sok-sok év alatt felépítettek!

 

Tessék korrekt, tisztességes borokat készíteni. ..és ha kiállunk vele a nyilvánosság elé, akkor tessenek tudomásul venni, hogy ott kritika is születik. 

 

..és legeslegfontosabb dologként: tessenek olyan képviselőt választani maguknak, aki előre viszi az ügyet, aki kulturáltan kezeli a problémákat és tessenek megtanulni beismerni a tévedést!   

 

Abban is, ha hibás a bor és abban is, ha rossz döntés születik!

 

Emberek vagyunk!  Hibázunk..  Te is, ő is, én is..

 

De csak akkor tudunk rajta javítani, ha hőbörgés helyett dolgozunk..

 

Én szurkolok Somlónak!  Remélem, okulnak és javítanak! 

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó

 

 

1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr857500042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása