KARÁCSONY

2014.12.24. 11:08

 

Kell-e a sommelier/sommeliére?

                                     Kell-e a sok "borflanc"?

                                                                   Kell-e a borkultúra?

                                                                                                  Vagy te kannából iszod?

 

A tavaszi Vinitaly egyik nagyon kellemes meglepetése volt, hogy több olasz kereskedő is említette, újra felfigyeltek Magyarországra. Piacot látnak benne..  mert nekik is feltűnt az az igen nagy mértékű, rohamos fejlődés a borkultúra terén, ami az utóbbi években országunkat jellemzi.

 

Egyre-másra nyílnak a borbárok, egyre több tanfolyamon, iskolában mélyedhet el a bor mesevilágában az érdeklődő, különböző szinteken, kedvének, tudásszomjának és pénztárcájának megfelelően..  ezen emberek egy részéből rémes, elviselhetetlen borsznob lesz, a másik részéből értő, lelkes, kedves vendég, fogyasztó.. 

 

Aki a jövőben is szeretné a pénzét éttermekben, a már említett borbárokban, színvonalas, jó körülmények között elkölteni..   ami nem a szép széket, a design belsőt takarja elsősorban -bár az is hozzá tartozik- hanem a minőségi szervizt..  a remek konyhát, a jó borokat és ami az egyik legfontosabb része, a hozzáértő kiszolgálást!

 

Mert hiába zseniális a chef, hiába remek a borlap, hiába volt kegyes az ég és adott egy-egy adott évben fantasztikus nedűket, ha felszolgáló tudatlan, agyoncsap mindent..  a trendy belsőt, a fantasztikus szakácsot, a díjnyertes bort, de legfőbbképpen a kedves vendég estéjét..  és természetesen a saját boltját, illetve a tulajét, hiszen ők (is) a vendég által ott hagyott pénzből élnek.

 

Az egyik oldalon a nagy léptékű fejlődés..  a fogyasztó oldaláról..  arról az oldalról, ahonnan a pénz jön..    de mi van a másik oldalon?

 

switz1.jpg

 

Bár itt is alakul valami, de a tempó koránt sem olyan, mint amilyet a pénzt termelő oldal joggal elvár, megkövetel..

 

Az újabban épülő, nyíló helyek már felfedezték az ebben rejlő lehetőségeket, a színvonalas, valóban értő helyek is belátják, hogy ha nem akarnak lemaradni, haladniuk, változtatniuk kell, de az a % még mindig elenyésző..

Rendszeres vita tárgya vendéglátóhelyek tulajdonosaival, üzemeltetőivel az a téma, hogy kell-e bormester /sommelier/ avagy sem..  a többség kemény milliókat ruház be a belső kialakításra, puccos nyitópartira, még a chef-re is hajlandó áldozni, hiszen megy a csillagkergetés, de a személyzeten spórol..  mert valamin spórolnia kell.. 

 

..és jön a vendég..  aki fizet..  és aki valamit kapni is akar a pénzéért..  tudja, szép a hely..  tudja, remek a szakács..   várja és meg is kapja a legfrissebb áruból elé varázsolt ételkölteményt.  

 

..és mellé „valami” bort, amit a felszolgáló ajánlott..  pl. egy ilyen, mint ebben a facebook-os beszélgetésben szereplő - általa külön kihangsúlyozott, a vendéglátásban 25 évet már eltöltött (!) - fiatalember..

 

Tibor XXXX: az agyam lelöki a szijjat...mostmár a csokoládé is benne van a bor-ban .....azta ku...a mi kell még az anyám kenyerét....

ZZZZ Monika:  Modern idők :)))

Tibor XXXX: most mondták a királyi tv-1-enkb. egy órája 

YYYY Péter: Ne b...Sz csokis izvilág?? Meg tanítok miazmás:)) mit kell ezen magyarázni ? Finom vagy nem ez ilyen egyszerű!!!

Hajni Szöllősi: Nincsenek benne.. asszociációs leírások.. így szerepelhet "benne" macskapisi, piros bogyós gyümölcsök, dohánylevél, spárga, stb.. szőlőfajtától függően.. igen, csoki is.. sőt, ha hibás a bor, lehet benne tejszag, káposztaszag, gyufa, azbeszt, foszfor.. ezek a jelzők inkább a borleírások miatt fontosak, de fogyasztói szempontból valóban kétféle bor létezik. Ízlik – nem ízlik.

Tibor XXXX: Magyarországon terem a kakaóbab mint a rohadás azért nem termesztünk már semmit mert mindenki kakaóbabot termel hagggyuk má mit akarsz ki-érezni a boron a nagyanyám lábszagát nem…

Hajni Szöllősi: Nos, ha te a nagyanyád lábszagát szereted szagolgatni benne, igyál olyat.. :) Az illat és ami benne van, annyira fontos (az ízzel együtt) és annyira sokatmondó, hogy vakon, fekete pohárban meg lehet mondani, milyen szőlőből készült a bor, hol, melyik országban, melyik évben és esetenként a pince is belőhető. Btw: ami nem csak Mo-on van, hanem olyan országokban is, ahol kakaóbab IS van.. akkor az ottani borokban benne kéne lennie valóban, nálunk meg az illatot is sterilizálni kellene beutaztatás előtt? :D :D :D

Hajni Szöllősi: De nem akarlak írásban győzködni, gyere el a ma esti borbemutatómra és megtapasztalhatod..

Tibor XXXX: értem én a sznobizmusnak nincs határa...

Tibor XXXX: de ezt magyar borhoz adták a fűszeres kézműves csokit mert már csak aztat lehet megenni a többitől állitólag kicserepesedik a szád....

Tibor XXXX: több mint 25 éve vagyok a vendéglátóba plussz a vendéglátó suli akkor milyen bort kóstolgassak még...? :)

 Hajni Szöllősi: Nem, ez nem sznobizmus.. tény, találkozunk rengeteg olyan félművelt sznobbal is, akik úgy dobálóznak a szakszavakkal, hogy kiejteni sem tudják őket rendesen.. de ettől eltekintve ezeknek van létjogosultságuk, funkciójuk, azért lettek kitalálva..

Amíg régen nem emlegették a kocsmában agyba-főbe a tanninokat (csersav), akkor is benne voltak a borban.. de akkoriban még nem volt ilyen mértékű globális kereskedelem, ergo: választék és árudömping sem.. a változások láncreakcióként hozzák magukkal az újabb változásokat.. mivel egyre több helyről származó, egyre több fajta/féle bor kerül egyre több helyre, valami alapján szelektálni kell.. kellenek a minőségi megkülönböztetések, kellenek a leírások.. ha minden palackra az van írva -ami előtted van a polcon- hogy fehér, mi alapján választasz? Ha ott topogsz a bármely nagyobb boltban fellelhető 3000 féle bor között és nem az alsó polc, tehát a pár száz forintos, szőlőt sosem látott kategória a célcsoport és nem ismered a szőlőfajtát, a termelőt, a bort magát, ezek a leírások amolyan mankóként segíthetnek.. pl.. de ez csak egy a sok közül, miért írnak a bor mellé ilyen szövegeket..

Édesapám borászkodik, mellette nőttem fel, ismerem a hordót, a pincét, tudom, mi az: kapálni, metszeni.. mégsem mondom azt, hogy mindent tudok.. mégis rengeteget tanultam a suliban és a mai napig tanulok, hiszen minden évjárat minden bora más és más.. ha úgy gondolod, te már mindent láttál és tudsz, magadat csapod be.. de nem vitatkozom tovább, felesleges..

 ‎..de azért kiváncsi lennék, hogy ajánlod az étel mellé a bort.. 25 év tapasztalattal meg depláne szomorú, ha így.

 Btw: pont ott van igazán nagy szerepe az ilyen leírásoknak, hogy melyik bort milyen étel mellé passzítod.. mert egy rosszul megválasztott bor elrontja az étel ízét és vice versa.. és pont a vendéglátásban dolgozóknak lenne a legnagyobb feladatuk és kutya kötelességük ebben az irányban is továbbképezni magukat, különben túl halad rajtuk a világ.. egy magára vmit is adó étteremben elképzelhetetlen, hogy a vendég azért legyen elégedetlen, mert olyan az ízharmónia, amit kapott, ami agyonüti egymást.. ezzel tönkretéve nem csak a vendég élvezetét, hanem a borász, a szőlész, illetve a saját kollegák, a konyhai személyzet munkáját is.. és magaddal is „jót teszel”, hiszen az elégedetlen vendég valószínű jó jattot tesz majd a kezedbe.. akkor is, ha nem tudja, hogy mi az oka annak, hogy nem ízlett az, amit kapott.. neki nem kell tudnia.. akkor sem, ha 25 éve vendég.. neked, aki a vendéglátásban dolgozol, főleg, 25 éve, tudnod kell.. illene..”

sticker,375x360.u2.png

 

 

Természetesen sok egyéb más oka is van, hogy a borokról miért készülnek ilyen-olyan hangzatos leírások, miért szerepel itt-ott a pasztellszínű rózsalugasok és a hegyi patak partja mellett hajnali harmatban fürdő vadvirágok lepkeszárnyon porló illata..  tudjuk, mi a túlzás, mi a sznobizmus és mi a realitás..  mint ahogy azt is, hogy az ebbe a pár sorba nem fér ide és ennek az írásnak nem is a borleírások ilyen mélységű elemzése, illetve létjogosultságának a megvitatása a célja..

 

Mondhatjuk azt is, hogy elhatárolódunk XXXX Tibortól, mi ilyet sosem..

 

Igen, mondhatjuk…  de felesleges, hiszen mindannyian találkozunk XXXX Tiborokkal, Péterekkel, Akárkikkel..    akik nem akarnak fejlődni..  mert se a saját igényük nincs meg rá, se a vendéglátó hely tulaja, üzemeltetője nem kéri rajtuk számon ezt a hiányosságot, ezt az érdektelenséget, ezt a hozzáállást.. 

Pedig a boros iskolák többsége szakmai kurzusokat is tart/hirdet..  aminek az árát érdemes akár saját zsebből is kifizetni, ha a tulaj nem áldoz erre..   mert a tudás a tiéd, azzal a végén nem kell leszámolnod, mint a céglogós pólóval..   és ennek a tudásnak a birtokában le is számolhatsz egy olyan tulajjal, aki gátol a fejlődésben.. 

 

Persze, ha részedről, részéről van rá igény..

 

Mert fogyasztói oldalról van..  nem csak igény, hanem jogos elvárás..   és ugyan 25 éve is azt mondták, hogy mindig a vendégnek van igaza, akkor is, ha nincs..  neki van még mása is.. nem csak elvárásai, hanem pénze, amit oda visz, ahol jól érzi magát.. 

Ahol nem egy friss, ropogós, enyhén savhangsúlyos sauvignon blanc-t kínálnak a csokis, erdei gyümölcsös desszertje mellé, ahol nem röhögik ki, ha többet ért a borhoz, mint az, akinek ez lenne a dolga, ahol belátják, hogy a gulyáskommunizmussal együtt eltűnt a csapott vállú debrői hárslevelű is..  jó lenne, ha azok  a „szakik” is és az a méltatlan mentalitás is végre eltűnne… 

 

Jó lenne, ha a szakma ezen része nem csak a pénzt akarná, hanem tenne is érte..  ha kell, áldozva rá időt, befektetést, figyelmet..  hiszen neki is érdeke.. 

 

..vagy menjen a kannás borokat merőkanállal töltögető faluvégi kurtakocsmába..  ahol jót röhöghet a koszos atlétatrikós vendégkörrel a „sok sznob buzin”, akik „csokis kárdonájt kértek a Pista vejétől abba a francos étteremben, ahol a gyerek dógozik”..  és járjon olyan fodrászhoz, aki 25 éve azt a frizurát nyírja, amit anno az iskolában megtanult..  és járjon ahhoz az orvoshoz, aki a 25 évvel ezelőtti gyógyszereket írja fel és gyógymódokat ajánlgatja..  mert minek tovább fejlődni?  A világ nélkülünk is halad.. 

 

Vagy nem? 

 

 

Szöllősi Hajni

 

switz2.jpg

MI A GYÖNYÖR

2014.11.21. 11:40

Hogy mi a gyönyör!?

 

Például amikor egy élményt adó csodaborba beleszippantok, tele lesz az orrom az aromákkal, az illatokkal, majd amikor a bort a számba veszem, a korty kitölti azt, szétterül, minden ízlelőbimbómat megcsiklandozza, táncolnak a savak a számban, aprókat böknek az ínyem fölött a húsba, a tanninok sem szárítanak, hanem bársonyosan támasztják alá a savak játékát, az alkohol sem mar, nem lóg ki, hanem egyfajta óvó szeretettel legömbölyíti az előző kettő élménytáncát, majd a torkomban lecsúszva egy kellemes öröm, boldogság terül szét bennem, csettintek egyet a nyelvemmel önkéntelenül, a korty már rég sehol, de az orromban még ott van az illata, a számban még ott van az érzete..

 

Valami olyasmi lehet, mint amikor szerelembe esel A NŐVEL az első randevún és már vagy fél órája csak a csukott kaput bámulod, ami mögött egy forró csók után eltűnt, de még mindig ott van veled az illata, az íze és a vágy, hogy még, még, még...

 

Na, ez a gyönyör.. 

 

Borissza Clarissa

 

 

bornő.jpg

 

 

MI VAN? MI VAN? MI VAN? :)

2014.11.14. 21:52

.

Agyamra mennek a gyógyszeripari reklámok (is)! 

Potencianövelő tabletta, vírusmegelőzés, antidepresszáns, vágyfokozó! 

Minek!? 

Amíg van pezsgő!?

 

;)

.

pezsi.jpg

BESZÉLGESSÜNK EGY KICSIT

2014.11.13. 14:46

A különc borvidék

2014.03.10. 07:46

 

Sopron gyönyörű város! Imádom! A kis girbe-gurba utcáival, az iránymutató Tűztoronnyal a romantika egyik fellegvára.

Sopron gyönyörű város! Egykor engem is romantikus érzelmek fűztek oda és a város iránt érzett elfogult szerelmemet az ifjúkori szerelem hűtlen árulása sem tudta teljesen kioltani.. ;)

Sopron gyönyörű város! Remek borokkal, remek borászokkal, remek rendezvényekkel! Igazi pezsgő hangulatú bulihelyszín!

 

Sopron nagyon messze van.

 

Győrig még vidáman elrobog az ember fia/lánya, de onnantól igazi kaland.. állítólag egyszer lesz ott is út, ígérik azt is, mióta világ a világ, de ha szerencsénk van, akkor unokáink látni fogják..

 

Addig azonban, amíg azon a rémületen kell/kéne megtenni az utolsó jó pár kilométert, bevallom, engem többször tántorít el, mint sem..

 

Pedig milyen csodák érkeznek onnan!? A rendszerváltás után ez a borvidék is elképesztő átalakuláson ment keresztül, természetesen jó irányba.. anno a cukros "tokajik", a nagyüzeni "egri bikavérek" és a csapott vállú "debrői hárslevelűk" hőskorszakában élt és virágzott az a bizonyos "soproni kékfrankos", ugyanaz a lőre kategória, ami hektoliter számra toltak úgy a mi, mint az orosz testvéreink arcába.. hála az égnek, ez ma már csak egy rossz álom, azóta kiderült, hogy nem csak Eger, nem csak Tokaj, hanem bizony Sopron is sokkal többre képes, sokkal többet tud..  Ma már joggal és büszkén hirdetik, hogy Sopron a Kékfrankos fővárosa!

 

A ropogós rozék mellett mély, sűrű, fűszeres vörösök érkeznek onnan egyre s másra. Luka Enikő, a bájos Pfneisz lányok, az ifjú Weninger és még sok-sok lelkes és tehetséges borász teszi a dolgát nap, mint nap, a mi nagy örömünkre..

 

De ettől biza’, Sopron még messze van.. Hejj, pedig milyen szépek azok a borok!

 

mesés.jpg

 

 Rigler Zsolt és csapata kifogta a szelet a kifogásaink vitorlájából, nincs több nyavalygás, ha Mohamed nem megy, akkor jön a hegy.. De úgy ám!

 

Budapestre érkeznek Sopron legszebb nedűi! De erről meséljen inkább a meghívó:

 

 MADE IN SOPRON

 

2014. március 13-án csütörtökön este a Soproni Borút Egyesület, a Nyugat-Dunántúli Borászati és Borturisztikai Klaszter, a soproni Kulturális és Örökségturisztikai Klaszter valamint a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. közös szervezésében ismét megrendezésre kerül a „Made in Sopron” című rendezvény Budapesten a Műcsarnokban

 

A rendezvény a soproni borászok, kézműves helyi termelők és turisztikai szervezetek közös összefogásaként valósul meg, hogy bemutassák a Soproni borvidék legnemesebb borait, a Fertő-táj, mint Világörökség értékeit és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén készült egyéb kiváló helyi terméket, vagyis mindazt a csodálatos varázsvilágot, amit a „Különc borvidék” jelent.

 

Jöjjön el, kóstoljon bele Sopron és a Fertő táj különleges ízeiben. Legyen vendégünk 2014. március 13-án este 17:00-tól a Műcsarnokban!

 

Jegyár: 1900,- HUF, amely magában foglalja a résztvevő borászatok borainak és a kiállító termelők termékeinek kóstolását.

 

A rendezvényen 19:00-tól Mészáros Gabriella szakértő tolmácsolása mellett vehetnek részt egy különleges workshopon, ahol megismerhetik a Soproni borvidék jelenét, jövőjét. Elmélyülhetnek a Kékfrankos sokszínűségében, ezerarcúságában és a Fertő táj különleges adottságaiban. A workshopra a korlátozott férőhelyek miatt kérjük előzetes regisztrációját.

 

És akik legkiválóbb borait kóstolhatják:

 

-Vincellér

-Winelife Borászat

-Luka Pincészet

-Jandl Borászat

-Iváncsics Pincészet

-Kocsis Borászat

-Roll Pincészet

-Sterlik Pince

-Pfneiszl Bio Birtok

-Gangl Borászat

-Taschner Bor és Pezsgőház

-Fényes Pincészet

-Töltl Pincészet

-Lővér Pince

 

 

Borászataink mellett az alábbi kiváló helyi termékek varázslatos ízeibe kóstolhatnak bele:

-Fertő-Hanság Nemzeti Park bivaly és szürkemarha termékei

-Márk Attiláné zöld dió termékei (lekvár, befőtt, pesto és egyéb finomságok)

-Horváth Antal méhész

 

Információs és tájékoztató standdal lesz jelen rendezvényünkön

-Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft.

-Kulturális és Örökségturisztikai Klaszter

-VOLT Fesztivál

 

Szeretettel várjuk!

                        

                          Taschner Kurt                            

elnök

Soproni Borút Egyesület

Rigler Zsolt

ügyvezető

   Bormarketing Műhely Nonprofit Kft.

 

   További részletek: www.facebook.com/madeinsopron

  

sopron.jpg

 

 

 

Azt hiszem, ez egy olyan alkalom, amit vétek lenne kihagyni! Ott találkozunk!

 

SzH.

 

 

7b5b68aca15111e3b9f2120cbb90aa70_7.jpg_612x612

szollosihajni készítette ezt a képet.

 Ugye, ugye, néha téged is elkap a harctéri idegesség, amikor repkednek körülötted az olyan szavak, amiket se kiejteni, se leírni nem tudsz rendesen, ráadásul akik dobálóznak ezekkel, amolyan bennfentesként összekacsintva, mintegy jelzik, hogy: Öcsisajt, ehhez te hozzá se tudsz szólni!

 

Ne aggódj, nem vagy egyedül, akinek cseng a füle és rángatózik az arca, de ha ennek ellenére, vagy épp ezért érdekel, kik ezek az emberek, mik ezek a szakmák, mi fán teremnek, eszik-e vagy isszák, akkor itt van egy remek alkalom, ahol beleleshetsz a kulisszatitkokba, kipróbálhatod magadat, sőt, két mozijegy áráért partnert is hozhatsz magaddal, hiszen kóstolni is lehet, az pedig társaságban esik igazán jól az embernek!

 

Hogy mit, hol és mikor?

 

Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.

 

kvbar2014logoweb.jpg

 

Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap.

Úgy érzed, ismered a borokat?  Vagy te is azok közé tartozol, akiknek jó barátjuk Irsai Olivér, sőt, már a pincéjében is jártak? ;)

 

Nos, vele nem fogtok találkozni, lévén, az Irsai egy szőlőfajta, így max. palackban és/vagy pohárban lesz jelen, de ha ti is itt lesztek, tesztelhetitek a borismereteteket,  a szaglásotokat, az eddig felhalmozott kóstolótapasztalatotokat, kipróbálhatjátok – ha eddig nem tettétek- milyen fekete pohárból nem csak megsaccolni, hanem el is találni, hogy a benne lévő bor vajon fehér, rose vagy vörös, milyen szőlőből készült, melyik országból származik, melyik területről, melyik évből, uram bocsá’, melyik pincéből..

 

Hogy ilyen nincs?  Hogy ezt nem lehet?  De bizony!  Gyere el, nézd meg magad is!

 

07pour_span_6001.jpg

 

Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista vagy egy sommelier, és a mixerek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az ízkísérletezés mesterei. Mára mindez változóban van, a kávézók, bárok, éttermek és borbárok italszakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint egy kreatív séfé. A KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, az előadásokon kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pulton, hogyan kell profi módon kóstolni egy bort vagy párlatot, s barista világbajnokok mutatják meg a kávéízlelést és a pörkölési módok különbségeit. Hazánkban is egyre több mikropörkölő vállalkozás készít kisszériás, prémium kávékat, s ezek a cégek is bemutatkozási lehetőséget kapnak a rendezvényen, de különleges standdal készülnek az ismert, nagynevű márkák is, köztük a világ egyik legjobb kávégépének tartott LaMarzocco, aki az idén első alkalommal zajló, pénzdíjas B1-Be the One Barista Bajnokságra biztosítja a versenygépeket. Idén nemcsak az új barista bajnokság, hanem a II. AeroPress Bajnokság is a program része, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, amely kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2014-ben a fokvárosi világbajnokságon képviselik hazánkat. Újdonságnak számít idén a már említett Magyar Sommelier Bajnokság is, melyhez kapcsolódóan borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen.

 

press1.jpg

 

De lesz ott ezenkívül étel-ital rogyásig, kiállításokkal, előadásokkal tarkítva, íme:

 

 PROGRAMOK

 

Február 22., szombat

 EXHIBITION CENTER

11.00 II. AeroPress Bajnokság

Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok

 

WINE&BAR LOUNGE

 10.30 Cserjétől a csészéig – kávé cuppingolás világbajnokokkal

Horváth Lajos és Kis Zoltán barista világbajnokok bemutatója        

11.30  Óvilági tea és csokoládékóstoló                  

Szántó Tibor csokoládémester bemutatója

12.30 Brew bar – kávékészítés másképp, otthon is                

Várady Tibor AeroPress-bajnok bemutatója

13.30 Ízek és illatok, avagy a (bor)kóstolás tudománya

Dr. Káli Ildikó elnök/Magyar Sommelier Szövetség

14.30 Exkluzív vodkakóstoló és molekuláris vodkakoktélok 

Keresztes Ferenc vezető bartender/Godunov Vodkabár

15.30 Luxus a pohárban – cognac-különlegességek kóstolója Egyeztetés alatt

16.30 Párlat a kávéban      

Orosz Ákos Coffee in Good Spirits világbajnok bemutatója

17.30 Kávé?Desszert!

Egyeztetés alatt

 

ATRIUM  TERASZ

10.00 – 17.00 Lounge

20.00 LaMarzocco Party -  zártkörű esemény

 

Február 23., vasárnap

 EXHIBITION CENTER

10.30 – 17.00 B1 Barista Bajnokság

Moderátor: Tóth Sándor barista bajnok

 

WINE&BAR LOUNGE

10.00 -18.00 Magyar Sommelier Bajnokság

Moderátor: Klemens Ádám

 

COCKTAIL ROOM

10.00 -19.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság

Moderátor: egyeztetés alatt

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)

 

 

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A rendezvény előtti héten felvezető események is várhatók, s a jegyek elővételes értékesítése is megkezdődött. A kétnapos jegy, illetve a napi párosjegy kedvezményes ára 5000 forint, a napi belépő 3000 forintba kerül a helyszínen. Jegyértékesítéssel és programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.

 

Ott találkozunk!

 

Szöllősi Hajni

WSET bortanácsadó, szakíró

 

 

2014 A LEGEK VINCE BUDAPESTJE!

2014.02.06. 15:32

Ezzel a nyitómondattal kezdte Peller Ágnes, a VinCE 2014 koordinátora a sajtótájékoztatót, melyet e hó negyedikén tartottak a Prime Étteremben, ami méltó helyet adott az eseménynek.

vinclog.jpg

(Fotó: VinCE)

Csak kapkodtuk a fejünket a rengeteg felsorolás hallatán, miközben érzekszervi kalandozásokba is belekeveredhettünk, hiszen kóstolót kaptunk a rangos boresemény workshopjait celebráló kiállítók termékeiből, ,  így előbb különleges Omnia kávék, majd orosz pezsgők, a krasznodari, 140 éves, egykori cári, Abrau-Durso pince remekművei kerültek a poharunkba.

vinceorosz.jpg
(Fotó: Szöllősi Hajni)

  

 Mindkettő okkal, hiszen egy-egy nagyon izgalmas előadáson találkozhattok velük ti is, ha eljöttök a VinCE-nek hagyományosan helyet adó Corinthia Hotel Budapestbe 2014 február 29 és március 02 között, ahol idén ötödik alkalommal vár mindenkit a lelkes szervezőcsapat, Németh Ágnes és munkatársai.

 

Imádom a pezsgőt!  ..és a VinCE most erről szól! Erről is..  Annyi pezsgős program lesz, hogy már most pezseg a vérem, ha csak arra gondolok, hogyan fogom tudni időben és térben megoldani, hogy mindenhol ott legyek!

vincemoet.jpg (Fotó: VinCE)

Pénteken 15.30-kor II. Miklós cár kedvencével, a már említett és általunk már kóstolt Abrau-Durso valódi orosz pezsgőkkel ismerkedhetünk.

Ugyancsak pénteken 17.30-kor Márkus György a chardonnay fajta báját támasztja alá kiváló champagne-okkal, lesz Delamotte, Ruinart, Roederer és sok más finomság!

 Szombaton 9.30-kor az Oscar-gálák, filmsztárok és teniszcsillagok kedvencével, a világ legnépszerűbb pezsgőjével kezdünk. A Moët & Chandon pezsgőket maga a borász, Elise Losfelt mutatja be.

 Szombaton 17.30-kor a pezsgőguru Tom Stevenson mutat be Veuve Clicquot magnum és nem magnum pezsgőket azon keveseknek, akik bejutnak az exkluzív kóstolóra.

 És hogy a vasárnap is jól induljon: a decemberi pezsgőtesztünkön mesterhármast, azaz három ötcsillagos eredményt szerzett Alfred Gratien pezsgőpincészetet ismerhetjük meg közelebb a pezsgőmester, Nicolas Jaeger vezetésével.

 

..és ezek még „csak” a pezsgős programok! ;)

2014-02-04 15.27.29.jpg

 (Fotó: Szöllősi Hajni) 

Ott lesznek az idei Oscar díjkiosztó borai, többek között a Jolie-Pitt páros, Alonso és Sting borait, vagy Sofia Coppola, a rendezőnő pezsgőjét kóstolhatják a vendégek.

 

Hallottatok már a Bor Jedi Lovagokról?  A bor nagyágyújairól?  A Master of Wine-okról?  Akik hatalmas tudásukkal meghatározzák a trendeket, akik –némi túlzással- borászokat emelhetnek fel, borászatokat dönthetnek romlásba, szőlőfajtákat éleszthetnek újjá egy-egy „szemrándulásukkal”, aki meghatározó alakjai a bortársadalomnak.  Nos, velük találkozni nem mindennapi élmény, lévén, a világon jelenleg 312-en vannak!

 

 ..és idén, a VinCE 2014-en tíz MW ül egy teremben egymás mellett és tíz MW mutatja be a kedvenc borát!  Páratlan lehetőség, higgyétek el, március elsején 11:30-tól.

 

Íme, a névsor:

Jane Masters MW, Egyesült Királyság, az Intézet elnökhelyettese

Christy Canterbury MW, Egyesült Államok, borszakíró és szaktanácsadó

Cees van Casteren MW, Hollandia, borszakíró

Clive Coates MW, Franciaország, a legelismertebb Burgundia-szakértő

Elizabeth Gabay MW, Franciaország, szakíró és borkereskedő

Caroline Gilby MW, Egyesült Királyság, a közép-európai borok szakértője

Anne McHale MW, Egyesült Királyság, borkereskedő

Frank Roeder MW, Németország, borkereskedő

Josef Schuller MW, Ausztria, a Weinakademie Österreich elnöke

Matthew Stubbs MW, Franciaország, boriskola-vezető

 

Óh, még mennyi mindent sorolhatnék, például hogy ha csak sétálójegyet vesztek, akkor is a bőség zavarával találhatjátok magatokat szemben, hiszen 160 borász több, mint 1000 bora lesz kóstolható!!

Inkább arra biztatlak benneteket, hogy kattintsatok a csatolt linkre, nézelődjetek és siessetek, mert a jegyek száma véges!

 

http://www.vincebudapest.hu

 

Ott találkozunk!

 

Szöllősi Hajni 

WSET bortanácsadó, szakíró

 

vince sajt 2014.jpg            (Fotó: Vince)

süti beállítások módosítása