Országimázs/Bországblamázs

2011.09.19. 10:26

 

 

Mer' van ám nekünk olyanunk is! A politikai részbe most inkább nem mennék bele, mert ez nem az a blog, de ettől még tény, építjük az ország imázsát, leginkább lefele..

 

Eklatáns példa az új, most már Liszt Ferenc reptér (remélem, vmi kótyagos, bormámoros éjszaka nőillatú emlékétől elandalodó pilóta egyszer tévedésből nem a Liszt Ferenc téren rakja le a gépet!) és az utána következő út, ami fogadja a kedves ideérkező külföldit..  mire beér a Centrumba, kismillió agyament dugó, átépítés, KÖKI-útlezárás, kis utcákon kevergés, rosszul kitáblázott kerülőutakon, kosz, szemét és kupleráj után, a Duna fémesen csillogó szalagja sem biztos hogy elég gyógyír feldolgozni ezt a kulturális sokkot...

 

Tételezzük fel, hogy kedves vendégünk nem a hátizsákos, hosteles fajta, hanem köszöni, jól van, nem itt él, nem itt keres és adózik, ergo: van mit a tejbe aprítania..  azt, hogy ennek ellenére mégis mi szél fújta ide, ne firtassuk,  lehet, hogy épp vmi "évszázad üzletét" kívánná megkötni, de az is lehet, hogy a kemény tőzsdei harcokban megfáradt lelkét a nyugati köztudatban még mindig élő, a szállodáig tartó úton újfent megerősödött, kelet-balkán tévhit vezérelte, amolyan "túlélni a kihívásokat" extrém túra keretein belül..

 

Emberünk megérkezik és a patinás, gyönyörű kilátással rendelkező Intercontinental Hotelben száll meg..  Egyszer élünk, vagy mi!? - alapon mondjuk pont az elnöki lakosztályt béreli ki. Dubajkával, vagy anélkül, ezt a részt is balladai homály fedi, meg az ügy szempontjából nem is érdekes..  ledobja a táskáját, letépi a nyakkendőjét, lehajítja a zakóját és semmi másra nem vágyik csóró pára, minthogy egy pohár, jó helyi borral a kezében élvezhesse a kikezdhetetlenül csodálatos panoráma képeit. Szemben a Budai Vár, alant a Lánchíd, amott a jó öreg Erzsi és a Citadella esti pompájának millió kristályfénye szórja a szikrákat..  ilyen pazar látvány mellé egy szép, nagytestű, komoly bor dukál!  Biztos van nekik ilyen, hiszen Magyarországról is egyre-másra hallani, na meg a repülőn a brossura is, meg ez egy 5 millió csillagos szálloda. Meg amúgy is, meg miért is ne!?

 

Nyúl a borlap után, ott van az asztalon, a többi prospektus, ez-az között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinyitja és keres..  hol vannak a borok?  Keze a telefonon, ahol némi "túdu dádá subiramm!" zene után a recepciós közli, hogy nem, nem, nincs külön borlap, abban az itallapban tessen keresgélni, ott lesznek ám azok a huncut borok is valahol!

 

Kitartó munkáját siker koronázza!  Igaz, nem ő a ludas, mert vmi komolyat várt..  valami felsorolást, hogy innen meg onnan, ilyen pincétől, olyan pincétől és azért mert, és ez van benne, meg az van benne, ezért vagy azért ajánljuk, stb..

 

Látott ő már ilyet, bejárta a világot és most Magyarországra is kíváncsi lévén, idejött..  látott..  hogy győzött-e?  Nem tudom..  mindenesetre ez a kép fogadta az Intercontinental Hotel  "borlapján":

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hmm..  mit ne mondjunk? Eléggé lelombozó és szegényes választék, ugyi? Az információáradatról már nem is beszélve..   de főhősünk kitartó, nem adja fel..  újra fülébe trilláz a telefon subidubija, majd a recepciós, aki hallható protokolmosollyal az arcán darálja a sablont, hogy:

 

-Nem tudom, de mindjárt felküldök egy kollegát, aki segíteni tud!

 

Hurrá!  Akkor ez biztos valami tévedés! Jön a ház sommelier-je, elvégre ilyen helyen van ilyen és kijavítja ezt a csúfos malőrt! Addig kukkantsunk be a minibárba, hátha ott van valami, ami izgalmas lehet.

 

Van. Választék is!  Két különféle bor választható!  Lenyűgöző a "borlap" izgalmassága után!

 

Egy Egri Bikavér és egy Egri Chardonnay a dilemma tárgya..  hogy vajon melyik legyen?  Ja? Hogy honnan és kié? Eh!  Ilyenekbe belekötni!  Eger. Származási hely: Eger! Ha a nevéből nem jöttél volna még rá!

 

Különben is kopognak, megérkezett a szakavatott segítség!

 

Idősebb úr, "bróken inglish", udvarias, kedves és felszolgáló. ..és lövése sincs semmiről..  az ok nem nyelvi, magyarul sem tud semmit, bámulja a fent mutatott csodát és felsorolja a rajta szereplő 3 tételt, miszerint az Interben villányi rose, fehér és vörös a választék. De nem ám valami gagyi!  Olaszrizling és Caubernet Sauvignon! Biztos jó..  ennyiért?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem kérjük..   lecsavarjuk az egri bor kupakját és kitöltjük ebbe a csodás pohárba..  elvégre még mindig nem a sarki kocsmában, hanem az Interben vagyunk..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár lehet, hogy a sarki kocsmában nincs ilyen vastag falú, kerek, semmire se jó pohár..   bár lehet, hogy a sarki kocsmában nagyobb a választék és a szakmai ismeret..  bár lehet, hogy a sarki kocsmába kevesebb külföldi jár, mégis kevésbé égetik le az országot..  bár lehet, hogy inkább oda kellett volna menni..  bár ez nincs benne egyik, országimázst építő prospektusban sem.

 

Ciki!  Több, mint ciki..  nem tudom, mennyibe kerül egy éjszaka az Interben akár sima szobában, akár az Elnöki Lakosztályban..  nem járok oda..  oda se..  de bevallom, ezek láttán nem is bánom..

 

 

Pedig a hotelnek van sommelier-je.. meg van nekik segítségük. Vagy csak szimplán érzik, hogy javítani kell ezt a kínos, folyamatos malőrt.. legalábbis reményt keltő, hogy az augusztusi VinCE Magazin az Interben tartotta az egyik tesztjét.. igaz, ők hoztak magukkal borokat, de ahogy láttam, az Inter szakmai része is jelen volt.. szóval van hova nyúlni, ha önerőből csak ennyire tellik! Biztos vagyok benne, hogy úgy a VinCE Magazin teljes stábja, mint a magyar borászok, vagy bárki, aki ért hozzá, szívesen segít.
 
Ha másért nem is, hogy megelőzze a további ilyen és ehhez hasonló országképet romboló Bországblamázst!
 
 
Borissza Clarissa

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr163237880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dezso 2011.09.19. 22:07:05

Egy dolgot nem értek, hogy a képek honnan származnak? Ettől eltekintve kissé szomorú lettem, megyek is, iszom egy pohár jó (egri származású) bort.

hírfaló · http://www.hirfalo.hu 2011.09.19. 22:07:25

Legalább valami normális chilei bort is árulnának :(

BORtaBOR 2011.09.19. 22:21:24

Nem az egri és nem a villányi borokkal van a baj! Sőt, azokkal semmi baj sincs! A baj az, hogy egy ilyen szállodában ennyi a választék a szobaszervíz részéről. ..és az, hogy se a pince neve, se az évjárat, se semmi sem szerepel. .és a képek az Intercontinentalban készültek, a szobaszervíztől rendelhető lapról.

Rigris 2011.09.20. 10:15:42

Én nem hiszem, hogy a minibártól ennél többet kéne elvárni, vagy hogy a szobapincérnek sommelier-nek kellene lennie. Azt sem hiszem, hogy itt bárki borpropagandára számítana, vagy azt igényelné.
Én sem gyakran járok Intercontinental-szintű szállodákban, de azért egy-két alkalommal megfordultam már hasonlóban, igaz, nem elnöki lakosztályban. De az biztos, hogy a minibár az itt bemutatotthoz teljesen hasonló volt mindenütt.
Aki borkultúrára vágyik, az ne egy nemzetközi szállodalánc luxushoteljének minbárjában keresse, mert azt a világon sehol nem ott tartják.
Ettől persze az asztalra kikészített brossúrák közt akár lehet egy olyan is, ami a magyar borokról, borvidékekről szól - nem tudom, van-e. Hasonló szintű német, osztrák, amerikai hotelekben, ahol eddig jártam, nem volt, pedig a borkultúra ezekben az országokban is erős - attól félek, ma erősebb mint nálunk, még ha a hagyományok nem is olyan régiek.

BORtaBOR 2011.09.20. 10:21:04

A minibár már csak hab a tortán.. a borlap, ill. az itallap vagy szobaszervízlap, vagy hívják akárminek választéka(?) az, ami szégyenletes és szánalmas. Ráadásul amatőr. Ez egy 5 csillagos szállodában elfogadhatatlan. Kis vidéki panziók kulturáltabban állnak hozzá a feladathoz és oldják meg, ami nem meglepő, hiszen vendéglátásról beszélünk. Komoly pénzeket szednek be, nem adóként, de kötelező befizetésként a borászoktól, palackonként 6-10 forint között, bormarketing címszóval. Nos, ez is az. Csak nem épp pozitív előjelű.

Nick Reevers 2011.09.20. 10:21:27

@BORtaBOR: ...kár volt az időd pazarolni ennek a posztnak a megírására, nekem meg az elolvasásra... INTERCONTINENTAL nem = BORHÁZ

dezso 2011.09.20. 17:45:59

@BORtaBOR: Igen, ezt leszűrtem, mert nagyon éles elméjű vagyok :) Ellenben ha nem jársz oda, akkor a képeket se te csináltad, viszont a leírás eléggé valósághű(nek hat), tehát akkor sem értem :D

TNS 2011.09.24. 20:14:19

Kedves Cikkíró!

Szerintem érdemes lenne lefényképezni és posztolni az étterem és a bár itallapját is, ugyanis nagyon jó boraik vannak mindkét részlegen. külön kiemelném hogy (emlékeim szerint) a bárban 6 fehér és 6 vörös + 1 rosé bor található a lapon szerintem egyedülálló módon, nagyon jó összeállításban. Fölösleges becsmérelni a roomservice itallapját, ugyanis ha a vendégnek más irányú igénye van szívesen állnak a rendelkezésére és felviszik a szobába az étterem lapjáról választott bort is.. érdemes lett volna a jobban utánajárni a dolognak mielőtt lejárató kampányba kezd a kedves szerző!!!
süti beállítások módosítása