A HOLD ÁDRÁNDOS VÖLGYE

2016.04.21. 08:23

Szeretitek a születésnapokat? ..és a romantikát?

Ha igen, imádni fogjátok a Bortúra rovat következő alanyának sztoriját, hiszen a mádi Holdvölgy pince története éppen így kezdődött!

Dr Demko Pascal édesapja azon ritka szerencsések közé tartozik, akit a családja nem a századik nyakkendővel, sállal , de nem is egy palack jófajta aszúval, furminttal vagy champagne-nyal lepett meg, hanem egy kis parcellával a Dorgó tetőn, ami hazánk egyik legszebb és legismertebb borvidékén, Tokajban, azon belül is Mádon található.

Úgy gondolták, csináljon magának bort, ha netán arra lenne kedve!

2615.jpg(Fotó: Holdvölgy)


Okkal ez, s nem valami más lett a díszes csomagba nem pakolható meglepetés, hiszen az ünnepelt mezőzombori, így ez is jelentős szerepet játszott a terület kiválasztásában.

A terület egy történelmileg klasszifikált dűlőben fekszik, régebben a Mezőzombori hegyközséghez tartozott, de napjainkban a közel a borvidék 1/5-ét területei között tudható Mádi hegyközség része.
A másik ok természetesen az volt, hogy ennek a borvidéknek, azon belül is a Mádi dűlőknek vannak az egyik legkiválóbb adottságai az egész világon.

 

20160301_141416.jpg

 

Pascal francia származású édesanyja a fiát bízta meg a feladattal, hogy járja körbe a borvidéket és keresse meg az ajándéknak valót. Ez a feladat olyan jól sikerült, hogy az ifjú Pascal beleszeretett a vidékbe, átvette édesapjától a szőlővel való foglalatosságot és a kis parcellával induló ajándékból mára már egy 26 hektáros, magyarországi viszonylatokban közepes méretű, csodaszép borászat lett, ahol a szőlő és a bor mellett nem csak az innováció, hanem a hagyományok tiszteletére építve igyekeznek újraálmodni a tokaji álmot.

Ez nem csak a borokban, hanem a mögötte lévő pincében is érvényre jut, hiszen a 1.8 km hosszan elnyúló pincerendszer egyes részeit több, mint 600 éve kezdték el építeni!

A meglepetés annyira jól sikerült, hogy ma már számos díjjal büszkélkedhetnek, úgy a borok, mint a kalandos pinceépület tekintetében, mind borászatilag, mind építészetileg komoly elismeréseket bezsebelve a különféle versenyeken.

 

20160301_141717_richtone_hdr.jpg

 

Na, de hogyan jutottak el eddig, ki és hogyan rendezi a pincészet sorsát, ki készíti a borokat, kiderül a Recept & Rejtvény magazin áprilisi számából!

...és itt a hétvége..  koccintsatok ti is a mádi Holdvölgy folyékony arany nedűivel!   Egészségetekre!

 

Szöllősi Hajni

 

20160301_141853.jpg

 

 

BOROK???  Röhögnék, ha nem lenne annyira szánalmas, mint amennyire az.

Értem én, hogy ma Magyarországon már mindenki borszakértő és sommelier, aki már legalább kétszer berúgott egy borizű almától, még akkor is, ha kimondani sem tudja, hogy "szomellié", de úgy látom, az Auchan "borválasztékát" valaki, aki még életében nem ivott tisztességes bort, random állította össze..  mert másra már inkább gondolni sem merek..

auchan_sommelier.jpg

 

Van "tejkészítmény", "húsjellegű élelmiszer" és "tejalapú" bárakármi. A borász szakma mikor harcolja már ki - önnönmaga munkájának és becsületének a védelmében!- hogy ezek a hulladékok, amiket a francia szupermarket "MIKOR ÉREZTED MAGAD UTOLJÁRA SOMMELIERNEK?" szlogennel pakol a polcokra, ne lehessenek borok, hanem maximum "borjellegű, alkoholos ital" néven kerülhessenek kereskedelmi forgalomba!?

 

20160417_162927_1.jpg

 

Nem kell se szőlésznek, se borásznak, de még közgazdásznak sem lenni ahhoz, hogy levonva a ÁFA-t, a szállítási, palackozási, egyéb költségeket, az előállítást, a munkaerő díját, a járulékokat, a palackot, címkét, kapszulát, dugót/csavarzárat, a kisker-, nagyker árrést, a polcpénzt és a nem legális, de mégis létező borítékokat, akkor nyilvánvaló legyen, hogy szőlőbort ennyi pénzből képtelenség előállítani!

20160417_163833.jpg

 

Mikor áll már fel mondjuk Tiffán képviselő úr és foglalkozik olyan dolgokkal, amik lényegesek, amik mindenki számára fontosak?

Mikor és miért kap OBI/NÉBIH/bármilyen engedélyt egy ilyen termék és miért kell akkor borászoknak a boraikat ugyanolyan elbírálás alá tenniük, mint amik ezek a "ki tudja, mik" keresztül mennek?

 

20160417_163714.jpg

(NEMZETI BORVÁLOGATÁS !!!  ÉDES MERLOT!)

Ha az élelmiszeripari ágazat megkülönböztet "olyan" és "olyan jellegű" termékeket, akkor miért nincs egy egységes összefogás, ami eltüntetné vagy legalábbis a helyére tenné ezeket a borzalmakat? Ha törvénnyel van szabályozva minden kutyafüle, akkor a borászati szakágazat miért nem érdemli meg ugyanezt a védelmet és a borászati szakágazat képviselői miért nem lépnek ez ügyben, hiszen ez minden tisztességes szőlész, borász egységes érdeke lenne!?

Miért is?

 

20160417_161855.jpg

 

20160417_161903.jpg

20160417_162020.jpg20160417_163205.jpg

 

További képek a csodálatos és "kalandos" Auchan "bor"szortimentről itt:

 

https://www.facebook.com/hajni.szollosi/media_set?set=a.1321207304559726.1073741865.100000114083825&type=3

 

süti beállítások módosítása