Rátkai árvalányhaj

2010.12.24. 18:48

 

Libbenő-lobbanó… törékeny szőkeség, tünékeny angyal… Árvay Angelika. 
Kecses, filigrán, mégis erős… több generációs tapasztalat ereje csillan szemében, miközben mosolyogva üdvözöl testvérével együtt a családi pince kapujában.
 
Nem ez az első találkozásunk, fiatal kora ellenére tanít, nekem is oktatóm volt anno, Rohály tanár úr és Mészáros Gabriella WSET iskolájában. Halkan beszél, de szavára
már most figyelni kell, mint ahogy a boraira is. 
 
Rohan, várja Pest, a borásznyakakba sózott rengeteg papírmunka nyűge miatt.
De indulás előtt még szakít ránk időt.. 
 
Vidám csapatunk kikászálódik a buszból és máris kezünkben a pohár.. első utunk
–hova máshova is vezetne? - a pince mélye felé kanyarodik.. ropog lábunk alatt a decemberi hó, lehajtott fejjel araszolunk be az ajtón.. de tudjuk, okkal tesszük s
nem csak az alacsony pinceajtó miatt.. a bor mindig, mindenhol tiszteletet kíván..
 
Keskeny a lépcső, a kinti jeges hideg után jóleső a pince hőmérséklete.
Öccse már a hordók körül tüsténkedik, Angelika diktál, Szabolcs cselekszik.. 
és amíg a poharunkba csordul az idei év hegyleve, mesél.. hogy melyik dűlő.. 
milyen volt a szüret.. mennyi a sav, a cukor.. mi kóstolunk, bólogatunk, kérdezünk.. 
újabb és újabb tételek landolnak a pohárban, a testvérek összeszokott tempóban celebrálják nekünk Dionüszosz templomának hűvösében a 2010-ről szóló bormisét…
 
Régi, ismert név új pincéje ez, ezek az első itt készült tételek, mint ahogy mi is első vendégek vagyunk itt, ahol Sauskáéktól különválásuk után vendégeket fogadnak.. 
az Árvay Pincészet frissen felrakott betűin táncol a ragyogó téli napsugárnyaláb a
szép ház oldalán, velünk együtt örül..
 
Beljebb kerülünk, szíves az invitálás.. itt majd öreg prés lesz, amott lámpafény
fogja deríteni a régi demizsonokat.. színes szavai elénk vetítik a jövőt…
 
Bent gyönyörű teríték, gondosan előre kikészített kóstoló jegyzetek. Látszik,
készültek, vártak bennünket, örömmel látott vendégek vagyunk.
 
Idd meg!- hangzik a felszólítás és hogy szó ne érje a ház elejét, azonnal lelkesen kortyoljuk az első borunkat. Egy szép cuvée, sárgamuskotály és hárslevelű boldog
násza ez, vicces nevét a házasítás utáni külföldi túra indokolta, az ifjú szőlőpár nászútjának örök emléke gyanánt. A muskotály azévi szolidságát a hárslevelű
támogatja meg, így forrva eggyé egy könnyű, ásványos tokaji borban.
 
Őt egy furmint követi, Pecsár nagybácsi nevét megörökölve, az Istenhegy lankáiról.
A gyermekeire s borai egyaránt joggal büszke édesapa, Árvay János borai ők s bár
ő maga nem volt jelen – a fővárosban egy borászgyűlésen formálta a jövőt- mégis tiszteletét téve így, borai által az asztal körül.
 
Pecsár bácsit sajna, már nem ismerhettük meg, de régi tisztaszobák szekrényei
tetején tartott birsek, körték illatát hagyta örökül… testes ember lehetett,
némi füsttel, a munka sójával és valószínűleg mély nyomokat hagyhatott az
emberekben, mint a róla elnevezetett bor hosszú lecsengésű kortyai.. 
 
Édesem!- szólít meg merengésemből a szöszke lány, október hetedikén,
születésnapján szüretelt borával, mely reduktív érlelés során vált oly gyümölcsössé,
mint egy gyönyörű, születésnapi ajándékkosár. Tobzódunk a sárgadinnye,
ananász illatában, a trópusi gyümölcsök gazdag ízvilágában. Angelika még megvárja a reakciónkat s már fut is, egyik lába itt, a másik ott, szalad, várja őt is Budapest s a töméntelen elintéznivaló..
 
Helyét testvére veszi át, kinek a furmintjára várnunk kell, hisz a 2009-es Szabi Furmint biza elfogyott. Erről lemaradtunk, várjuk a következőt!
 
Kárpótlásul egy igazi nagyágyút vesz elő.  Egy nehéz évjárat tiszteletet parancsoló, komoly borát.. folyékony borostyán csorog a pohárba, ez még bennem is megrekeszti
a szót..   megint a drága nagyi jelenik meg szemeim előtt, neki voltak ilyen fantasztikus sárgabarack lekvárjai, azok, amiket nem frissen, hanem évekig érlelve a spájzban, ünnepekkor varázsolt elő.. az az illatkép tolul az agyamba, az orromban érzem újra
azt a régi-régi illatot, amit a kicsit már megbarnult, összesűrűsödött lekvárok
jelentettek, melyekben a gyümölcs héja finoman a nyelvemre simult.. mások szilváról sóhajtanak, szilvalekvárokról s dohánylevelekről  hullik puhán az asztal köré a szó.. . olajosan vonja be ez a csodás, 1997-ben, hóban szüretelt, 6 puttonyos aszú a szám belsejét, megerősítve a nagyi lekvárjairól szóló emlékképeket..  Itt és most -ha
tehetném- ezzel a borral a számban, megállítanám egy kicsit az Időt..
 
De hogy fejünkbe ne szálljon az alkohol –mert ugye, mondanom se kell, ezt senki
nem borította ki!- ebédet tesznek elénk.. ízes töltöttkáposztát kapunk, a sváb konyha remekét, mely az ifjú borászpalánták édesanyja kezét dicséri.. dicsérjük mi is,
leginkább bólogatva, inkább evésre használva szánkat, semmint beszédre! Ez alól
csak azok a percek kivételek, amikor poharunkat nyújtogatjuk a Pecsár Furmint után.. 
az érkező lepénynek már alig-alig van helye, tudja ezt ő is, remeg benne a lágy túró, tetején hótakaróként csillan a dúsan szórt porcukor.. Ízes, sűrű, házi baracklekvár a kísérője.. hát persze, hogy az aszúért kiáltunk, halmozva az élvezeteket!
 
Csodás délután volt.. ezeket az ízeket, illatokat, emlékeket hosszan őrizgetjük,
ebben biztos vagyok! ..hogy márciusban, amikor az első rügyekkel, a virágokkal, fecskékkel, az új év tavaszának ezernyi ígéretével együtt visszatérünk, újra feleleveníthessük őket! Köszönet az Árvay családnak!
 
Kóstolt tételek:
 
Újborok:
 
1, Tévedésből kaptuk, megkóstoltuk, megittuk. Ízlett. ;)
 
2, 2010 Furmint - F22 száraz, új francia hordó, 300 l - még erjedő tétel,
 
3, 2010 Furmint F23, új Hotyek Attila* hordó, 300 l  - még ő is alakul..
 
 
(*Hotyek Attila és az ő hordói még szóba kerülnek majd a napló lapjain...)
 
 
 
1, Zempléni IDD+ cuvée 2009 /Árvay János/
      Sárgamuskotály, Hárslevelű
 
      Cukor: 2,2 g/l Alkohol: 12,5 %
 
2, Tokaji „Pecsár” Furmint 2009 /Árvay János/
 
     Cukor: 5,0 g/lAlkohol: 13 %
 
3, Tokaji Édesem 2009 /Árvay Angelika/
   
     Cukor: 120 g/l Alkohol: 12,0 %
 
4, 6 puttonyos aszú, 1997 /Árvay János/
 
     Cukor: 199 g/l Alkohol: 9,0 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/fotó: Stúdió Bakos/

 

 

Ps: Külön köszönet Kovács Szilviának és lelkes munkatársainak  (http://www.tokaj-turizmus.hu), akik megszervezték nekünk a Tokaj és környékét bemutató, 3 napos túránkat!  Rengeteg élményt kaptunk, még fel-, felbukkan egy-egy történet a következő időkben is blogom hasábjain!

 

Békés, szeretettel teli ünnepeket, jó borokat, finom étkeket kívánok mindenkinek:

 

Borissza Clarissa

 

 

Nos.. a  bor olyan, mint a foci!- mondják az okosok..  nem, nem olyan kerek és nem is bőrből van, de ugyanúgy mindenki ért hozzá!

Ha úgy gondolod, te tudod, ki az igazi sztár a borászok között, itt a remek alkalom, hogy hallasd a hangodat, elmondhasd a véleményedet!

Már csak két heted van erre, hiszen akkor zárul le a szavazás!  Ne késlekedj, kattints a linkre és szavazz!

http://zipp.hu/bor-agora/2010-fiatal-magyar-borasza

Nemcsak finom borokat kóstolhatsz, nemcsak a borászokról tudhatsz meg édes titkokat, nemcsak múltjukat, jövőjüket, jelenüket ismerheted meg a Zipp.hu-n olvasható történetekből, hanem a szavazatod értékes nyereményekhez is juttathat!

A szavazók között kisorsolnak egy két személyre szóló hétvégét a Szent Gaál kastélyba. Akik eljönnek a buliba, azok megnyerhetik a borászok által felajánlott borokat. Díjátadó január 8-án a Szikrában. www.szikra.eu

Ne habozz!  Kattints!  Most! ..és lehet, hogy a következő palackot már itt bontogathatod:

 

 

/Szent Gaál Kastély, Zomba/

 

 

 

 

 

 

 

 

Borissza Clarissa

 

 

Üdvözlet Tokajból...

2010.12.17. 10:05

Tokajban jártunk, 3 napig faltuk minden érzékszervünkkel a Hegyalja ajándékait..  még ülepszik bennem a rengeteg élmény, érlelődik, mint hordóban a bor..  krémesítem, finomítom, csinosítom a csukott szemem előtt moziként pergő képeket, ki-kiragadva egy-egy momentumot, felkavarva kissé a seprőt..   de ez a pár szó már most kikívánkozik..   egy röpke széljegyzet..  Üdvözlet Tokajból...

 

"...és napokkal a korty után még mindig bennem alliterál e csoda! Szalagja szétterül számban, színesen, szagosan, szívem szerelembe szökken, szédülten, sziporkázva szívom szilvaillatát, barackjával bódítva borzongatja bőrömet a borostány bor! Az aszú..."

 

Árvay János 6 puttonyos aszúja, 1997-ből..

 

Volt ott még sok más, ezer csoda, ígérem, jövök  és mesélek ..  a rátkai árvalányhajról, a tarcali meseházról, a kastélyokról, pincékről, nedükről, az őket megalkotó mesterekről..   Tokaj-Hegyaljáról..  

Kapcsolj a Rádió Q-ra, most! Fm.99.5   fülelj..  hallgasd, ahogy mesél a bor..

 

Borissza Clarissa

 

Én megértelek Téged

2010.12.10. 01:43

 

Nem volt jó napja... Sőt, mostanában nem voltak jó napjai… Kötötték a szerződések, a vevők vártak, az áru nem jött..   az asszony is morgott, valami új bundáról beszélt, hogy a Gizikének is most vett a férje! Ja, a Gizike! Meg az ő férje! Ha olyan szélhámos lenne, neki is lenne pénze.. majd kiváncsi lesz, milyen bundába jár az a Gizi, amikor lebukik az a... eh! Még hogy bunda! Azt sem tudta, hol áll a feje.. ja, bunda.. meg toronyóra lánccal..

 
A kocsit is le kéne már cserélni..   meg az adó. Meg a bánat tudja, még mi!             
 
Szemben vele behúzott vállal hallgatták a panaszt, válasz nem volt. De nem is kellett. Néha jó ez az együttérző, néma hallgatás.
 
Lamentáló főhősünk felemelte a poharát. Mélyen beszívta az illatot. Megforgatta poharában a mélybíbor vöröset, hogy jobban érezze a számára oly kedves emlékeket idéző kavalkádot.. Ló.. lószaga volt.. bőr illata.. esőben ázó őszi avar.. és nini! Cseresznye! Édes, nagy szemű cseresznyét is talált benne… szemét becsukta, álmodozott..   kiszakadt ebből a bűnös, panasszal telt világból…
 
Újabb forgatás… sűrű templomlábak szaladtak le az üvegfalon.. 
 
Bors. Frissen őrölt feketebors csiklandozta orra nyálkahártyáját! Hejjj, ehhez milyen szép lenne egy borsos steak! Egy szép, nagy darab marhahús!
 
Visszatette a poharat az asztalra, anélkül, hogy belekortyolt volna.. fölemelte szemét és folytatta a panaszáradatot.. nem is volt ez igazán panasz, inkább csak amolyan férfidisputa.
 
A túloldalon nem volt ellenvetés, csak némi bajtársias csend. Bólintott is volna tán, ha nem lett volna olyan merev a nyaka.
 
Emitt újra kézbe került a pohár, ezúton a szájig is eljutott.. Mély korty csúszott át belőle a főhős ajkai közé, aki kedvtelgetve forgatta a szájában azt.
 
Húúú..   ez aztán a bor! Ereje is van, mégis lágyan béleli ki a szájat! Olyan, mint egy asszony, akiről minden férfi álmodik! Szép a teste, az alkoholfoka sem vágja orrba a gyanútlan kóstolgatót! 
 
Na – gondolta- ilyennek kell lennie egy bornak, amit férfiember számára adott a teremtő! No, meg a borász! 
 
Na, még egy kortyot! Meg még egyet! - itatta magát a bor.. selymesen csúszott le a torkán, nem szurkálták kilógó savak, tanninja is pont annyi volt, amennyit egy ekkora test megkíván.
 
Ő is kívánta még.. valahogy ettől megcsendesedett benne a panasz.
 
Szemben vele még mindig némán állt a hallgatag palack..  szavak nélkül is átérezte, lágyította a férfibánatot.
 
Én megértelek Téged!- mondta volna, ha szavakat is kapott volna az isteni nedű mellé. Mint egy jó asszony, aki támogatja megtért, megfáradt urát.
 
Szavak híján borral tartotta a lelket emberünkben, hisz ez volt az ő rendeltetése aznap estére.
Ezért került ő oda az asztalra, nem valamelyik kényeskedő, fehércselédnek való, karcsú, buborékos vagy sűrű, édes fehér.
 
Én megértelek Téged. Most és mindig, amíg abból a pár palackból - ami belőlem készül - futja. Megcsendesítem bánatod, veled örülök, ha jobbra fordul a Sors. A Tiéd vagyok. Neked készültem. Te kívántál és hoztál létre engem, némi válogatás után. A Te borod vagyok.
Én megértelek Téged Cuvée 2009.
 
 
Egri Chateau Wanda Borház,
Én megértelek Téged Cuvée 2009
 
50% Kékfrankos 2009
50% Syrah 2009
 
13,5 % alkohol
 
A tesztelésnél hordómintákat kóstoltunk, ezután következik a palackérlelés.
Élettartama előreláthatólag 10 év, csúcsát 2015-16 körül éri el.
Limitált palackozás, 300 üveg.
Megrendelésre készül, kereskedelmi forgalomba nem kerül.
 
 
Tessék bennünket is felírni a listára, kiváncsian várjuk, mivé alakul majd a palackban a bor.
 
 
Borissza Clarissa

 

A csillagszemű...

2010.11.29. 12:36

Nem, nem Juhász.   Demeter..  és nem juhász..  borász.

-Szőlész. Szőlész vagyok..  szőlész-borász- mondja ő.. -A szőlő az alap. Az a legfontosabb! Ha az nem jó, semmi sem jó.

Elhiszem neki. Poharamban lustán forgatom Furmintját, kóstolgatom. Őt is, na meg a bort.

Spontán borkóstoló ez, semmi szakma, semmi okoskodás..  haverok, buli, Endre..  Mert róla van itt szó, kérem..

Körbejár, tölt.. mesél, mosolyog, csillog a szeme.  Sikere van a lányoknál, Frizzantéjától felpezsdül bennük a NŐ.. 

..az apró szénsavbuborékok csípőssé teszik a nyelveket..  provokálják..  nem hagyja.. Kacsint, nevet..  visszatér.

Kérdezem..  mesél.. Hogy hol, honnan és hova..  szóba kerül táj, talaj, eső..  tervek, álmok..  kényelembe helyezem magam, olyan, mintha alattam az Úr ágya lenne, pedig szék az, semmi más..  -Úrágya dűlő -jönnek szavai- a Furmint..  a Furmint az onnan való..  40%..  a másik 40% a Király dűlőből.. 

Beszélgetünk tovább..  Dűlőszelekció, törvények, történetek.. a bor szépen megtámasztja azokat, teste elbírja a meséket, a nagyobb formátumot.. 

A csajok lázadoznak, nem értenek semmit, nekik ez az egész kínai..  Borbandi pattan és már tölti is a poharakat. A lányok arcán -ugyanúgy, mint a pohárban- szétterül az Élvezet..  ez a késői szüretelésű kontyalávaló..   Endrének is melege lesz, lekerül róla a pulóver, kivillanak a tetkók..  a lányok felsóhajtanak, nagyobbat hörpölnek Bandi édességéből.. Hiába, no! Vannak olyan dolgok, amiknek nehéz ellenállni...

Kicsit megszomorodom..   mennék, csak mennék..  a dombra fel, a pincébe le..  látja, nem hagyja, újra tölt.. egy édes szamorodni landol poharamban, megandalítva az estét..  könnyű, nem taglóz le, szeretem.. 

Az este felcsigáz.. utána nézek..kiguglizom, ki ő s mi ő..   képeket látok..  ciki vagy sem, könnyes lesz a szemem.. mert annyira szépek a képek..  annyira harsannak a színek..  a terméskő.. a szőlő levelének roppanó zöldje..  a fák, a lejtők..  mintha olvasta volna, amit pár hónapja írtam arról, hogy mi után vágyakozom.. 

 

"...Szőlődombokról álmodom.. egyenes sorokról, melyek a domborzatot követve futnak fel- s le a hegyoldalon.. hordókat, pincéket, daltól hangos szüreteket vizionálok.. kihaltnak hitt régi szőlőfajták újratelepítését.. a borok házasításának halálos komolyságú  játékosságát.. csendes alkonyok poháron megcsillanó naplementéjét.. terméskövet, gyönyörű, gyantaszagú faanyagot..

Ehelyett még mindig a városban élek.. a színház, a kiállítások, az ezernyi lehetőségért cserébe nyelem a kipufogógázokat, ülök a dugókban és a zöld utáni sikító vágyam kénytelen beérni az ablakban kornyadozó cserepes bazsalikommal, rozmaringgal és a kutyák felemelt lába alól kikandikáló, halódó gazcsomókkal..

Néha (mindig), amikor egy-egy pohár gyönyörű borba beleszagolok, a fentebb felsorolt képek villannak be a csukott szemem előtt.. erről próbálom meggyőzni a hallgatóságomat is.. és közben csendben irigykedem azokra, akik csinálják azt, amit én árulok, holott csinálni szeretném... "


 

 Endre csinálja..  mi isszuk..  a bort, a hegy levét..

 

 (A képen Demeter Endre, Demetervin)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kóstolt tételek:

- Lasa Frizzante 2009 gyöngyözőbor /furmint, hárslevelű/

-Furmint 2009 /birtokfurmint/

-Édes szamorodni 2007

-Élvezet 2009 /késői szüret/

 

Éden Mádon.  Meghívtak..  belekóstoltam és úgy döntöttem, megyek..   hogy újra átéljem ezt az Élvezetet..

 

Borissza Clarissa

 

Ps: Köszönet a háziasszonynak, Editnek, aki összerittyentette ezt a spontán borkóstolót!

 

 

Egy aprócska javaslat..   ha érdekelnek a borok...   ha érdekelnek a somlói borok..  akkor köztünk a helyed! 

Kedves barátaink, akikkel már a móri túrán is részt vettünk, újra megörvendeztettek bennünket egy remek ajánlattal..  ha kedved, időd engedi, tarts velünk!  Élmény lesz, ezt garantálom!

 

 

Somlói Bortúra – Borkóstoló Spiegelberg Kézműves Borpince


2010. december 4. szombat

Kedves Borbarát!
Töltsünk együtt egy szép napot a Somlón, látogassunk el a Spiegelberg Kézműves Borpincébe, s kellemes társaságban kortyolgatva kóstoljuk e borvidék nedűit!

Kérjük, amennyiben programunk felkeltette érdeklődésedet, részvételi szándékodat az alábbi elérhetőségek valamelyikén szíveskedj jelezni!

Jelentkezés, pénzbefizetés, további információ:
Nyulasi Gábriel
E-mail cím: info@magyarborkulturaert.h
u
Mobil: 30/460-0372
Részvételi díj:6700,- Ft/fő

(Az árban benne foglaltatik a borkóstoló a pincészetnél és az utazás költsége.) Utazás bérelt busszal, indulás és gyülekezés: VI. ker., Nyugati Pu. (a parkolóban) Időpont: 2010.12.04., szombat, 10 óra 30 perckor !!!

 

Ha regisztrál tag vagy a facebook-on, ezen a linken megnézheted, kik lesznek a leendő úti- és pohártársak..

 

http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=165379180161072

 

Én ott leszek..  és hogy honnan ismersz meg?  Naná, hogy a piros rúzsról és arról, hogy pohár lesz a kezemben! ;)

Várunk sok szeretettel!

 

Borissza Clarissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Spiegelberg István, somlói szőlő és bortermelő)

Bonjour, Borjour! Adieu!

2010.11.23. 20:30

...adieu, pápá!   ...és ebben az elköszönésben benne van a viszontlátás reménysége ugyanúgy, mint ahogy a nagyon várt, de mégis félresikerült első randi végén elhangzó "Majd hívlak!" mondatban is benne van egy halvány "talán..."

Bevallom, elkényelmeskedtem a jegyrendelést..  így majdnem hoppon maradtam, de kismillió telefonnak és egy egész hadseregnyi megmozgatott embernek hála, mégis sikerült bejutnom..   igaz, késve, de így legalább megúsztam a -másoktól hallott- tolongást, tumultust a buli elején..

...és belecsöppentem -in medias res- a tömeg közepébe...  mert tömeg az volt!

Ami egyrészről nagyon pozitív, hiszen jelzi a bor iránti egyre nagyobb érdeklődést, amiben a Késői szüret csapatának is nagy szerepe van, másrészről viszont igen lehangoló volt, hiszen így pont azt tette lehetetlenné, ami miatt oda érkeztünk.  A borok élvezetét..

Elveszetten hömpölyögtem a masszában, ide-oda lökdösődve általa, magamban halkan rimánkodva, hogy az első találkozásom vmi nemes veressel ne a blúzomon történjen..  sehol egy felirat, sehol egy tábla, egy térkép, a karszalag mellé sem sikerült egy kis apró, nyomtatott tájékoztatót kapnom -mert nem volt, ugyi- hogy merre induljak, kit hol találok.. a hozzám hasonlóan bolyongók félszavaiból leszűrve araszoltam a fal felé, ahová a borászok be lettek passzírozva, heringként egymás mellé tolt kisasztalokon kínálva boraikat. 

Polipként nyújtózó karok alatt/fölött próbáltam kérdéseket feltenni és/vagy mások kérdéseire adott válaszokat elkapni, hiszen ilyen embermennyiség kiszolgálása lehetetlenné tett bármiféle kommunikációt borász és érdeklődő között..

Bele-, beleszagolni, belekortyolni is alig mertem a megszerzett nedűbe, attól tartván, hogy egy könyök orrba vág, a nekikoccanó pohár fogam töri, így elég nehéz volt véleményt formálni bármiről.. de ami ebben igazán zavart, az nem más volt, mint maga az a förmedvény, amit pohár(?) címén kaptam.

Nem ez az első eset, hogy borértékelésre, borélvezetre teljesen alkalmatlan poharat nyomnak a kezembe a -sokszor BORsos árú- belépő mellé, ami az egzájgot kölcsönző catering cégek részéről nagyfokú hozzá nem értést sugall és a legnagyobb tiszteletlenség úgy a bor, mint a borász, az érdeklődő, kóstolni vágyó fogyasztó, illetve a rendezvényt szervező megrendelő felé is.

Ezúton hívnám fel az ilyen rendezvények lebonyolítását vállaló, arra poharakat biztosító rendezvényszervező cégek figyelmét, hogy -miután egymást érik a boros rendezvények, egyre nagyobb számban követve egymást-  épp ideje lenne a bekasszírozott pénzből erre is visszafordítani némi pénzmagot, hiszen joggal várhatja el mindenki, hogy az ilyen eseményeken igen fontos eszközök megfelelőek legyenek..  ugyi, lukas kanalakat, tányérokat sem szoktunk a leves mellé adni, nemde? Ennyi erővel megtisztelhettek volna bennünket papírpohárral vagy az úttörő táborokat idéző, összecsukható és ennek okán rendszeresen össze is csukló kempingpohárral is..   pont annyira lett volna használható bármelyik, mint az a -falusi kocsmákban verekedésre, hajigálásra alkalmas- vastag falú, kerek akármi, amit kaptunk..  Igen, tudom, láttam, az első nemtomhány vendégnek még másmilyen jutott, de elfogyott..   nos, ne fogyjon el.. vegyünk..  lehet kapni..  mint ahogy azt is tapasztalhattuk már, más rendezvényeken meg tudták oldani..

Kicsit kínosnak éreztem azt is, hogy -mint egy sivatagi vándor- vizet a borászoktól kellett kunyerálnom, mert sehol nem tudtam venni..   talán a következő Borjour-on már sikerül megállapodni vmelyik ásványvizet forgalmazó céggel, akik valószínüleg szíves-örömest kitelepülnek egy ilyen -tömegeket megmozgató- eseményre, vagy legalább egy-egy automatát elhelyeznek itt-ott..  az elképzelés nem utópia, ilyet is láttunk a Várban...

A borok hűtésének megoldására sem ártana vmi kevésbé kínos megoldást kitalálni, mert a jéggel megpakolt, patak partján megtartott spontán grillezésnél használt, tejes ládára hajazó műanyag "izék" is kissé megkérdőjelezték a gála exkluzivitását..

Természetesen voltak remek borok, remek borászok, vidám és szép pillanatok, győztesek és győzelemnek örülők is, mint azt a mellékelt ábra mutatja..

 

(Kamocsay Ákos, a Randibor kategória győztese)

 

 

...és én azt vallom, hogy -az összes felsorolt és meg nem említett hiba ellenére- az igazi győztesek mi voltunk, hiszen újra alkalmunk nyílt  -némi küzdelem árán- olyan borokat is megkóstolni, amikért érdemes volt ott lenni.. 

Nagyon remélem, hogy a Borjour gála szervezői a kritikákból levont tapasztalatok után újult erővel, töretlen lendülettel állnak neki a következő Gála szervezésének, immáron a most elkövetett bakik nélkül!

...és hogy majd hívlak-e?  Nos...   azt hiszem, igen..   betudom a sete-suta csetlést-botlást a "nagyon akarásnak" és megszavazok még egy esélyt..   hátha a következő "randink" már happy end-del ér véget...

 

Nyertes borok:

A legjobb best buy  :Apátsági Tricollis Fehér, Pannonhalma, 2009

A legjobb bulibor  : St. Andrea AKutyafáját II., Eger, 2007
 
A legjobb desszertbor  :Szepsy 6 Puttonyos Aszú, Tokaj, 2005
 
A legjobb fehérbor  : Demeter Zoltán Lapis Furmint, Tokaj, 2008
 
A legjobb fiatal (max. 35 éves) borász által készített bor  :Miklóscsabi Moorer Ezerjó, Mór, 2009
 
A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült bor  :Szepsy Furmint, Tokaj, 2007
 
A legjobb randibor  : Maurus Rejtelem, Mór, 2007
 
A legjobb rozé  :Dúzsi Kékfrankos Rozé, Szekszárd, 2009
 
A legjobb vörösbor  :St. Andrea Merengő, Eger, 2007
 
Gratulálunk!
 

 

 Borissza Clarissa

 

 

A móri Haramia

2010.11.18. 12:57

 

Egy szép őszi napon, amikor a vénasszonyoknak és/vagy az indiánoknak hála, ezer watton ragyogott a novemberi napsütés, Az ihatóbb Magyarországért csoport szervezésében, Nyulasi Gábriel István vezetésével buszra szálltunk és elindultunk a - nem is olyan messzi- távolba..  megálltunk itt is, megálltunk ott is, láttunk kastélyt, emlékművet, koccintottunk is a hősökre -így százegynéhány évvel később- de az igazi kaland csak ezután kezdődött.. 
 
Buszunk halált megvető bátorsággal és a sarki kocsma törzsközönségének lelkes, több oldalon egyszerre zajló, Showder klub-ot és Szalacsit megszégyenítő pantominjátékának segítségével beevickélt a szűk pincesoron  -hála Jézusnak, aki a sarkon állt, néma, feszült megfigyelőként, vagy hála a sofőrnek, aki a Kálváriát sem döntötte ki- megérkeztünk.
 
De meg ám!
 
..és ott állt előttünk Ő, lelkesen integetve:
 
 
A móri Haramia
 
 
…vagy Othello, a velencei mór... de nem, kérem, nincs itt semmi dráma, sőt, ezen a környéken kékszőlő se nagyon, hiszen Móron vagyunk, a Vértes és a Bakony lábánál elterülő kisvárosban, az ezer jó Ezerjó hazájában, ahol a torkunkat maximum a helyi savak és alkoholfokok csiklandozzák…
 
Látogatásunk célállomása nem más, mint Miklós Csaba, azaz miklóscsabi Tündérkertje.
 
Az ajtóban forralt bor és törkölypálinka fogadott bennünket, zsíros kenyér, lilahagyma. Veleje nem volt a beígért pirítósnak, de hamar kárpótolt bennünket a pince mélye és annak kincsei.
 
Utazóbőröndünket otthon hagytuk, hiszen a távolság nem akkora, de bevallom, jól is tettük, hiszen a női lélek egyik alaptézise, hogy mi soha Nem férünk a bőröndbe, így sok kacat nélkül, könnyebb szívvel mondhattuk a házigazdának két töltés között, hogy:
 
  -  Csabi! Beszélj hozzám!
 
Az Ezredes úr személyesen nem volt jelen, lévén Moorer (móri) tűzoltó, így valószínű épp nem borral, vízzel oltott… a családot kishugi képviselte, igaz, ő is csak e bor címkéjén került elénk…
 
Bár a borsor hetesnek indult, Csabi azonban úgy gondolta, Roger (nem, nem a nyúl) Mór nélkül nem élet az élet.. igaza volt/van talán, hiszen kóstoltunk ilyet is, kóstoltunk olyat is, ittuk borát és szavait, volt , kinek ez tetszett, volt kinek az, de a végén együtt jutottunk el a Nirvánába..
 
A mostani sorba nem fért ugyan bele, de legközelebb mindent meg kell kóstolnunk, Csakazízéért, szerintem a szánk így is Füligér, hiszen ebben egyetértettünk, amit Csabi művel - úgy a terület, mint a tett - kész Csoda!
 
Apa s fia, Apa bora, jövünk még! Punktum!
 
Kóstolt tételek:
 
1, Utazóbőrönd 2009
    Királyleánya. 
 
2, Moorer 2009
    Ezerjó. 
 
3, Roger Mór 2009
    Ezerjó
 
4, Tündérkert 2009
    Tramini.
   
5, Haramia  Cuvée 2009
   Tramini, Leányka, Pinot Blanc.
    Félszáraz.
   
6, Nem férünk a bőröndbe 2009
    Chardonnay.
 
7, Ezredes úr 2009
    Ezerjó
 
8, Beszélj hozzám 2009
    Ezerjó, Chardonnay.
 
9, Nirvána 2009
    Ezerjó. 
    Édes.
 
Csabi borait megénekelték százan, százféleképpen.. Jómagam elfogult vagyok úgy a borásszal, mint a vidékkel szemben is, így nem bonyolódnék szakmai csűrés-csavarásba, annyit mondok inkább, aki nem hiszi, járjon utána! ..hisz Mór itt van, épp egy kortyintásnyi távolságra...
 
 
Borissza Clarissa
 
 
 
Ps:  A fotóért köszönet Gábrielnek!
 

Rose kóstoló

2010.11.17. 11:58

Péntek esti buli-alapozó illatos rozékkal

 

 

Indítsd nálunk a péntek esti bulit, remek rozék társaságában, hogy az este további része is rózsaszín legyen! 

 

A szokott címen (I. ker. Döbrentei u. 22, Újvilági Borok Háza), új időpontban, PÉNTEKEN (nov. 19-én) 19.00 órai kezdettel!

 

Ajánlatunk a következő:

 

1, Gedeon : Perle Rose-Kékfrankos Gyöngyözõbor / Duna Borrégió

 

2, Gedeon Kékfrankos Rose  2009

 

3, Riebeek Cellars : Pinotage Rose 2010  / Dél Afrika

 

4, Chateau Wanda  Márton / Kékfrankos Rozé 2010 / Eger

 

5, Jekl Flóra IL PRIMO Rose /Kadarka-Pinot Noir/ 2009/ Villány

 

6, Passion 4 : Malbec Rose 2009  / Argentína - Mendoza

 

7, Dadivas Cuvée 2008 : Tempranillo-Merlot-Pinot Noir, Touriga                  Nacional /Brazília

 

 

 

A részvételi díj 3300 Ft.

 

 

Jelentkezni a bortabor@gmail.com mail címen lehet.

 

 

 

 

 

 

2010.11.09. 22:28

 

süti beállítások módosítása