OBI? OMG*!!

2011.08.04. 12:37

 

(*Oh, My God! - Óh, Istenem!)

Nem, ez nem az az OBI..  itt nem lehet kertiszerszámokat, gumicsizmát, cementet és egyéb, az építkezéshez, kertrendezéshez szükséges anyagokat kapni.

 

Ez az OBI az Országos Borminősítő Intézet. Ők azok, akik a kötelezően beküldött minták alapján (tételenként 6 palack!!)+ bizonyos kötelezően kifizetendő összegért eldöntik, hogy az adott termék, (ti. bor) megfelel-e a BOR kategóriának, kereskedelmi forgalomba kerülhet-e (leegyszerűsítve természetesen, hogy mindenki értse, miről is van szó)..  ergo: téged védenek, ne igyál metilalkoholt, ne igyál olyat, amiben kétes eredetű, idegen származékok vannak (glicerin, tabletta, szalma, stb..), ill. a többi borászt is védik, ugyi, az ő pénzükön, hogy ne kerüljenek kereskedelmi forgalomba bóvli vacakok olyan cégektől, akik nem korrektül játszanak a pályán, amikor itt van ugye a rengeteg, becsülettel dolgozó borász, borászat, akik tisztességesen, szőlőből készítik azt az italt, amit el akarnak adni neked..  már ha az OBI rábólint.. 

 

Mert ugye, előfordul, hogy nem teszi..  lötyögtetik a labóratóriumban a hegy levét ide-oda, számolnak, mérnek, grafikonokat rajzolnak, meg a bánat tudja, mit tesznek (amiért, -ismétlem- a borász -a különben kismillió adón és kötelező marketingköltségen, meg a hókom tudja, min kívül- ugyanúgy köteles fizetni), majd eldöntik, hogy ez a bor jó avagy sem.

 

Nos, sem OBI tag, sem borász nem vagyok..   így nem tudom megítélni, hogy ki mit is tesz pontosan akkor/azért, ha elutasításban részesül..  

 

De fogyasztóként (is) felmerül bennem a kérdés, hogy amikor ilyen és ehhez hasonló csodákkal találkozom az üzletek polcain, mint pl ez itt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...vagy esetleg ez a másik, ami akció nélkül kerül 199 jó magyar forintba:

 

 

 

...hogy ezekben mi van? Ezek az "IZÉK" hogyan kapnak, kaphatnak OBI engedélyt?  ..és ha ezek igen, akkor azok a valóban nagy és szép, vagy szimplán "csak" korrektül, tisztességesen elkészített közepkategóriájú és/vagy épp jó minőségű asztali borok miért kötelesek elbírálás alá esni ezek mellett az "IZÉK" mellett?

 

Ha borász lennék, bennem biztos minden alkalommal fortyogna a méreg és az értetlenkedés, amikor az OBI csekket megkapom és/vagy amikor ilyen "nemistudom,mineknevezzem"-eket látnék a polcokon.. 

 

..én így, fogyasztóként csak annyit szeretnék tudni, úgy az OBI munkatársaitól, mint azoktól a cégektől -akik közül az egyiket (állítólag) már több ízben bezárták, szankcionálták ilyen és ehhez hasonló problémák, gondok miatt, de aztán, mint egy főnix, újra életre kel (kell?)- hogy MI VAN EZEKBEN A PALACKOKBAN?

 

..és ha már van tej alapú ital, meg fegyvernek látszó tárgy, akkor ezeket nem lenne tisztességesebb szőlő és/vagy nem akarom tudni, milyen alapú alkoholos italnak hívni BOR(?) helyett?

 

..és nagyon szeretném tudni, hogy úgy, hogy a palack, a címke, a grafikus, a dugó, a töltés, a szállítás, a szőlő megművelése, a bolti polcpénz, az OBI engedély, a palackonként fizetendő marketingdíj, a jövedéki adó, stb. mind-mind pénzbe kerül, hogyan lehet rentábilis az a cég, amelyik 199 Ft-ért tudja árulni a fentebb felsorolt dolgok kifizetésével együtt is azt az -igen, én már csak így hívom- "IZÉT"?

 

Kiváncsian várom a válaszokat és az ötleteket..   mert -bár elég élénk fantáziám van- abba, hogy ezekben mi van, úgy Isten igazából inkább bele sem merek gondolni...

 

 

Borissza Clarissa

 

 

Mádról álmodom

2011.08.02. 10:39

 

Róla már írtam..  Ő a Csillagszemű..  mert biza' az!  Demeter Endre, vagy Borbandi, az ifjú mádi borász, blogger, jogász, huncutul kacsintó ifjú titán, a lányos anyák álma..  akinek a szemében csillog a lelkesedés, ha a Mádi Körről beszél, ha a dűlőkről, a földben rejlő erőről, csodáról, amit a boraiban is hangsúlyoz..

 

 

Hívott többször, menjek..   bólintottam, készültem, de valahogy sosem jutottam el odáig..  hol egy csúf autóbaleset vetett gátat a túrámnak, mely hónapokra ágyhoz szegezett, hol a távolság, hol ez, hol az..

Szombaton megint feltámadt bennem a "jaj, de mennék valahova!" érzés..  ráböktem egy pontra a térképen és a google-re vetettem magam.. 

Nem akarták az istenek, hogy oda menjek..  nem volt szállás sehol, vagy ha igen, oda nem szivesen teszi be az ember a lábát..

Más volt a szándék..  más volt az utam..

Bandi látta a keservemet a facebook-on és hívott: Gyere! Tudod, itt az Éden Mádon..

 

 

Fotókat már láttam a kúriáról, sírt is a szívem, hogy milyen gyönyörű, pont olyan, amilyenről álmodik a városi betonba kérgesedett lélek..  tudtam, mire számíthatok.. 

De nem. Nem azt kaptam.

Sokkal többet..   harsány vidámsággal begurultam a kapun és elállt a szavam.. Toscana!  Provance!  Hollywood!   Ez tutti díszlet, ilyen nincs!

De bizony van..  Mádon..  Demeterék pincéjében..

 

 

Kedvemet a szinte folyamatosan csepegő eső sem szegte..  ha néha-néha kisütött a nap, millió sugárnyaláb szikrázott az öreg falakon..

 

 

Képzeld el a naplementét itt! Ülsz az árnyas teraszon, poharadban lustán forgatod Bandi Élvezetét..   a bor illata az orrodban, íze édesen szétterül a szádban és közben végigélvezed a show-t.. ..ahogy a lassan csorgó sugarak arany fénybe vonják a kortalan köveket.. úgy táncolnak a kristályos részeken, ahogy a tokaji mézszíne táncol a pohárban.. végtelen harmónia és nyugalom.. a természet igazi íze és illata..

 

 

 

Mi kivártuk..  mármint, amíg lemegy a nap..  bontottunk egy két palackot, kóstoltunk ilyet is, olyat is..  Kereskedelemben nem kapható tétel is a pohárba került, Bandi igazi szíves vendéglátóként büszkén mutatta régebbi és új borait..

Pedig sürgés-forgás volt elég, hiszen a vendégek -egymásnak adva a kilincset, poharat- folyamatosan jöttek..  ők már tudják , hogy a mádi Demeter pince és vendégház bárki számára nyitva áll.

Persze, volt/van kaland arrafele bőven, aki nem hiszi, olvasson bele:

http://borbandi.postr.hu/hetvege

 

Engem megihletett a tervezettnél hosszabra nyúlt hétvége..  igen, tovább maradtam, nehéz volt az elszakadás..  fejemben cikáznak az ötletek és bár nem vagyok szakács, azon kapom magam, hogy ételeket passzítok a Furmint, a Frizzante, az Élvezet és a gyönyörű aszú, sőt aszúeszencia mellé is..

Ha Bandit érdekli, lehet, vele is megosztom a nagy titkokat.. ;)

 

Menjetek Mádra! Gyönyörű táj, szíves emberek, autentikus, romantikus szálláslehetőségek, remek borok!

 

 

 

..és ha szerencsétek van -mint ahogy Bandi blogjából is kiderül- beleeshettek akár egy általam tartott, viccekkel, anekdotákkal telefűzött borkóstolóba is..    ha épp arra járok..

Mert én még fogok..   tudom..  beleszerettem a helybe..  végérvényesen.. ;)

 

Borissza Clarissa

 

 

süti beállítások módosítása