VAKTESZT A DOBLO-BAN

2011.08.08. 09:10

 
Nem, nem! Nem fehér bottal tapogattuk az utat a poharakig (jáj, lett is volna nagy csörömpölés!), a vakkóstoló az az esemény, amikor az ember nem látja, mi kerül a poharába!
 
 
Az igazán profik fekete pohárból megmondják, pusztán illat és íz alapján, hogy a bor, amit épp kóstolnak, milyen szőlőfajta, melyik országból származik, stb.. mi nem voltunk ennyire nehéz helyzetben, a palack is inkább csak azért volt eltakarva, hogy ne zavarja, ne befolyásolja az értékítéletet.
 
 
A Dobló Borbárban gyűltünk össze, Popovits Dávid hívó szavára, a VII. kerület újraéledő részében, a Gozsdu udvar színes kirakodóvásárának szomszédságában, ahol újjá varázsolt régi házak pompáznak a megszépült homlokzatok mögött, ahol átjáróházak kapuiban topoghat a felültetett lovag, ha a lánykának nem tetszik a „rándevú”, ahol a kóser hentes mellett a szexturkáló nyitja meg minden nap az arra kiváncsiak előtt a Mennyország kapuját, ahol pajeszcsavargató rabbi ugrik félre hosszú kabátban, hogy elengedje a keskeny járdán topogó, nyakában 4-5 fényképezővel hajlongó japán turistaáradatot , ahol a modern üveg és a régi barokk paloták girjandjai között bedeszkázott ablakokon ilyen cédulákat találhat a véletlenül és/vagy direkt arra tévedő:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nos, igen. Ott a Dobló. A Dob utcában. Srévizavé, a Zsinagóga mögött.
 
 
Hogy miért írtam le ilyen pontosan? Mert ez az a hely, ahova érdemes benézni. Ahol a tulajdonos, Dávid széles mosollyal és fanyar humorral varázsolja el a betévedőt, ahol iparművészek vicces lámpácskái adják a dekorációt, ahol Robert Pattinson is elkortyolgatott egy-két pohár magyar bort és ahol jó lenni, nah!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 /Ő Popovits Dávid..  és nem R. Pattinson :) / 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bár bevallom, most az egyszer némi averzióval közelítettem az esemény felé, ami immáron a III. ilyen volt a Doblóban, de ez nem a bárnak szólt, hanem a vakteszt borait adó, In Vino Veritas cégnek. Ugyan –végre felébredvén téli álmukból, amire az utóbbi időben egyre-másra felbukkanó újabb és újabb bornagykereskedések késztették őket- javulni látszik az általuk preferált, unalomig ismételgetett 4-5 pincéből álló választék, amitől a hideg ráz, hiszen ha bemegyek egy étterembe és meglátom, hogy ez a cég készítette a borlapot, 99%-os biztonsággal meg tudom mondani –anélkül, hogy hozzáértem volna- hogy melyik pincék melyik borai szerepelnek benne.. uncsi, uncsi, uncsi! De mint említettem, javulnak.. felfedezték, hogy bővült a borászpaletta, vagy csak már ők maguk is megunták évek óta ugyanazt inni.
 
 
Remek!- gondoltam. Tegyük félre az előítéleteket és nézzük, mit kerül a pohárba, ahova a borok a fent említett cég bornyito.hu néven futó weboldaláról érkeztek.
 
 
Először egy korty fehéret kapunk. Ami inkább szép, érett szalmasárga színű.. persze, persze, Dávid külön kérte, hogy most hagyjuk a szakmázást, meg a WSET szavak dobálását, de az ember nem, vagy csak nehezen tud kibújni a bőréből.. az ítéletnek most fogyasztói oldalról kell megközelítenie a tételeket, hogy ajánlanánk-e a pulthoz tévedő kedves vendégnek és ha igen, milyen közérthető szavakkal..
 
 
Nos, fogyasztói oldalról mindösszesen kétféle bor létezik. Ízlik, nem ízlik. A többi mind maszlag és hókusz-pókusz.   Mert tök mindegy, mit mond  bármelyik Világhírű Borbubus, ha nekem nem ízlik, nem veszem meg és kész!
 
 
Szóval az első fehérünk ízlett. Bár jóval hidegebb volt, mint amilyen hőmérsékleten igazán ki tudott volna bontakozni, kis idő múlva előkerült a szépsége is.. hárs, mézillat.. nem töményen, finoman.. ízében is jelentkeztek ugyanezek az emlékképek.. Tokaj. 1000 %! Ez nem az a könnyű fehér kategória, testesebb, beszélgetős, kortyolgatós bor.. elegáns.. szép, hosszú lecsengéssel..
 
 
Béres Tokaji Naparany Cuvée 2008   Hárslevelű és Furmint násza. Ne tévesszen meg a címke szocreál színkombinációja, a bor ár-érték arányban is remek, spájzolj be belőle!
 
 
Következő áldozatunk, mint ahogy az ezt követőek is, vörös volt. Színe tiszta, bíbor, már amennyire ebben a diszkrét félhomályban meg lehetett állapítani.. Illata tele gyümölccsel, amit némi szellőztetés után felvált egy halvány animalitás, de az orromat lemaró alkohol dominanciája- ami később az ízben is visszaköszön- eléggé nehézzé teszi az értékelést. Kakukktojás, mint kiderül a palack leleplezése után.
 
Egy Etyeken is jelenlévő pince argentín területéről származó borocska , Haraszthy Fantastico Malbec 2007.  
 
Megoszlanak a vélemények, van, akinek tetszik, úgy a bor, mint a palack és a címke, én az ellenkező tábort erősítem. Nem rossz, nem rossz, de nem is jó..   Ez nem az a vörösbor, amit szívesen ajánlanék borértő közönségnek. A „rúgjunk be hamar!” házibulik kedvence lehet esetleg és/vagy VBK.
 
 
„next plíz!”
 
 
Bíbor, tiszta szín. Elsőre szép, intenzív gyümölcsillat, amibe a forgatáskor bele-belelóg egy csipetnyi hordósság.. kár..
 
Az íz is szépen nyit először, majd némi csalódottságot okoz.. testtelen.. a korty lapos, emiatt szinte csak a tannin marad a számban, fogsoromra tapasztva a szájpadlásomat.
 
Pabararaaaam! ..és lekerül a palackról a takaró..   Yeah.. az In Vino borlapok örökre bebetonozott, kirobbanthatatlan tétele, Thummerer Egri Bikavér 2007.
 
Nos, ne legyünk annyira szőrösszívűek, ár-érték arányban nem rossz. De inkább költsünk kicsit többet, én amondó vagyok.
 
 
..és most, Hölgyeim és Uraim, egy igazi meglepetés! Szó szerint. Orrfacsaró bűz, agresszív káposztaszag csap az orromba és –bár nem kellemes- én ennek ellenére örülök neki! Bármely betegen hangzik is.. nem az a perverzióm, hogy a hibákat keresem, mivel magam is szeretem a bort, a JÓ BORT, de ilyenfajta borhibával találkozni mindig öröm!
 
 
A suliban az ember megtanulja –elméletben- hogy van muskátliszag, barna- és  feketetörés. egeresség,  dugósság, stb.. és azért elméletben, mert ugyi nem lehet felbontani az órán több száz palackot, hogy hátha valamelyik hibás lesz.. így amikor az ember végre találkozik egy ilyennel, akkor örül..    mert ez olyan ritka, hogy élmény „személyesen” is találkozni vele..
 
 
..de azért kértünk még egy palackot ugyanebből, bízván benne, hogy az értékelhető nedűt tartalmaz.
 
 
Kicsit fáradt szegény.. már „öregemberszaga” sincs , egyértelmű, hogy ő bizony már túljutott a csúcsán.. A korty lágy, üres, az alkoholt, a tanninokat szép csendesen felzabálta a kor, teste teljesen elfogyott az idők folyamán.. olyan, mint egy áttetsző, pergamenszerű bácsika .. Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée 2003. Valaha szép lehetett, ennek emléke még itt-ott halványan feldereng, de ezt a tételt illik leszedni a polcról és valahol szépen csendben eltemetni.. ámen!
 
 
Úristen! Bor! Végre egy BOR került a poharunkba! Dávid kegyetlen tréfája véget ért és végre olyat töltött nekünk, amiben mindenki néma áhítattal elmerült.. már kezdtük azt hinni, hogy vmi rossz vicc áldozatai vagyunk és direkt, kiszúrásból lettek összeszedve az eddigi, többségében már viharvert és/vagy ugyan korrektül elkészített, de szimplán unalmas tucattételek..
 
 
Intenzív cseresznyeillat kúszott az orromba,  tömény gyümölcs, tömény gyönyör. Összekeverhetetlen.. Cabernet sauvignon..   csipetnyi avar, animalitás.. intenzív, mély..   már-már erotikus.. Eddig ez a TOP! Mondjuk, ebből a mezőnyből nem nehéz kiragyogni, de ennek a bornak máshol is sikerülhet.. akcióban, 2515 (!!!) ft-ért fel kell vásárolni. Most! Már csak azért is, mert már elindult a csúcsról lefelé, most azonnal meg kell inni, hogy szép emléket hagyjon maga után a Domaine Gróf Zichy Cabernet Sauvignon 2008. Ez az a bor, amit kedvtelve kortyolgatnék a pult mellett a Doblóban, ha ebből a sorból kellene választanom.
 
 
Szinte sajnálom kiönteni.. de jön a következő tétel..
 
 
Amint beleszagolok, sajnálatom az előző bor becstelen vége miatt megerősödik.. animális jegyek, kicsit szúrós.. kicsi test, némi savhiány, tannin és alkoholhangsúlyos a bor.. mi ez, ki ez?
 
 
Bock. Hmm.. Bock-nak vannak remek borai, tiszteljük, szeretjük.. mondjuk, ez a Cabernet Sauvignon 2008  egy – a nagy borokat eltartó- alapbor. Pont ennyit tud. Se többet, se kevesebbet. Korrekt, de semmi extra.
 
 
Következő. Hmm..   nos, ebbe sem lettem szerelmes.. ha vki a Merlot-nak ezt a fajta, testesebb verzióját szereti, akkor Vylyanék neki palackozták 2007-ben. Engem nem győzött meg.
 
 
 
Utolsó tételként egy újabb kakukktojás került a pohárba.. hmm.. jáj!   Mi ez? ..és most miért?   Tyúkszemére léptünk valakinek?
 
 
Azt hiszem, ez és/vagy ilyen lehet az a pillanat az első randin, amikor a fickó benyögi, hogy tulképp nős és két gyereke van..   mer’ugyi, az nem kóser..   nem bizony..    Vmi édeskés szmötyi került a számba, amit bevallom, fájt lenyelni.. nem a kései szüret napsugár édessége, nem a töppedt szemek koncentráltsága, nem a botrytiszesedés volt a „cukiság” oka.. nem. Ez egy édes veres volt, Tréfli,2007-ből, ismét Thummerer, ami minden In Vino-s borlapon ott integet.. mert –állítólag- sokan kedvelik.. a Doblóban is, ahova pedig azért bort szerető közönség jár..   nos, erről mindig az a vicc jut eszembe, hogy mindenki rendőrnek születik, csak a többség továbbtanul.
 
 
Szóval nem rossz ez, meg korrektül is van elkészítve és azt is csak fél szemmel láttam, hogy a túloldalon a rabbi ugrott egyet, amikor lekerült a palackról a takarás, meg persze, igya csak „mindenki, aki szereti”.. vegyük úgy, hogy ez a fajta édesbor kategória a II. lépés a VBK után.. és hogy Thummerernek is valamiből el kell a nagy borokat tartani..   megbocsátjuk neki ezt a nem kóser Tréflit.. feltéve ha többet nem kerül a poharunkba. Meghagyjuk.. ja, ja.. annak, aki szereti.
 
 
Dávid saját bevallása szerint eddig ezen a vakteszten voltak a leggyengébb borok.. nos, az előző két alkalommal nem voltam ott, így nem tudom, milyen borok kerültek akkor górcső alá, így csak csendesen hümmögök.. és remélem, nem bosszúból hívott meg.. és azt is remélem, hogy majd olyankor is eszébe jutok, amikor szebbnél szebb tételek csordulnak a pohárba.. hogy tudjak írni valami szépet is! Mármint a borokról.. mert a Dobló egy jó hely! Kóser! ;)
 
 
 
 
 
BORISSZA CLARISSA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr233133279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása